Ilyen volt 2014 és... Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Forrás
És íme 2014 utolsó posztja... nehéz év volt és nagyon remélem a következő már nem lesz ilyen. A magánéleti és jövőbeli tervekről most nem szeretnék írni, arra lesz még megfelelő alkalom, így csak egy visszatekintést készítek az évemről.

A nehéz év az olvasmányaim számában is visszaköszönt (például április - május hónapokban a szakdogámat írtam és vizsgáztam, na meg szakdogát védtem, plusz államvizsgáztam de előtte meg szakmai gyakom volt) de még így is sikerült 34.000 oldalt olvasnom, ez szám szerint 110 könyvet jelent mindennel együtt. Volt egy titkos fogadalmam is anno mégpedig az, hogy regényt csak nagyon indokolt esetben hagyok félbe és ezt a számot sikerült is kb öt alatt tartanom. Érdemes még megemlíteni azt, hogy négy darab angol könyvet olvastam el az év második felében, ezt a számot - már csak a célkitűzésem miatt is - növelni szeretném. Megcéloztam a huszonötöt, de boldog leszek ha a tíz sikerül, mert ez az a pont a Több alvás! cél mellett, amely a legkétségesebb.

Ebben az évben harminchét sorozatot kezdtem el (előzménynovellákkal együtt) és egyet fejeztem be, ezért is írtam a célkitűzéses posztban, hogy szándékomban áll folytatni is a megkezdettjeimet, ezért 2015-ben készítek majd egy összefoglalót róluk, mert nem szeretném, hogy ilyen kavar maradjon ezen a tájékon. Tizenöt sorozatot folytattam legalább a második résszel vagy éppen a kiegészítő novellával.

A szerzőket tekintve 31 könyvem alkotója magyar származású (a tankönyveim íróival együtt), a többiek külföldiek és az egészből 65 kötetem szerzője volt írónő.

Ebben az évben 148 könyvet szereztem meg (bár ebbe beletartozik a legális ebook illetve az előolvasói példányok is, legalábbis remélem hogy jelöltem anno molyon) és ez a 2013-as 219 könyvhöz képest haladás! Az ehhez kapcsolódó idei kihívást viszont csúnyán elbuktam (Edd meg amit főztél!), de legalább valamennyit sikerült elolvasnom!

Kategóriák:

A leghasznosabb regény:

Kate Middleton: Kiút a szorongásból

Egy könyv a szorongásról és a pánikbetegség felé vezető útról szól, hát hogy a viharba nem ez a könyvecske lenne a leghasznosabb, mikor egy komoly problémával foglalkozik!



A legizgalmasabb regény:

Ian McDonald: Síkvándor

A szerző nagyon jól kezelte mind az akciót, mind a világkidolgozást, így ő a kategória nyertese, de simán berakhatnám a Hidegen tálalva regényt is, mert az sem unalmas.


A legszebb kiadás:

A Corvina kiadó nagyon kitett magáért Nyáry Krisztián könyvénél, ennél szebbet még nem igazán láttam.


Legszebb borító:

Kira borítóit nagyon szeretem és az Üveghegy az idei kedvencem!


Legjobb sorozatkezdő:

Erre kapásból a Méregtant tudom írni, mert nagyon tetszett nekem az ifjúságihoz képesti durvább világképe és nagyon várom a folytatást. Ugyanilyen szenvedélyt váltott ki anno a Füst és csont leánya illetve a Seraphina amit újraolvastam az idén, így a kategóriának három győztese lenne, de az utóbbi kettő már tavaly is szerepelt a listámon:


Legjobb sorozatfolytatás:

Pont azért, mert a szerző meglepett és nagyon tetszett a szektás téma, tehát a nyertes a Hófehér. Emellett jó még az Üveghegy is, bár azzal előolvasóként találkoztam.


Legjobb világkidolgozás:

A Futu.re kapná a díjat, de mivel még nem fejeztem be, ezért azt 2015-ben fogom rangsorolni. A Viharpárduc nagyon részletes és bár akad benne furcsállnivaló, megérdemli ezt a címet.


Legjobb magyar és külföldi szerző:

Moskát Anita és Kleinheincz Csilla között nagyon nehéz döntenem és nem is tudok, így őket teszem meg kategóriagyőztesnek. Mindkettőjük műveit másért szeretem, de a közös az, hogy megőrülök az új könyveikért.

Jodi Picoult a külföldi részleg győztese, mert nagyon szeretem ahogyan ír és képes a tárgyalótermeket izgalmas helyszínné varázsolni, kivéve ha éppen az elefántok szokásait mutatja be.

Legjobb stílus:

Egyértelműen Vivien Holloway Mesterkulcsa!


Legjobb kezdőmondat és egyben a legjobb halloweeni hangulattal rendelkező könyv:

Sosem gondoltam volna, hogy Leigh Bardugo felkerül majd erre a listára, hát még két kategóriában!

Pedig de:


Kedvenc kiadói sorozat:

A Gabo SFF vált a nagy kedvencemmé, bár szerintem ezt sokan észrevették. Érdekes, hogy ahova a régi Ad Astra szellemisége megy, azt én képes vagyok majdnem vakon követni, szörnyen bejött nekem ez a fajta sci-fi, fantasy-vonal.

Legrövidebb és leghosszabb regény:

44 oldallal The Witch of Duva, a leghosszabb pedig 600 oldallal a Sapphique.

Legjobb csavar:

Az évben a Queen of Someday erősen veri a mezőnyt.


Legszöszmötölősebb értékelés:

Caspar viszi a pálmát.


A Top 5, olvasás utáni legnagyobb lelkesedést kiváltó könyvek sora, avagy inspiráló kötetek (ifjúsági):

1. Maria V. Snyder: Méregtan

Űz és hajt előre a lelkesedés, ha azon múlna már régen elolvastam volna a sorozat maradék részeit is.

2. Kiera Cass: A Párválasztó

Pedig olyan ementáli ez a történet és ezért nem ő az első... de szörnyen addiktív.

Újraolvasási kényszert okoztak:

3. Megan Abbott: Riválisok

4. Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el! 

Az ötlet, a világ lelkesedést okozott:

5. Catherine Fisher: Incarceron

Legjobban várt megjelenés:

Kiera Cass: The Heir --> május
Maria V. Snyder: Shadow Study --> február



A 2014-es évet hivatalosan is lezárom (a blogon)!

Minden kedves olvasómnak - tekintve hogy csak a legkitartóbbak értek el a poszt aljáig - BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! SOK SZERENCSÉT, BOLDOGSÁGOT ÉS ÖRÖMET!

Forrás

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Boldog új évet, remélem, 2015 szuper élményeket és kevesebb nehézséget hoz neked!
    Jók ezek a kategóriák :) Az Így szerettek ők-ök tényleg gyönyörűek, most néztem az Igazi hősöket is, igazi műalkotás, alig merem megfogni:)
    Jó sok könyvet sikerült elolvasnod, gratulálok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont kívánom! :))

      Köszi. :D (Tényleg szépek, az Igazi hősöket én is nézegettem már!)

      Törlés