Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája (Jók és Rosszak iskolája #1)


Sorozat: Jók és Rosszak iskolája #1

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.


A Twister Media lehető legjobb döntése volt, amikor felfigyeltek erre a könyvre (na meg sorozatra) és elhozták hazánkba. A Jók és Rosszak iskolája (JéRi) megérdemli a figyelmet és azt a sok szeretetet, ami körülveszi, mert amellett, hogy a szerző jól írta meg a történetet, a kötet tanulságot hordoz magában, a karakterekről pedig hosszabb fejtegetést tudnék írni annyira emlékezetesek. Azt hiszem ennyivel le is fedem a regény legnagyobb erősségeit, akár befejezhetném az értékelést...
Na jó, úgysem tudom megállni meg nem is azért vagyunk itt hogy pár sorban lerendezzem az egész véleményezést, íme a Jók és Rosszak iskolájának első részéről írt értékelésem!

Gavaldonban a negyedik esztendő tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján eltűnik két gyermek. A helyiek elmondása szerint a Gazgató felelős az eltűnésekért, aki minden alkalommal a település legjobb illetve legrosszabb gyermekét viszi magával.
,,Sophie egész életében arra várt, hogy végre elrabolják."
A szépséges Sophie mindig is különleges életről álmodott, ezért biztos benne, hogy a mostani alkalommal ő lesz az egyik kiválasztott, aki a Jók Iskolájába kerül. Barátnője, a temetőben lakó Agatha, rossz szemmel nézi ezt és nem hisz ebben a bugyutaságban.
,,- Akkor ki rabolja el a gyerekeket?
- Senki. Négyévente két idióta kioson az erdőbe, és azt remélik, hogy meg tudják rémiszteni a szüleiket. Rendre eltévednek vagy felfalják őket a farkasok, és kész, a legenda fennmarad."
De ha igaza lenne, nem is létezne a kötet, ezért kalandos úton, de elindulnak a sors által rájuk szabott tündérmese útján. Viszont ebből a meséből csak egy kiút vezet... ha végigélik minden egyes percét!
,,,... a Jók Iskolájában a fiúkat és az olyan lányokat, mint én, megtanítják, hogyan kell hősnek, illetve hercegnőnek lenni, hogyan kell igazságosan uralkodni birodalmakon, és hogyan találják meg a boldogan-éltek-míg-meg-nem haltak hitvest. A Rosszak Iskolájában azt tanulják, hogyan legyenek gonosz boszorkák és töppedt trollok, hogyan kell átkozni és gonosz varázsigékkel dolgozni."

Sokáig nem igazán tudtam, hogyan kezdjem el az értékelés tényleges részét, mert annyi mindenről tudnék írni és érvelni, csak úgy zsong a fejemben a sok átadni kívánt infó például az, hogy a kötet nem hagyott aludni! (A tankönyvekről most nem nyilatkozom!) Konkrétan első nap ,,befaltam" kétszáz oldalt, majd - mivel aludni kellett menni - sokáig csak arra tudtam gondolni, hogy vajon mi történik még és miért nem maradhatok fent reggelig?! Miért teszi ezt velem az élet?! Emellett tesztelgettem a regény hatásait, itt-ott elővettem a későbbiek során, nézegettem és majdnem a könyv végéig, csak egyféle érzésem volt: az örömé. Boldog voltam, mert tudtam, hogyha előveszem, egy olyan könyvet tarthatok a kezemben, amelyet szeretek és az ízlésemnek megfelelő.

A fenti helyzethez hozzájárult a JéRi cselekményessége és fordulatossága, ez pedig a siker receptje - már ha valaki szereti a folyamatos akcióadagolást. A korábbi értékeléseim során írtam, hogy jobban bírom, ha egy világ kidolgozott és ha a cselekménygazdagság nem megy a kidolgozás rovására és szerencsére itt megmarad a helyes arány. Viszont egy-két csavar kiszámítható, ezt sajnáltam egy kicsit, de kárpótolt az a sok téma és karaktertípus, amit és akit a szerző ábrázolt.

A legjobb gonoszok kétséget támasztanak.
Ki akarná Hófehérkét, ha én is itt vagyok?

Soman Chainani nagyon fontos kérdéseket tárgyal a kötet során, tehát bőven volt mit szeretnem ennél a regénynél. Szerintem nagyon fontos téma a jóság és a rosszaság kérdése, mármint nekem biztosan az és folyamatosan ezen gondolkodom, plusz próbálom magam elhelyezni egyik vagy másik oldalon, de nem megy, mert se ide, se oda nem tartozom igazán. Mármint oké, vannak jó és rossz dolgaim, de ettől vagy attól én nem leszek se szent, se nem démon és itt a lényeg: ember vagyok. A Jók és Rosszak iskolája pedig először ennek a morális kérdésnek a sablonját mutatja be: ha szép vagy akkor jó, ha csúnya meg gonosz, míg meg nem jön Agatha és borít mindent azzal, hogy nem a mások szerinti jó helyre kerül - tehát nem a társadalom elvárásainak megfelelően alakulnak a dolgok - és itt fordul át a regény a maga sajátos érvelésébe, hogy bebizonyítsa az igazát a lányon keresztül. Itt szó esik a külsőségekről, arról, hogy hogyan legyél más, mint a többiek és ne hagyd, hogy bedaráljon egy merev rendszer, illetve a szépséggel kapcsolatban ad még tanulságot. Ezekről nem írnék sokat, mindenkinek úgyis a saját tanulsága lesz a fontos és nem biztos, hogy ugyanazt szűröm le, mint mondjuk a blogger vagy a fizikai szomszédom...

Elég sokat gondolkodtam az egész alaphelyzeten, vagyis az iskolákon, de főleg Sophie-n. Ő az a lány, aki meggyőződése szerint jót tesz és akar és attól lesz igazán gonosz, hogy nem veszi észre az ártó szándékot... ő az elején bizony ilyen. Akkor még nem értettem, hogy miért tartja a környezete rossznak az önző vágyai miatt (gondolok itt a tanórákra). Önmagában ő nem akar ártani senkinek, a vágyai pedig magára irányulnak és ezért nem zárható be egy kategóriába. Mitől számít valaki gonosznak? Elég ha rosszul dönt bizonyos helyzetekben vagy kell valamiféle negatív szándék is? Mármint az egyáltalán nem mindegy, hogy más önzősége direkten ártalmas, tehát hogy bánt másokat, hogy neki jobb legyen vagy csak annyira önző, hogy az előremozdítsa a személyt a céljai eléréséért.
Sophie esetében pedig szó sincs eleve elrendelésről, ő csak a saját érdekeit nézte első körben és SPOILER (kijelöléssel olvasható) SEJTETÉS JOGCÍMEN a sok csalódás miatt vált azzá, akit már régóta látni akartak mások, de végig ott volt a lehetőség egy másféle döntésre. SPOILER VÉGE Na meg még azon elmélkedtem, hogy mi ez a kategorizálás és miért úgy történik, ahogy? Persze erre a regényt választ ad, főleg a végkövetkeztetésben, ezért gondolom azt, hogy a Jók és Rosszak iskolája egy alaposan felépített érvelés a maga igazságaival és amellett hogy hasznos, nagyon kreatív és szerethető. Ha pedig még ezen a vonalon maradok, meg kell említeni, hogy maga a regény is állást foglal a csoportok kialakítása ellen, sokszor mutat be olyan helyzeteket, amikor a jó jósága illetve a rosszak rosszasága megkérdőjeleződik, de ez főleg Agatha éles nyelvén keresztül nyilvánul meg igazán.

A karakterek nagyon jók szerintem, Sophie-n például sokat töprengtem, de a kedvencem Agatha a szellemes mondataival és éleslátásával, na meg jóságával. Elég sok időre lefoglalta a gondolataim még kettejük barátsága, amiről először azt gondoltam, hogy nem igazi, de jobban belegondolva mindkettőjük azt hozza, amije mi van. Agatha szerethető és nem azért mert jónak van beállítva, hanem mert két lábon áll a földön és fenntartással kezeli az iskolát meg mindent, vele igazán könnyű azonosulni. Ő egyébként sokkal jobb barátnő, mint Sophie, aki önző elsősorban de róla már írtam eleget. Harmadikként fontos megemlíteni Tedrost, akinek szemszögéből egy picit több jöhetett volna, hiszen csak a narrációja miatt nem gondolok most úgy rá, mint egy üresfejű kirakathercegre, úgyhogy igen, szeretném jobban megismerni.

Ha pedig a jó karakterek és az akció nem lenne elég, ott a humoros írásmód, hogy végképp úgy érezzem a Jók és Rosszak iskolája nekem íródott. Tetszenek a nem szokványos kombinációk, ez pedig teljes mértékig igaz az egész koncepcióra, ami alapjaiban rengeti meg a közismert mesei birodalmat.
,,A Rosszak iskolájában nem látták szükségesnek eldönteni, mik a ,,fiú" képességek és mik a ,,lány" képességek. De itt, a Jó tornyaiban a fiúk kardvívást gyakorolnak, miközben a lányok kutyaugatást és bagolyhuhogást tanulnak. Nem véletlen, hogy a hercegnők olyan tehetetlenek a mesékben, gondolta. Ha csak annyira képesek, hogy mosolyognak, szép tartással állnak és mókusokkal beszélgetnek, akkor milyen esélyük lenne azon kívül, hogy megvárják, amíg egy fiú megmenti őket?"

Tehát én már csak jót tudok írni erről a kötetről és tűkön ülve várom a második részt, amelyet idénre ígér a kiadó.


Ebben a felszínes és meseszegény valós világban szükség van ilyen történetekre és remélem, hogy még sok-sok hasonló hatású és kiváló regényt sikerül kiadni, ránk férne!


Erősségek:

- izgalom
- karakterek
- alapkoncepció és megvalósítás
- humor
- tanulságok halmaza

Gyengeségek:

- nincs még a kezemben a második rész

Érdemjegy:


Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a regényt:


A Jók és Rosszak iskolája gyönyörűséges kiadással rendelkezik, amihez Iacopo Bruno művésznek elég sok köze volt, ugyanis ő illusztrálta a kötetet. A Twister Media jelentette meg a regényt 2015-ben a Jók és Rosszak iskolája trilógia első részeként, a második pedig hamarosan érkezik hozzánk.


- Hasonló mű lehet -



Az egyik kedvenc animém, a Princess Tutu, amely a picit béna cím ellenére értékeket hordoz magában mesei és táncos alappal megtámogatva. Amikor pedig a Jók és Rosszak iskolájának végére értem, ennek a sorozatnak a hangulata és elemei jutottak eszembe. Duplán jó pont, mindkettőért oda vagyok és vissza.


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.
Szerző: Soman Chainani
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Jók és Rosszak iskolája
Cím: Jók és Rosszak iskolája
Eredeti cím: The School for Good and Evil
Eredeti megjelenés: 2013
Műfaj: mese, ifjúsági, fantasy
Fordító: Bózai Ágota
Illusztrátor: Iacopo Bruno
Oldalszám: 584 oldal
Kiadó: Twister Media
Megjelenés: 2015
Ár: 3.290 Ft


   





Lesd meg őket is!

4 megjegyzés

  1. Jujj, ezt én is akarom olvasni! *_*

    VálaszTörlés
  2. Imádtam az első részt már kijött a második, akkora csattanó volt számomra...mikor befejeztem a könyve(ket), egy tíz percig bámultam magam elé folyamatosan "aztarohadt ez ütött" meg "basszus én ezt nem hiszem el!" felkiáltásokat hallatva. Remélem írsz a másodikról is!❤
    -Dori

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy írtál. :)

      Wow, igen, nagyon jól hangzik! :D
      Fogok róla írni. :)

      Törlés