Értékelés | Két karácsonyi regény


Nem gondoltam volna, hogy a YA könyvek ajánlói után ilyen hamar megint egy összevont értékeléssel érkezem, de úgy vélem, hogy talán jobb lesz ez így. Ugye a Karácsony már elmúlt, de szerettem volna megemlékezni arról a két regényről, amit akkor olvastam és nagyon nem akarom elhúzni az értékelések írását, ezért gondoltam jobb ötlet így együtt megmutatni kettejüket és leírni róluk a véleményem a már korábban mutatott formában.

A két mű illik a Prológusos Winter Wonderland projektbe, mert téliek és azon belül karácsonyiak, vagyis az ünneppel foglalkoznak és ahhoz kapcsolódóan mesélnek el egy-egy történetet. Egyébként nemcsak ekkor olvashatóak, én például az egyiket, az Olivert, januárban is előkaptam, azt hiszem 2018-ban, és semmit nem veszített az értékéből.

Így, hogy már lelőttem az egyik regény címét, megmutatom a másikat is és kezdem azzal a bemutatást. Vagyis A karácsonyi cipővel.

Szerző: Donna VanLiere
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Karácsonyi remény
Cím: A karácsonyi cipő
Eredeti cím: The Christmas Shoes
Eredeti megjelenés: 2001
Kategória: romantikus
Fordító: Császár László
Oldalszám: 176 oldal
Kiadó: Lazi Könyvkiadó
Megjelenés: 2016
Ár: 2.690 Ft



Fülszöveg:
Robert ​sikeres ügyvéd, akinek megvan mindene, amit ebben az életben kívánhat és mégis nincstelen. Mivel kizárólag csak az anyagi javakra és a karrierjére összpontosított, veszélybe került a házassága. Elveszítette feleségét Kate-et, két kislányát, és végső soron saját magát is A nyolcéves Nathan rajongva szeretett édesanyja, Maggie, rákos. Nathan és családja egyszerű, mégis teljes életet él, kihasználva minden együtt töltött pillanatot Karácsony éjjelén Robertet és Nathant egészen véletlenül sodorja egymás mellé a sors mindketten ajándékot vásárolnak. Robert egy olyan család számára, akiket már alig ismer, Nathan pedig az édesanyjának, akit hamarosan elveszít. Ez a találkozás mindkettejük életét örökre megváltoztatja, hiszen Robert megtanul egy nagyon fontos igazságot: néha a legkisebb dolgoknak van a legnagyobb hatása. 
A karácsonyi cipő egy történet az emberségről, arról, hogy milyen mélyebb jelentőséggel bírhatnak a szerencsés véletlenek, és hogy miképpen változtathatja, vagy akár mentheti meg életünket egy nálunk sokkal magasabb erő.




    

A Karácsonyi remény sorozat:
1. A karácsonyi cipő
2. Karácsonyi áldás
3. Karácsonyi remény

>> A képek forrása <<


A karácsonyi cipő két család életébe enged bepillantást. Először ott van nekünk Nathan, akinek édesanyja rákos és a nő utolsó napjait fájdalmakkal telve éli. A másik szálon pedig Robertet láthatjuk, aki sikeres, de hideg házassága éppen ezekben a napokban érkezik a végéhez. Róluk szól a történet és arról, hogy egy véletlen találkozás milyen változásokat idézhet elő az emberekben.

Kezembe véve a kötetet egyből megakadt a szemem a borító szépségén és egyszerűen imádom a kiadó kiadványait nézegetni, mert nagyon szép kiadásokat jelentetnek meg. A karácsonyi cipő kemény fedelű borítóval került forgalomba, aranyozott címmel és hangulatos karácsonyi képpel, ami engem azokra a régi sütikre emlékeztet, meg a kerek dobozukra, anno azokon láttam ilyen festett alkotásokat. Jó kézbe venni, kedvet hoz az ünnepekhez és ezért választottam idén a fa mellé olvasni.

