5

Stylesi bűntény

,,Poirot mosolygott.
-Túlságosan szabadjára ereszti a képzeletét. A képzelet jó szolga, de rossz gazda. Mindig a legegyszerűbb magyarázat a legvalószínűbb."

,,Agatha Christie első krimijét nyújtjuk át ismét az olvasónak..." Nos igen. Első regény, de nem mondanám a legrosszabbnak, sőt! Jobban tetszett néhány későbbi művénél, de erről később írok.

A blogbejegyzés a Könyvmoly párbaj-ra készült. Ez egy mankó lesz, ha nem sikerülne időben befejezni a kihívást.


Miről is van szó?
Stylesban bűntény történik, a jól ismert Hastings a gyilkosság kellős közepébe csöppen és megkéri Poirot-ot, hogy segítsen a bűneset felderítésében. 

Vélemények:
Moly.hu: 88%, 112 vélemény alapján
Goodreads: 3,85/5, 17.529 vélemény alapján

Képek forrása: google.hu.
Lentié: licit.hu, mondjuk már nem él az árverés.

Sok Agatha Christie könyvet olvastam már de nem eleget, így van összehasonlítási alapom. Kezdjük először is, hogy szerintem mire hasonlít. Azt éreztem, hogy ezt már olvastam (a kis mozzanatokat) a Halál a Níluson c. könyvben illetve az Éjféltájt volt hasonló bizonyos részeiben. Ezt nem hibaként hozom fel, mert Christie mindig más szempontból írja meg ugyanazt a dolgot, mindig különféle személyiségekkel kísérletezik, lényegében az embereket vizsgálgatja, mikroszkóp alá veszi és emellé még írói tehetség is társul.

Először nézzük a szereplőket:
Örök kedvenc marad Poirot, aki bebizonyította hogy a szürke agysejtek mindig működnek, még akkor is amikor már öregnek tartják őt. Ez majd a Függönyben lesz szívszorító.
Másik szereplő Hasting, akit a jó ötletekért szeretünk és elfelejtjük neki, hogy megpróbált minket mindig félrevinni, abba a bizonyos málnásba.

A stylesi eset házon belül játszódik, amely történeteket annál jobban kedvelem, mint a külszíneseket, ezt meg is magyarázom miért. Vegyük például A fogorvos széke, vagy A barna ruhás férfi c. művét. Mindkettő olyan távoli szálakról közelít, ahogyan csak lehet és ez nem tetszett bennük. Az a legjobb AC regény, amikor tényleg olyan szereplőkkel dolgozik akik egy házban laknak, ismerik egymást. Egyszer majd készítek egy AC mustrát, de sajnos még nem térképeztem fel az összes regényét. Egy biztos! Az utolsó regény, amit el fogok olvasni az a Függöny lesz.
A bal oldali képen egy kiadásba került az első és utolsó rész ami egy kicsit irónikus is, de nem baj mert szeretjük az Európa kiadót (tudom hogy más a kép, de van egy ugyanilyen, Európa kiadós változatban is, csak nem találtam meg a borítóját) és most főleg bírom őket, mert újra kiadják a regényeket.

Kép forrása: innen

Ma olvastam Andiamo blogján (itt), hogy mit terveznek kiadni márciusban és egy biztos: még mindig van kereslet a Krimi királynőjének műveire.
Az agatha.hu oldalon meg lehet nézni az éppen futó projekteket.

Kiadja
Sok kiadása van, főleg az antikvár példányoknak, különben az Európa Kiadó. Nekem a 2011-es példány van meg. Illetve a barátomnak, tőle csórtam el. 
Elérhetőség: 2200 Ft (Forrás: libri.hu)

Pontozásom:
Borító: 5/5 (Csilláros, első kép.)
Történet: 5/5
Alap: 5/5
Kivitelezés: 4/5

Összpontszám: 5/5 (csak megkapja az 5 pontot  

Köszönöm, hogy elolvastad! 

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés