Apró értékelés #4: Kate Middleton: Kiút a szorongásból


Szerző: Kate Middleton
Sorozatcím: Első lépések
Cím: Kiút a szorongásból
Eredeti cím: First Steps Out of Anxiety
Eredeti megjelenés: 2010
Műfaj: pszichológia, kézikönyv
Fordító: Forgács Ildikó
Oldalszám: 128 oldal
Kiadó: Harmat Kiadó
Megjelenés: 2014
Ár: 1.500 Ft

    


Fülszöveg:

A szorongás megkeseríti az életünket, megfoszt nagyszerű lehetőségektől, elrabolja az örömünket és nem engedi, hogy pihenjünk. Hiába menekülünk előle, egyre növekvő teret követel. A könyv pszichológus szerzője, aki maga is megküzdött a liftektől való rettegésével, elmagyarázza, hogy a szorongás eredeti, hasznos funkciójában egy figyelmeztető jelzés. Ezért nem is kell teljesen eltüntetni az életünkből. Ha a könyvben leírt világos lépéseket követve szembenézünk vele, képesek leszünk visszaterelni azok közé a korlátok közé, ahol működnie kell.




,,A szorongás legfőbb feladata, hogy felkeltse a figyelmünket akkor, amikor az agyunk egy bizonyos része olyasmit érzékel, ami fontos lehet. "

Nehéz dolog írni erről a kis könyvről pedig se nem vastag, se nem értelmezhetetlen a mondanivalója, de már legalább egy fél órája a molyon nézelődöm hátha meglátok egy új blogbejegyzést amit még nem olvastam, egy új polcot ahonnan rámkacsint a várólistám következő eleme vagy egyszerűen csak hallgatom a legújabb kedvenc zeném (Cold In May: Halo Of The Gone) és csak nézem az üres posztom, hogy én mégis mivel kezdjem ezt az értékelést?

A címhez hűen ez az önsegítő kézikönyvecske a szorongásról szól és definiálja azt, hogy mi az a szorongás és mik a tünetei. Természetesen a hossza miatt sem szabad túl sokat várni, legalábbis tudományos fejtegetéseket biztosan nem, mert a szerzőnek nem az a célja. Hanem az, hogy segítsen megérteni ennek a természetét érhető példákkal és megmutatja hogyan lehet az elharapózott jelenség ellen küzdeni. Ehhez pedig feladatok tartoznak, továbbgondolási lehetőségekkel, amelyeket én személy szerint meg is csináltam.

A könyvből sokat megtudtam erről az alapból hasznos ,,füstjelzőről" és annak funkciójáról. A definiálás mellett megismerhető a halmozás folyamata, tehát az, amikor már a károsan túlzásba vitt szorongás megakadályozza, hogy teljes életet élhessen az, aki ebben szenved. Emellett a biológiai alapokat is összefoglalja Middleton, de érthetően, mert nem bonyolódik bele a tudomány alapjaiba, épp csak annyit ír, amennyi elengedhetetlenül szükséges a megértéshez. Többek között benne van a jelenség által kiváltott problémák bemutatása, mi az a pánikciklus és hogyan válik a szorongás önrontó körré.

Mindezt a szerző életből hozott hasonlatokkal, példákkal támasztja alá és a saját életének egy bizonyos fóbiáját is bemutatja - milyen az amikor fél az ember a lifttől és  ő hogyan győzte le ezt. Bemutatja, mik a fóbiák és mivé alakulhat a szabadjára engedett szorongás és hogyan nyer teret az élet fölött.
,,A fóbiák szélsőséges szorongásos reakciók egy bizonyos dologra..." 
Talán az volt az egyedüli zavaró a könyvben, hogy többször ismételte ugyanazokat az állításokat, de mentségére legyen szólva ez többször is a következő fejezet vagy téma bevezetéséül szolgált.

legfőbb ereje ennek a könyvnek az elindításban van, a tudatosításban és abban, hogy segít megérteni az emberben zajló folyamatokat és egyúttal megoldási javaslatokat kínál, relaxációs gyakorlatokat hoz és megmutatja, hogy van kivezető út. A szorongás bonyolultnak és nehéznek tűnik, de ez csak egy figyelmeztető vészrendszer, le lehet győzni.