Nehéz helyzetben vagyok, mert nem akarom lehúzni a könyvet, mert annyira szerintem nem rossz, de nagyon magasztalni sem, mert annyira viszont nem jó, vagy legalább nekem, mert ettől függetlenül bárki szeretheti és megértem miért, mert egyébként a regény a közepéig jól építkezik.
Adva van ugye a két család, közülük pedig az egyik oldalon a megszokottak alapján a szegény kisfiú, aki szerény és nem kíván sokat, akinek családja szereti egymást és nincs viszály köztük, de felüti a fejét egy olyan betegség, amely nemcsak alattomos, hanem legyőzhetetlen sok esetben. Bár az erre a szálra jobban jellemző, szereplőről szereplőre ugráló narráció nem a kedvencem, itt az elején nem zavart - a vége felé már az is kezdett - és egész részletesre sikerült a család mindennapjainak bemutatása, vagyis a szülők találkozása illetve szerelembe esése és hogy kinek milyen az élete. Ezzel a szállal különösebb bajom nem akadt, illetve nem olyan, ami az elbeszélés stílusához köthető, csak annyi, hogy nem szeretem az ilyen történeteket, mert rosszul érint engem ez a betegség. Egyébként megható ez a rész, egészen a csattanóig, de arról később írok, mert előbb a másik szálat nézném meg, Robertét.

 

A férfi szála számomra sokkal érdekesebb, mert ő a másik végletet hozza, vagyis azt, hogy a karrierje miatt száműzte a gyengédséget az életéből és emiatt a kapcsolata meggyengült az alapvetően szeretett feleségével és gyermekei felé sem tudja kimutatni szeretetét, akiknek Robert egy mászkáló pénztárca jóformán. Itt nagyon szeretem a férfi és az édesanyja közti párbeszédet, jó kis mondatok hangzanak el és ez a szál alapból jobban érdekelt, mert a másiknál úgyis tudtam, hogy mi a vége... itt pedig tanácsok hangzanak el, illetve kritika az életére vonatkozóan és arra, hogyan ne legyen kapcsolata az embernek.

A két szél külön-külön jó, de a csattanónak kellene a leginkább ütnie és katarzist hoznia, de nem tette meg nálam és okként a szerző stílusát hozom fel, legalábbis erre jutottam mikor elgondolkodtam rajta. A szerző erre a tetőpontra építi az egészet, arra, hogy egy találkozás milyen változásokat hozhat egy ember életébe, de valahogy nem jól és inkább éreztem összecsapottnak a nagy pillanatot és az utána lévő történéseket, mint megnyugtatónak és indokoltnak, az innentől érkező események pedig hirtelen lezárásúnak hatnak. Itt egyébként arra is gondoltam, hogy egy hosszabb kötet megoldaná a problémákat, plusz ha nem ilyen csapongva mesélné el ugyanezt, csak egy-egy szereplőt kiragadva, mondjuk Nathant és Robertet figyelve, és csak őket, sokkal jobb lenne. Számomra akkor nagyobbat ütne, de így csak egy kihűlt kandallónak érződik a karácsonyi időszakban. Kár érte.

Ettől függetlenül
Ajánlom? Igen.
Mert nem lenne egy rossz kötet és több fontos tanulságot is felvonultat arról, hogy mi az igazán fontos az életben és miről szól az ünnep: nem ajándékokról, hanem a szeretetről. Úgyhogy jó az üzenet, de a megvalósításon dolgozni kellene még egy kicsit. A kiadásért pedig pluszpont a kiadónak, annyira szép ez a könyv élőben!


Ítéletem:
Elment egynek

5 / 3 pont

Erősségek:
 Robert szála
❥ a férfi édesanyja
❥ a karácsonyi kiadás ünnepi hangulata

Gyengeségek:
 stílus
❥ összecsapott a vége
❥ az alig ütő csattanó után nincs katarzis

Hívószavak, amiket imádok és a könyv tartalmazza őket / jellemző rá:
ünnep
❥ sorsszerű találkozás

Kedvenc szereplő:
-

Ajánlott évszak az olvasásra:
❥ téli, a fa mellé jó olvasmány

A mű a Lazi Könyvkiadó jóvoltából látott napvilágot 2016-ban.


A másik mű, az Oliver, sokkal jobban tetszett:

Szerző: Sheila Norton
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Oliver - A macska, aki megmentette a karácsonyt
Eredeti cím: Oliver: The Cat Who Saved Christmas
Eredeti megjelenés: 2015
Kategória: romantikus
Fordító: Császár László
Oldalszám: 252 oldal
Kiadó: Lazi Könyvkiadó
Megjelenés: 2017
Ár: 2.990 Ft



Fülszöveg:
Oliver egy félénk macska, aki szinte soha nem hagyja el otthonát, a fogadót. Élete hirtelen drámai fordulatot vesz, amikor a fogadó konyhájában tűz üt ki, ő pedig hontalanul magára marad. 
A körülötte élő emberek kedvességének köszönhetően azonban hamarosan megint megtanul bízni, és a maga módján ő is segít meggyógyítani a körülötte élők lelkét. Ám amikor összetalálkozik egy kislánnyal, akinek mindenképpen segítségre van szüksége, Oliver rádöbben, hogy a falu közösségén csak egy karácsonyi csoda segíthet… 

„Vidám és szívmelengető történet…” 

„Történet egy kis macskáról, akinek a szíve viszont hatalmas…” 

„Egy barát, aki a legsötétebb pillanatokban is reményt hoz…”




    

>> A képek forrása <<

Igen, tudom, most biztosan azt gondolod, hogy egy kicsit öreg vagyok már az ilyesmihez, de az az igazság, hogy mi, macskák soha nem növünk ki a kartondobozzal való játékból.
A karácsonyi macska értékelésemben, illetve A kiskutya, aki unikornis akart lenni címűben már leírtam, meg szerintem sok helyen rengetegszer, hogy imádom a macskákat. Sajnos itthon nem lakik egy szőrös aranyosság sem - teknősök viszont igen - de ki nem hagynám az esélyt, amikor róluk olvashatok, úgyhogy, amikor megláttam az Oliver regényt, meg hogy van ilyen egyáltalán a könyvpiacon, szörnyen megörültem és úgy éreztem, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Nos, tekintve, hogy már évek óta mindig elolvasom az ünnepekkor ezt a kötetet, nem volt ez rossz ötlet!

A történetünk elbeszélője és hőse Oliver, a gyömbér macska, a Forester's Arms fogadó házi cicája, egy olyan pici társának meséli el történetét, akinek az első karácsonya közeleg, és a gazdája pedig George. Egyik nap tűz üt ki a fogadóban és miután felébreszti a férfit és egyúttal megmenti a tűzhaláltól, az állat megijed és elfut. Később megtalálja őt az erdőben Daniel, de úgy néz ki, hogy a cica elszállásolását nem tudják vállalni anyagi okok miatt, így segítségre lesz szükségük Oliver elhelyezésében, amire a szomszédjaik szívesen vállalkoznak. Természetesen George értesítése után kiderül, hogy a férfi nem tudja hirtelen magához venni kedvencét és egy ideig maradnia kell ott, ahol van. Ám hős cicánk unalmában elkezdi felfedezni a települést és észreveszi, hogy a fogadóval együtt leégett faluháza több gondot okoz a lakosoknak, mint elsőre látható volt és elhatározza, hogy segít az embereknek és megpróbál ő lenni a macska, aki megmenti a karácsonyt.
Mindkét új család próbált segíteni rajtam, és én csak remélhettem, hogy viszonzásképpen én is segíthetek majd nekik.
 

Ezt a regényt nagyon jó karácsonyi könyvnek tartom egyrészt, mert irtó cuki, másrészt megvan benne a keserű múlt, amiből tanulni lehet a megfelelő tanulsággal, harmadrészt a főhősünk segítőkész jelleme miatt, negyedrészt a falu hozzáállása okán. Ebből a műből árad a pozitivitás és az a segítőkészség, aminek mindenkiben ott kellene lennie mindenkor. Ugye a történetet Oliver szemszögéből láthatjuk, aki egy kiscicának meséli el életének ezen szakaszát és azt, hogy újszülöttként mi történt vele és így bontakozik ki előttünk a jelleme, illetve a falu életének mindennapjai és egyszerűen jó ezekről az emberekről olvasni és... annyira ideális a fa mellé ez a történet! Megvan benne minden szerethetőség és kedvesség, ami az ünnephez szükséges mégpedig azért, mert Oliver és a közösség olyan, amilyen. Úgyhogy meg is van mikorra ajánlom! Természetesen a decemberi időszakban ideális olvasmány lehet egy forró csokival a kézben.
Egyébként nem lepne meg ha pár év múlva megfilmesítenék ezt a történetet, adja magát nagyon a széles vászonra is.

Na de ne szaladjunk az ajánláshoz, van még egy-két infó, amit szeretnék megosztani ezen a platformon.

Oliver macska legfontosabb folyamata az, hogyan tanul meg bízni az emberekben a sok szörnyűség után, ami őt gyermekként érte. Aranyos és szerettem erről a változásról olvasni. Ő egy nagyon jószívű és bátor macska, akinek szemén keresztül a problémák túlbonyolított gombolyagoknak tűnnek és milyen jó lenne, ha nem szoronganánk minden miatt vagy nem nehezítenénk tovább a saját életünket vagy másokét! Rajta keresztül, vagyis az ő segíteni vágyásán keresztül adódik át rendesen a karácsony igazi üzenete, az önzetlen segítségnyújtásé és a szereteté. Jó, hogy ő a narrátor, mert egy emberi szereplőn keresztül nem lenne meg az a plusz, amit így a könyv nyújt.
A kötet azzal foglalkozik még, hogy a fontos épületek milyen befolyással bírnak a közösség életére és hogyan lesznek összetartóbbak az emberek és kezdenek összedolgozni a problémák felett, a megoldást szem előtt tartva. Illetve a felelős állattartás egyik kardinális kérdését is előveszi, vagyis azt, hogy miért lényeges a műttetés a macskák esetében.

 

A regény a cicusok általános szokásaival is foglalkozik, akik szörnyen aranyosak és Oliver tolja a cicás kontentet, hogy modernül fogalmazzak, vagyis égőket borogat, vadászik és dobozokat száll meg bebizonyítva, hogy ezek az állatok időnként folyékony halmazállapotúak. A fenti üzenettel együtt ezek a dolgok még erősebben fokozzák a cukiság faktort és mégsem szirupos az egész, vagy legalábbis nálam nem történt ilyen állapotváltás, mert nem egy romantikus kapcsolat a középpontja, hanem az emberek segítőkészsége.

Sajnos ennek a regénynek is akadnak negatívumai, de ezeket figyelmen kívül tudtam hagyni, hogy érvényesülhessen a mű üzenete, mindenesetre ezeket mégis leírom. Tehát a stíluson változtatni és a problémák szövésén hígítani kéne, mert túl töményen kapjuk a problémákat két szundi között, amikor Oliver kifárad és elmegy aludni. A párbeszédek leírása sem a legjobb, mármint itt lehetne még bővíteni és a bajok pedig túl sokszor ismétlődnek, gondolok itt arra, hogy jóformán / nagyon sokszor mindenki csak egy témáról értékezik és az az, hogy miért rossz, hogy leégett a faluház. Ezek egyébként könnyen megoldható hibák, egyszerűen ki kell őket egészíteni és készen vagyunk. Mindenesetre így a negyedik újraolvasásnál már nem tudnak zavarni ezek a bajok és a könyv közepén mintha Norton rátalálna a hangjára és igazán ráérezne a történetére.
Hiszen nincs abban semmi különös, hogy mi, macskák értjük az embereket. Inkább az a baj, hogy ők nem értenek bennünket.
Úgyhogy összességében azt tudom írni a kötetről, hogy egy teljesen jó történet, ami olvasható karácsony előtt, közben, után, vagyis bármikor. A főhőse egy szép macska és azt mutatja meg, hogyan tudja megváltoztatni mások életét jó irányba. Ez egy érdekes mű az állatok ragaszkodásáról, akik ha szeretetet kapnak, sokat adnak is és egyúttal egy szívmelengető sztori, jó üzenetekkel és szerethető családokkal, emberekkel, állatokkal.

Ajánlom? Nagyon! Macskabarátoknak és a karácsonyi történetek iránt rajongóknak mindenképpen.


Ítéletem:
Nagyon szerettem

5 / 5 pont

Erősségek:
 szerethető főhős
❥ szerethető mellékszereplők
❥ az üzenetei

Gyengeségek:
 stílusa néha
❥ a párbeszédek formái

Hívószavak, amiket imádok és a könyv tartalmazza őket / jellemző rá:
macska
❥ Karácsony

Kedvenc szereplő:
Oliver

Ajánlott évszak az olvasásra:
❥ téli, ünnepvárónak tökéletes

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:
(A Lazi Könyvkiadó oldaláról, 2.990 Ft)

A mű a Lazi Könyvkiadó jóvoltából látott napvilágot 2017-ben.


Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés