Apró értékelés #7: Jodi Picoult - Larger Than Life / Szelíd vadak


Sorozat: Találj rám #0.5 (előzménynovella)


A Larger Than Life, vagyis magyarul a Szelíd vadak a Találj rám! regény előzménynovellája, amelyet ingyenessé tettek az amazonon és én onnan szereztem meg. Emellett a Szelíd vadak c. regényt is elolvastam nem sokkal az angol könyvecske megkaparintása után, amit egy éjszaka alatt - vagyis pár hajnali órát feláldozva - ,,befaltam" és úgy voltam vele, ha már megvan eredeti nyelven, akkor miért ne olvassam el azt is?

A történet főhőse Alice, aki éppen egy mészárlás helyszínére vezet, ahol öt halott elefántot és egy még élő ,,apróságot" (már amennyire egy elefánt az lehet) talál a tetemek között. Megsajnálja Őt, hazaviszi és megpróbálja addig életben tartani, amíg egy új családot nem keresnek neki.

Nemhiába szeretem Picoult könyveit (és ezt a novellát is), mert ismét bebizonyította, hogy tud írni. Egyrészt újra egy érzékeny témát választott alapanyagul (orvvadászat) amit jól épített fel (a tudósok hozzáállása a kutatáshoz illetve az elefántok viselkedése) és elővette a szereplők tragédiáit (Alice sokat követelő édesanyja) is.


A szerző nagyon részletesen foglalkozott a tudósok életével - amelyik egyébként az egyik kedvencem részem volt - és megmutatta azt, hogy csak a saját tudományukkal törődnek és nem avatkoznak bele a természet rendjébe csak kísérletezés céljából. Ezzel ellentétes az elefántok viselkedése, amely a családcentrikusság egy nagyon jó példája a matriárkával, és azt is bemutatta, milyen az amikor nélküle, tehát a csorda ,,kollektív emlékezete" nélkül kell boldogulniuk. Ezek bizony érdekes tények illetve izgalmas leírások és nekem ez sokkal jobban tetszett, mint Alice élete és kapcsolata másokkal.


A viszonyok alakulása inkább Alice és az édesanyja illetve a nő és Neo illetve a kiselefánt, Lesogo, között fontos. Ezek is kidolgozottak és a második olvasáskor ez volt az a szál, amit untam és sokkal jobban érdekelt engem az elefántok szokása, mint az emberek közötti kapcsolat, bár Picoult ezt is jól kezelte. Ebben segít a sok leírás illetve Alice narrálása, mert ebből több került a könyvbe mint a párbeszédekből és mivel a múlt a jelennel keveredik, így elég részletes képet kaphat az olvasó a főszereplőről és az életéről, illetve a környezetében lévőkről.
,,Ez most túl sok nekem és elkezdek sírni, mert mindig rossz dolgok történnek, mert elkésem. Mert ezek az elefántok tegnap még egy család tagjai voltak, ma pedig már megszűntek annak lenni."
A kisregény tanulsága egy nagyon durva arconcsapás és erről aztán órákat lehetne vitatkozni, hogy vajon melyik a jó döntés és hogy egyáltalán a főhős jól választott-e a kellő pillanatban. Igazából ez egy olyan helyzet, amelyben nem szívesen lennék és ilyen az, amikor a jó szándék tévútra megy, vagy hogy máshogy is fogalmazhatok ilyen egy igazi ördögi kör és amikor ezt írom, akkor Lesogóra gondolok. Kegyetlen tanmese a természetről és arról, ahogyan a jó szándék mennyire félremehet. Vérzik a szívem a szereplőkért!
Bár kritikát kevésszer fogalmaz meg azokkal szemben, akik a fogyasztói és haszonélvezői az elefántok levadászásának, egyedül ennek a bővebb kifejtését hiányoltam a kötetből, bár ha jobban belegondolok akkor erre nem is igazán van szükség...

Szerintem Picoult újra alkotott, nekem nagyon tetszett ez a novella és kíváncsian várom a Találj rám! c. könyvet!

Ajánlom a Picoult rajongóknak és azon olvasóknak, akik szeretik az állatszereplős történeteket.

Az Athenaneum Kiadó jelentette meg 2014-ben magyarul, ez a kötet a Találj rám! előzménynovellája. Csak ebook verzióban kapható.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Nincs mese: meg fogom szegni a szabályokat. Megint." Alice az egyik utolsó épen maradt édenkertben az elefántok viselkedését kutatja. Botswanában mindennapos rutin a küzdelem az orvvadászokkal, a tragédia azonban nem érintheti meg a kutató lelkét. A feladat: dokumentálni az eseményeket és nem befolyásolni ezeknek a csodálatos állatoknak az életét. Egy nap azonban Alice egy elárvult bébit talál anyja teteme mellett, és a következő napok örökre megváltozatják az életét. Jodi Picoult novellája elemi kérdéseket feszeget. Felülírhatja-e az anyai ösztön a tudós hozzáállását? Lehetséges, hogy egyetlen apró momentum elindíthat egy olyan lavinát, amely emberi sorsokat változtat meg?
Szerző: Jodi Picoult
Sorozatcím: Találj rám!
Cím: Szelíd vadak
Eredeti cím: Larger Than Life
Eredeti megjelenés: 2014
Műfaj: novella
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2014
Ár: 590 Ft


    




Lesd meg őket is!

0 megjegyzés