A Kiút a szorongásból már egy jó kiinduló alap ahhoz, hogy az emberek megismerkedjenek a témával és segítsen a szorongás leküzdésében, legalábbis az első lépések megtételében. Számomra abban volt nagy segítség (elég gyorsan), hogy tudatosítottam magamban, hogy mik a tünetei és meg tudom fékezni a negatív gondolataim egy bizonyos szintig, de még hosszú az út a gyomorgörcsmentes világig.

SzerintemKiút a szorongásból az év leghasznosabb könyve volt, ezért is fogom megválasztani az év végi díjkiosztósdin ezt a művet a kategória legjobbjának.

Én nagyon ajánlom, főleg az olyan olvasóknak, akik a szorongás elharapózott szakaszában vannak.

A Kiút a szorongásból az Első lépések sorozat tagjaként jelent meg a Harmat kiadó gondozásában 2014-ben. A sorozat további tagjai: A gyász feldolgozása, Kiút a depresszióból, Kiút az étkezési zavarokból, Kiút az alkoholproblémából, Kiút a játékszenvedélyből.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Lesd meg őket is!

7 megjegyzés

  1. Lehet, ezt el kéne olvasnom, szorongásaim régebben voltak (nem durván, viszont tök alaptalanul), fóbiám meg 2 éves korom óta van, hátha kicsit közelebb kerülök a megoldáshoz.
    Te is félsz valamitől egyébként? Nem akarok nagyon vájkálni a lelkedben, csak kíváncsi lennék, hogy neked hogyan tudott segíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon durva szorongásom van, az egyetem kihozta belőlem és mindennap gyomorgörcsöm van, (amúgy érdekes itt könnyebb leírni, mint a posztban) de voltak nagyon durva pánikolásaim, de rohamom még nem volt, ne is legyen.

      Inkább tudatosít a könyv, nekem segített felismerni mikor kezdek szorongani és a példák alapján átgondoltam hogy mikor és hogyan viselkedek, így ha jelentkezik, akkor helyén tudom kezelni, hogy ez csak egy jelzés, nem komoly baj.

      Ez ilyen alapozó könyv, sztem érdemes olvasni, plusz a végén további források is vannak amelyek segíthetnek.

      És sok példát felismertem, meg sztem az a jó, hogy a szerző a saját tapasztalatait írta le. Attól lesz hasznos, hogy azokat a tanácsokat írja le, amelyek neki is segítettek.

      Az alaptalan félelmekre reagálva: a könyv is kitér az ilyesmire. :)

      Törlés
    2. Oké, akkor ez jó lesz nekem.
      Az biztos, hogy a felismeréssel kezdődik minden, egyébként egy csomó ember addig se jut el, hogy rájöjjön, hogy valami nem stimmel vele.
      Egy tipp: engem annak idején kineziológus hozott ki a gödörből (meg persze én magamat), és bár tök fura nekem az egész művelet, ami ott történik, elég földhözragadt vagyok ahhoz, hogy "higgyek benne", mégis működött. Minden "zavar" a múltba vezethető vissza és a kineziológus ezt segít feloldani. Nagyon ajánlom. :)

      Törlés
    3. Amint összeszedtem magam (írom ezerrel a bejegyzéseket mert elfogom őket felejteni :D) írok egy üzenetet molyon. :)

      Törlés
  2. Szia!

    Kérlek linkeld újra a blogod, mert szerkesztettem az inlinkz kódot szövegesre a képes helyett :)
    Elnézést a kellemetlenségért!

    http://konyvesblogok.blogspot.hu/2014/11/ertekelesek-2014-november-17-23.html
    Tekla

    VálaszTörlés