É. K. Sz. szerzők #1

Az É.K.Sz. nem egy új rovat lesz, hanem inkább egy címke, amelyet bizonyos szerzőkre aggatok rá, méghozzá azokra a mélyen tisztelt írókra és írónőkre, akiknek az Életművét Kiolvasni Szándékozom... és bizony innen jön az É.K.Sz. elnevezés is. Viszont a lista hosszú, mivel az eddigi életem során elég sok szerzővel ismerkedtem meg, az ide tartozó posztjaimat pedig szeretném a nem olyan terjengős kategóriában tartani, ezért beosztom Őket ábécé rendbe, és így mutatom meg a saját É.K.Sz. listámat hétről hétre... na jó, inkább akkor, amikor kedvem támad rá.


Így hát az első körbe Ők tartoznak:

Balról jobbra, felső sor: A.M.Aranth, Alex Flinn, Alice Hoffman, Andy Weir, Ann Aguirre
Balról jobbra, alsó sor: Agatha Christie, Ben Aaronovitch, Anya Seton, Benina, Benyák Zoltán
A. M. Aranth - közismertebb nevén @Disznóparéj_HVP (ld. moly.hu) vagyis Holló-Vaskó Péter fordítóként tevékenykedik, illetve az egyik kiadó munkatársa, úgyhogy mondhatni benne van a szakmában és ért hozzá. Első megjelent sorozata a Holdárnyék a már megjelent két művel, a Dobszó a ködbennel és a Kiválasztva regénnyel slágerlistás lett a molyok körében, bár egyesek azt suttogják* a Liliom Kora még náluk is jobb. Na de ez nem magyarázza miért szerepel az ÉKSz-en... hát azért, mert szerintem jól ír.
Na de félretéve mindennemű humort és könnyedséget, azt még muszáj megemlítenem, hogy majd megveszek a folytatásokért és az új műveiért, valamit nagyon jól csinál ez a szerző. 

* Bár ezt lehet csak én suttogom. 

Alex Flinn a romantikus mesefeldolgozásairól híres és néha az én kemény oldalam is megkívánja ezeket a sztorikat. Ha pedig ilyen váratlan fordulat történik, akkor tudom kihez kell fordulnom. Bár sajnos a Lindy's Diary nem hozta A szörnyszívű színvonalát, adok még pár esélyt a szerzőnek.

Alice Hoffman mostanság a leges-legek közé tartozik, utoljára a Galambok őrizői és a Gyönyörű titkok múzeuma győzött meg arról, hogy korábban tévedtem és a szerző helye a kedvenceim között van. Imádom ahogy ír, mert azt gyönyörűen teszi; és azt is, hogy a szereplői rohadtul szenvednek egy cseppet sem vagyok kedves, tudom. Az írónőt a Maxim Kiadó karolta fel hazánkban, remélem megtartják ezt a jó szokásukat, mert Hoffman megérdemli a magyar közönséget, a hazai olvasók meg őt.

Bár Andy Weirtől csak egy könyvet olvastam - hirtelen igazából fogalmam sincs hogy megjelent-e már más tőle vagy nem - és A marsi olyan jó élmény volt, hogy az író automatikusan felkerült ide. Nagyon várom a többi művét!

Ann Aguirre külföldön sokkal népszerűbb mint itthon, hiszen idehaza csak a Menedék - Helyőrség - Horda hármas jelent meg és egyelőre nem látok sehol további Aguirre életmű-darabot semmilyen megjelenési listán. Igazából ő nem okozott olyan extázist, amilyet mondjuk Hoffman, de a Menedék - Helyőrség párost (a harmadik részt nem olvastam) szerettem, méghozzá úgy, hogy kíváncsi lettem a többi művére, ezt pedig nem mindenki tudja elérni.

Agatha Christie regényeit először nem igazán szerettem, vagy legalábbis megelégedtem évenként egy-egy kötettel, de jött párom a krimimániájával és ezt én is elkaptam, azóta pedig Christie neve állandó az É.K.Sz.-en.

Ben Aaronovitch a humorával fogott meg. A London folyói és a Soho felett a Hold valami eszméletlenül király regények, a megfelelő vicces beszólásokkal, az urban fantasy környezettel. A széria hosszú, itthon a Gabo Kiadó gondozza a kiadást és remélem nem állnak le vele, mert érdekel a szerző többi regénye is.

Tudom az ábécét, de Anya Seton képét a GR-ről szedtem és csak ilyen nagy kivitelben jött le, ezért fordítottam a sorrenden... bár ez nem lényeg. Az sokkal fontosabb, hogy a szerző erős történelmi vonalon és nagyon tetszett nekem a Katherine anno, na meg kíváncsi vagyok, hogy képes megállni-e a lábán Philippa Gregoryval szemben, így felkerült erre a listára ő is.

Bár Benina utolsó műve, a Rekviem a szivárványodért annyira nem fogott meg, a Megsebzett szabadság előtte tetszett, plusz szemezgetek már egy ideje a Bíborhajú sorozattal is, így egyértelmű, hogy az ÉKSz-en van a helye.

Benyák Zoltán pedig az egyik kedvenc hazai íróm, nagyon szeretem a műveit! Képes teljesen új témákban, új stílusban megszólalni, de közben a kötetei nem veszítik el a varázslatosságukat sem.

Mára ennyi volt, de lenne egy két kérdésem: Nektek kik a kedvenc szerzőitek? Esetleg tudtok nekem ajánlani írókat és írónőket?

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Ez a rész csak az A-B-s írókra vonatkozik, igaz? Mert akkor hiányzik szerintem Böszörményi Gyula :D Én legalábbis feltenném a listámra miután a Leányrablás Budapesten hatalmas kedvenc lett, másrészt nem tudom, hogy olvastad-e, de a 9...8..7... sorozata is iszonyat jó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rajta gondolkodtam, de a Gergős sorozatát nem szeretném olvasni, úgyhogy ő kilőve. :(

      (Bocsi elfelejtettem válaszolni.)

      Törlés