4

Herceg fehér lovon... vagy mégsem?

Max lopott az a hátas...

Fülszöveg:

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…


Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.



Tizenöt évesen király akar lenni…



Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.



Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?


Figyelem! A könyv A széthullott birodalom első része!


Pontosan a Trónbitorlók bejegyzésnél panaszkodtam arról, hogy mostanában mennyire nehéz fantasyt olvasnom, főleg ha hard kategória. Nos ezt itt elfelejthettem egyszerűen úgy magával ragadott a könyv hogy csak sodródtam az árral és olvastam (volna, ha nem jön közbe két zh, meg két kiselőadás, téma lezárva). Szóval a maradék diszkrecionális időmből sikerült olvasnom a könyvet és akkor alig tudtam letenni. Az első nap csak felnéztem és megrökönyödtem egy picit: már 150 oldal ellapozódott (rejtélyes körülmények között...). Azt nem írom hogy nem voltak hibái, mert igenis voltak csak jó volt úgy belefeledkezni a regénybe.


Ez a regény kegyetlen! Alapból rosszul voltam az első este amikor elkezdtem és amikor olvastam azt a sok véres részletet hát nem lett jobb az állapotom tőle... És nem ezért kegyetlen, hanem mert a főszereplő az!

A cím, vagyis a Tövisek hercege magára Jorg hercegre utal, aki (mint a fülszövegből is kiderül) élete korai szakaszában egy tüskésbokor ágain vergődve nézte végig ahogy az egyik kiskirály, egy bizonyos Renar gróf katonái megölik kisöccsét és édesanyját. A freudi pszichológiából indulok ki (régen érdekeltek az ilyen dolgok) tehát a személyiség kialakulása a gyerekkora vezethető vissza. Jorg gyerekkora kipukkadt mint egy buborék és leesett a tövisek közé. Valahogy úgy érzem hogy mégiscsak tökéletes volt a karakterábrázolás mert Jorgban maradt egy kis emberség is. Voltak olyan részek hogy szánalmat érzett más iránt bár az is igaz hogy ezt gyorsan el is fojtotta de mégsem lehet elmondani róla hogy teljesen lelketlen lenne. Szóval ezt így jónak tartom.
Viszont a tettei kegyetlenek de mégsem volt ez annyira kihangsúlyozva hogy ki ellen irányul mert hát honnan tudjuk kik vannak Renar mellett ha ez nincs bemutatva? Jó, jó ott volt egy mondatban, hogy kinek ártott de ez kevés volt. Tehát nagyon hiányoltam a regényből a politikát, ami volt-volt de mégis... nem csak három királyság van, hanem rengeteg. Bár a térképből amit a Fumax kiadó kirakott a facebookra lehet látni hogy azért kitágul a világ de tessék leírni. A Huntington könyvben nagyon szerettem a ki háborúzik kivel és miért részt, pedig az egy tankönyv volt! Hát itt meg egyenesen imádnám!

A Tövisek császárában fog megjelenni.
Ha már megint szómenésem van és mindent egy bekezdésbe akarok írni akkor gyorsan témát váltok és kategorizálok. Műfaj: fantasy, egyértelműen. Viszont! Olyan elemeket tartalmaz amit nem tudok hova tenni. A disztópia kicsit fura ilyen történelmi környezetben, mert még nem találkoztam vele így viszont az elnyomó hatalom sem nagyon van meg, mert több kiskirályság van, háborúznak egymással és szövetkeznek vagy éppen elárulják a másikat a hatalmi játszmáktól függően, tehát ez mégsem jó műfaji besorolás. A poszt apokaliptikus megállja a helyét, világégésnek felel meg az ahogy széthullott a birodalom és a több kicsi háborúzik, ha az elpusztult civilizációnkról nem is beszélünk.

A könyv alapja nagyon jó. A fentebb említett szétszakadt birodalom, a főhős (aki antihős) karaktere, életútja és a környezet mind mind nagyon jó. Viszont: van ami nincs rendesen megmagyarázva, minimálisat kapunk belőlük, annyit pont, amennyi ahhoz kell hogy megértsük a szereplő miért mozog. Annyit mosolyogtam rajta hogy nagyon hasonlít a Trónbitorlók könyvre, ott is ezt írtam bár itt jobban szembetűnik ez. Ezért azt írom hogy a kidolgozás nem teljes, sok mindent lehetett volna még írni, a Trónok harca azért ilyen hosszú. Lehetne ez is hosszabb!
Hiányom van kérem szépen: miért hullott szét a birodalom?

Igaz szimbolikát nem szoktam nézni a regényekben, elmúlt már a gimnáziumi belemagyarázások kora... (ezen még ma is kitudok akadni) de itt elvileg volt. Viszont tetszett a világnak tartott tükör: ki tudja vajon ki mozgatja a szálakat? A bábuk észreveszik egyáltalán hogy bábuk? És hogy vajon...
,,mi az igazság, melyik lehetek: 

hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? -" Ha már elmegyünk a filozófia irányába is...


A cselekményre nincs panasz. Komolyan. Minden oldalon van vér  szóval minden oldalon történik valami és ezért könnyű olvasni bár az hogy néha kegyetlenül beszél egy-egy kínzásról az nem jó, annyira nem örültem neki lehet nekem sem bírja a gyomrom annyira.
Viszont! Gratulálok, érzelmi hatások voltak nálam: dühös lettem, szomorú, szánakoztam és mosolyogtam is. Imádtam Katherine és Jorg párbeszédeit, elszomorított az ahogy bánnak vele vagy a tanítómestere példája. Jó volt a felszínes nemesség és a világ leírása vagy a gyerekkori trauma tárgya is.

A környezet amúgy a setét középkor és azért megpróbál hozzá hű maradni de akadnak összezavaró szálak, vonások, tárgyak.
Ezt muszáj volt. :D

A karakterek közül Makin volt a kedvencem, de nem tudom miért. Csak úgy... annyira nem ismerjük meg, gondolkodom de nem jut eszembe róla semmi csak a hűsége és az hogy vívni tanította Jorgot. Szeretném ha egy kicsit jobban ki lenne dolgozva a személyisége (na majd a másodikban!). A másik kedvenc Lundist volt, szerettem az elmésségeit. Az ő szála volt az egyik érzelmet kiváltó ok...
Jorg logikáját élvezet volt olvasni, nagyon szerettem ezt a vonást benne. Viszont abszurd volt az hogy egy tizenhárom éves így tud uralkodni másokon...

,,A megfélemlítés és a mulattatás állami fegyverek, Jorg. A tömeges kivégzés pedig mindkét elemet magában foglalja."

Kíváncsi vagyok még Katherine-re, Ancrath-ra és ennek környezetére. Kevés időt töltöttünk el itt és ezt sajnálom, nagyon kíváncsi vagyok még a világ környezetére tehát hogyan élnek, a köznapi dolgaikra és úgy szeretnék még többet tudni. Remélem kapok kárpótlást legközelebb!

Nagyon tetszik viszont a térkép. A Lóár-folyó vagy a Szajha neve hatalmas ötlet!

A sorozat 3 részes lesz (igazából nem is lenne értelme egy negyedik résznek, hacsak nem spin-off) tehát ők alkotják: Tövisek hercege, Tövisek királya és Tövisek császára. Az utóbbit 2013-ra várjuk külföldön, a magyar megjelenés pedig gyorsan fogja követni. Szerintem.

A szerkezete nagyon tetszik: van egy E/1-es narráció illetve a fejezetek előtt Jorg gondolatai a társairól. Könnyű olvasni, csak a véresebb részek hátráltathatják az olvasót.

A vége egy kicsit szűk volt nekem, kicsit hosszabb részt is szívesen olvastam volna szóval nem volt rossz.

A kiadása nagyon szép, kemény kötésű. Az ára 3490 Ft de szerintem megéri. Hardcore fantasy fanoknak kötelező!

Értékeljünk:

Hasonló könyvnek mondanám:
a Trónbitorlókat illetve a Huntington könyvet.

Kinek ajánlom? 
Aki szereti a fantasyt mindenhogy, főleg véresen. :)

4/5



Eredeti megjelenés: 2011
Eredeti cím: Prince of Thorns
Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Fumax kiadó
Fordította: Gy. Horváth László
Oldalszám: 328 oldal
Ár: 3490 Ft



,,Ez vagyok (én, őszintén), és ha valaki mentegetőzést várna tőlem, álljon elibém."

Köszönöm, hogy elolvastad!
Forrás: https://www.facebook.com/fumaxkiado?fref=ts
Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma

Még egy jó tanács a végére: Óvakodj a Tövisek Hercegétől!

Lesd meg őket is!

1 megjegyzés

  1. Ezúton szeretnék átnyújtani egy rózsaszín csokrot(poszttól független, bocsi nem tudtam, hova kommentelni) lsd. a blogomon :)

    VálaszTörlés