Megsebzett szabadság

Fülszöveg:

Kr.u. 955.


Egy bajor lány:



Flaviát elragadják otthonából a portyázó magyarok. A lány rabszolgasorsra jut, és az ellenség táborának vezére, Daval dönt az életéről. Flavia minden alkalmat megragad a szökésre, ám a férfi nem ereszti.



Egy Farkas:



Daval a nemzetség élén állva testvéreivel együtt hűen harcol a hazáért. Szünet nélküli kalandozások, csaták teszik ki a mindennapjaikat. A bajor rabszolgalány jelenléte alapjaiban kavarja fel a Farkasok nemzetségének családi békéjét. Daval küzd megmagyarázhatatlan vonzódásával, miközben a világa darabokra hullik, a jövője feketeségbe burkolózik, míg végül az egyetlen, amit biztosnak hisz, hogy Flaviának mellette a helye.



Egy alku, mely megpecsételi mindenkettőjük sorsát.



Önmaguk számára is képtelen érzések kelnek életre, és nem tehetnek mást, mint engednek a sodrásának. Rabsága közben Flavia szembesül a valósággal: a magyarok talán nem is olyan barbár népség, mint gondolta.



Csakhogy a lányt, és szerelmének kibontakozását egy nap utoléri a múlt. Mi lehet az, ami még a barbár magyaroknál is jobban megijeszti Flaviát?



A Megsebzett szabadság Daval és Flavia szerelmének nem mindennapi története a magyarok kalandozásának idején.



A véredben lobog az ősi láng!


Figyelem! A regény a Farkasok nemzetsége sorozat első része!

Folyamatosan gondolkodom, hogy mit írjak erről a regényről és áldom az eszem, amiért nem készítettem jegyzeteket, mert egyszerűen képtelen voltam kiszakadni a könyvből legalább annyira, hogy leírjam mik nem tetszettek a műben. Érdekes módon az mindig megmarad a fejemben amit kedvelek egy adott műben szóval a fenti mondat miatt nem kell megijedni, nem fogom lehúzni a regényt. Nézzük meg mire emlékszem:

Az első téma az ősmagyarság megjelenése különféle könyvekben, tehát egy kicsit összegezném hogy Benina könyve milyen helyet foglal el hazánk könyvpiacán. A szórakoztató irodalom műfajába tartozik és mint olyan, egy picit éreztem rajta a hiányosságot és néha néha a túlírtságot (itt az ismétlésekre gondolok, ld. lentebb), ami nem volt mondjuk zavaró, de azért megjegyeztem, de erről inkább később írnék. Szóval utoljára Gárdonyi Géza műve, A láthatatlan ember kapcsán hallottam hogy valaki történelmünk ezen fejezetéhez nyúlt volna, igaz hogy nem olvastam ezt a fenti regényt de sok jót hallottam róla így várólistás lett még anno. Gárdonyi művén kívül eddig csak a szakirodalomban találkoztam ezzel a témával és bevallom már egy kissé hiányzott nekem hogy erről is olvassak, ezért is örültem meg annyira amikor Benina könyvéről értesültem (facebookon). Örülök, hogy a szórakoztató irodalomban is megjelent népünk történelme, nem sokan nyúlnak ehhez a témához és valahogy meg is értem miért hiszen rengeteg kutatómunka kell egy ilyen alkotás megírásához, a későbbi, tehát jelenünkhöz közelebbi korokról több adat maradt fent és azokról csak könnyebb írni. Így hát többszörösen nehéz a feladat és azt mondom hogy az írónőnk helyt állt, persze nincs tökéletes könyv de az eredmény nem lett rossz!

A történet visszakalauzol minket a i.sz. 955. évbe amikor a portyázó magyarok rettegésben tartják a környező vidéket és sok gondot okoznak a bajoroknak. Ebben a környezetben Daval, a Farkasok nemzetségének vezetője megpróbál békés eszközökkel érvényesülni a területen amit az egyik társa, Balmaz nem hagy, folyamatosan lázad. Történetünk kezdetén is így tesz, amikor rajtaüt egy bajor falun és porig égeti; ekkor kerül egy nemes lány, Flavia, a magyarok fogságába és kezdődik meg közös kalandja Davallal.

Számomra hiánypótló a könyv és ennek örülök, viszont itt van az első problémám a művel: több információt kérek. Látom hogy a regény a két szereplő érzelmeire hegyeződött ki és ez jól is van így, de én már csak ilyen háttérinformációkra éhes olvasó vagyok, akinek igénye van a kor bemutatására, főleg, ha hiánypótlónak tartja az adott művet. Kevés volt az amit kaptunk, többet igénylek, sokkal többet. Nincs benne annyi magyarázat, például hogy kik a vezetők és miért és itt nem Davalra gondolok hanem pl. Bulcsúra(történelem órákról rémlik valami a kendékről és a gyulákról) például ezt hiányoltam.

Flavia
A kötet cselekményes, izgalmas és nem lehet letenni, egy nap volt míg kiolvastam a regényt, faltam a sorokat és kikapcsolt. Mostanában ilyen könyveket keresek és úgy érzem ez a kötet pont időben talált meg engem. Ha végiggondolom mi történik, inkább Flavia érzései és gondolatai jutnak eszembe és az hogy mindig bajba kerül, ő már csak egy ilyen hősnő. Lehet hogy ez sok embernek nem fog tetszeni, de szerintem ez így jó volt, ez így pont tökéletes. Viszont sok az ismétlés, olyan érzésem volt mint mikor a Pokoli szolgálatot olvastam és folyton szembejött velem egy pár gondolat, nos ez itt is zavaró volt, de talán mégsem annyira hogy komoly hiba legyen de ezzel óvatosan kell bánni (például sokat szerepel hogy a magyarok milyen barbárok, stb.). Amúgy ezzel lehet velem vitatkozni, mert ez nagyon relatív hogy kinek mi a sok, nekem az volt lehet, hogy másnak meg nem. Oké, egyszerűen nem tudom megállni hogy ne hasonlítsam össze a következő regénnyel amiről írni fogok, a Csábítással, egyszerűen ott ezerszer zavaróbb volt az ismétlés és a főszereplőt is utálom. Flaviát ezzel szemben megkedveltem, ezért az ismétléseket is elnézem neki, mert azért annyira nem voltak zavaróak (viszonyítva).

Ahogy az előszóban Benina is írta, még nem ismerjük meg a többieket, arra ott lesznek a további kötetek, ezért ezt nem veszem hibának, hanem kíváncsian várom a folytatásokat. A legjobban Hanga története érdekel, bár a többieket is megkedveltem és nagyon szeretném már olvasni a sorsukról szóló műveket, a következő részben egyébként Zombor lesz a főszereplő.

Az alap konfliktus megvan: egy nemesi származású, lázadó természetű bajor lány és a vezető egyéniségű, magyar harcos viszonya - szerintem nem sokat árulok el azzal hogy szerelme - és ez már adja az összetűzés lehetőségét egyrészt köztük, másrészt pedig a magyaroknál és ez a szál alaposan ki is lett használva.

Daval
A karakterek közül én nagyon szerettem Flaviát és mostanában ez ritka hogy pont a főhős lesz a kedvencem. Bátor, hősies és igazi lázadó és még lelkiismerete is van! A közte és Daval között lezajlott párbeszédeket nagyon szerettem, egy-kettőn még nevettem is, igazán szórakoztató volt. A köztük lévő kémia pedig működik, észrevétlenül és fokozatosan szeretnek egymásba.

Davallal kapcsolatban az rémlik hogy uralkodó típus és nagyon magáénak akarja a lányt ezzel szemben mindent megtenne érte, legalábbis egy idő után bár nekem nem volt annyira szimpatikus. Igaz hogy az ő gondolataiba is belelátunk, de én csak annyit érzékeltem hogy a vágya szerelemmé alakult. Viszont nem értem miért nem indult a mostani álompasis versenyen... tuti hogy a tömeg kedvence lenne!

A kedvenc karakterem viszont Botar volt, a sámán. Minden történetnél amint feltűnik valamiféle bölcs varázshasználó nekem automatikusan kedvencem lesz, itt is ez történt, én azokat a részeket szerettem, ahol ő is feltűnt.

A többiek szempontjából tényleg várom a következő részeket, főleg Hanga történetét, bár a következő rész is bővelkedik majd izgalmakban, az tuti. A kötet tele van olyan történetekkel amik érdekesek, például Zomboré is ilyen, de a legjobban Hunor és Ernakh sorsa érdekel. Ernakhot nagyon megkedveltem, most jövök rá mennyire megszerettem a karaktereket, Kajdon kivételével mindenkit ide írhatnék, hogy igenis bírom őket.
Az első részben zavart egy dolog: Bulcsú és Lehet szála olyan hirtelen lett elvágva, illetve nincs benne a megfelelő rész, mintha egy fehér köd lenne a két fejezet között. Ott van az időpont is, de ez most zavart sajnos, szeretem az átmenetet leíró részeket is. Balmaz pedig nagyon hirtelen tűnt el, ezt nem veszem hibának, mert van egy sejtésem hogy a következőkben elég sok gondot fog okozni, de itt is hiányom volt.

Ami nagyon nem tetszett és emiatt is vonok pontot az a szerkesztés, sok szóismétlés van benne és ez főleg a neveknél fordul elő és nagyon zavaró tud lenni. Plusz arra vigyázni kell hogy ne adjunk olyan szavakat a szereplők szájába ami évekkel később jelenik meg, ilyen például a vizsga szó, ez annyira nem odaillő és teljesen kizökkentett a hangulatból, idő kellett hogy újra belerázódjak a regénybe.
A regény állapota viszont nagyon szép, minden fejezetnél illetve oldalszámnál van díszítés és mivel puha kötésről van szó, ezért nagyon kell rá a vigyázni, legalábbis a szélekre. 2012-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, 2999 Ft-ba kerül.

Könyvjelző. :)
Nagyon tetszik viszont az hogy Benina képekkel illusztrálta a könyvet és külön öröm hogy a kiadó szabad kezet adott neki ebben, különleges lesz tőle a kötet. Olvasás közben személy szerint alig vártam a következő rajzot, bár ezek nagy részét már ismertem a facebookról, de jó volt velük találkozni a netes felületen túl is. Ezzel együtt a borító is az írónő munkája és szerintem jól sikerült, felül Daval látható alul pedig a lova, Vihar. A kötet tényleg szép, látszik hogy a Könyvmolyképző nagyon szerette ezt a regényt.

A romantika szál igazából szerintem szépen ábrázolt, tetszik a két szereplő közötti érzelem és hogy látszódik az út amin odáig jutottak. Ez a kötet erősen cenzúrás, a Kimaradt jelenetek linken található meg a csak felnőtteknek szóló rész, érdemes elolvasni.

Benina igencsak termékeny írónő, ezt támasztják alá a már megjelent könyvei illetve azok is amik még csak tervben vannak. Első sorozata a Bíborhajú trilógia mindhárom része megjelent, a következő plusz egyes részen - Milan könyve - éppen dolgozik. 2013. december 15-re várjuk a következő sorozat első könyvét, a Rekviem a szivárványodért címűt, igazából nem látom a sorozatcímet, valószínűleg a Tükör lesz az.
A Farkasok nemzetsége sorozat így fog alakulni: ugye az első része a Megsebzett szabadság, a második Zombor szemszögével a Megkínzott szabadság, a harmadik Ernakh és Gyöngyvér történetével a Megláncolt szabadság, a negyedik rész Hangával a Megtört szabadság, az ötödik rész pedig Hunor történetével a Megtiltott szabadság lesz. Már lehet látni hogy mindegyik címben ott a szabadság, vagyis ezzel is jelzi hogy ezek egy sorozat részei és a testvérek kapcsolatát is mutatja. Valószínűleg ezekben is lesz rajz, kíváncsi vagyok a többiekre is!

Itt bele lehet olvasni, a forrása a Könyvmolyképző oldala.




Értékeljünk!

Igazából a fentebb talált hibák ellenére szerettem ezt a regényt, teljesen kikapcsolt és nagyon könnyű volt belerázódni az eseményekbe és ahogy a regényre gondolok egy kis öröm jelenik meg bennem, ritka amikor a szerelem ilyen szép ívben jelenik meg egy könyvben, mint itt.
Egy erős jó a skálán és várom a további regényekben a fejlődést!


Hasonló könyvek:
Csak Gárdonyi regényét tudom hozni a téma miatt: http://moly.hu/konyvek/gardonyi-geza-a-lathatatlan-ember

Kinek ajánlom? 
Mindenféleképpen annak aki szereti a romantikát, illetve annak aki szereti a történelmi romantikusokat, biztosan nem fognak csalódni ebben a könyvben.

Adatok:



Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: Megsebzett szabadság
Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Könyvmolyképző kiadó
Fordította: -
Oldalszám: 344 oldal
Ár: 2999 Ft puhakötésben



Köszönöm, hogy elolvastad!
Képek forrása:
Flavia
Daval
http://beninavilag.blogspot.hu/

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés