Agave infók: szeptember 26.


„Időszerűbb nem is lehetne.”
The New York Times

"John le Carré viharosan modern... a Törékeny igazság stílusok, hangnemek és szemléletmódok sereglete. Egy regény, ami minden várakozáson túlmutat."
Washington Post

„Mesterien kidolgozott... élesen körvonalazott szereplőkkel.”
The Wall Street Journal


Jövő hét csütörtökön – szeptember 26-án – jelenik meg John le Carré Törékeny igazság című regénye. A kötet a tavasz végén jelent meg világszerte, és óriási sikert aratott mindenhol, megmutatva, hogy le Carré még 82 évesen is kiváló író és rendkívüli pontossággal ábrázolja, hogy mi történik napjainkban a hírszerzésben. A Törékeny igazság elegáns, ugyanakkor elkeseredett vádirat a kiszolgáltatottságról, az amerikai vallásos jobb oldal és a háború elüzletiesedéséről. Edward Snowden óta ráadásul rettentő aktuális, le Carré erre többször is kitért az interjúiban, legutóbb például két héttel ezelőtt a Financial Times-on: http://on.ft.com/19gdyKr



2008-ban Nagy Britannia gyarmatainak ékkövén, Gibraltáron, Vadvilág fedőnéven titkos, terrorista-ellenes akciót szerveznek, amelynek célja elfogni és elrabolni egy rendkívül veszélyes dzsihádista fegyverkereskedőt. Az akció értelmi szerzője egy ambiciózus külügyminisztériumi államtitkár és egy közeli barátja, aki az amerikai szélsőjobb sorait erősíti, egykoron a CIA-nak dolgozott és most történetesen honvédelmi alvállalkozó. A művelet annyira titkos, hogy még az államtitkár személyi titkára, Toby Bell sem tudhat róla. Toby azonban veszedelmes összeesküvést sejt, de amint megpróbálja megakadályozni, azonnali hatállyal külföldre helyezik át.

Három évvel később a Különleges Erők egy tagja üzenetet küld a síron túlról, és hirtelen törékennyé válik az igazság: a Vadvilág művelet valóban olyan sikeres volt, mint mondták, vagy nem más, mint egy könyörtelenül elhallgatott emberi tragédia? Az egykori személyi titkárt ekkor egy nyugalmazott diplomata, Sir Christopher Probyn hívja el magához düledező cornwalli otthonába, ami után Tobynak választania kell a külügy iránti hűsége és a lelkiismerete között, miközben egyre jobban gyötri a kérdés: ha a gonosz győzelméhez nem kell más, mint a jó emberek tétlensége, akkor hogyan hallgathat tovább?


A szerző:



John le Carré a hírnevét A kém, aki bejött a hidegről című regényével alapozta meg. A hidegháború legelismertebb krónikásává a Karla-trilógiával (Árulás, Hajsza, Csapda) vált. A kommunizmus bukása után a regényei témája megváltozott: történetei helyszínéül többek között szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta. A regényeiből számos filmet és filmsorozatot forgattak, ráadásul egy ideje előszeretettel vesz részt ezeknek a megfilmesítésében: A panamai szabó és az Elszánt diplomata esetében a forgatókönyvet részben ő maga írta.



Szerző: John le Carré
Cím: Törékeny igazság
Fordító: Széky János
Műfaj: szépirodalom
Borítóár: 3180 Ft
ISBN: 978 615 5272 34 9
Terjedelem: 336 oldal
Kötés: puhakötés ragasztva
Megjelenés: 2013.09.26.

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés