5

Feed - Etetés

Elöljáróban annyit írnék, hogy nagyon meglepődtem a regényen és gratulálnék a Lazi kiadónak amiért kiadta ezt a regényt, egyszerűen lenyűgöző volt olvasni. Ahogy néztem a sorozat további részeit, a 3 kötet mellé kiadott novellák címeinél kicsit felhúztam a szemöldököm és rájöttem: az írónő okos volt hogy ilyen történetet alkotott, erről a sztoriról még rengeteg ,,bőrt lehet lehúzni", tehát sok lehetőség adódik más szemszögök, harcok és egyéb tudományos kísérletek bemutatására, a fő szálon kívül is.

Miről is van szó?

„Legyek bár élő vagy halott, az igazság nem nyugszik. A nevem Georgia Mason, és könyörgöm: cselekedjetek, amíg lehet!”


2014-ben kezdődött. Megtaláltuk a rák gyógymódját, és a közönséges nátha ellenszerét. Csakhogy ezek által valami újat teremtettünk, melyet senki nem tudott megállítani. A fertőzés terjedt, a vírustörzsek átvették a hatalmat a testek és elmék felett, és az így létrejött zombikat már csak egyetlen késztetés hajtotta: hogy bármilyen élőlényt, aki az útjukba kerül, felfaljanak. 

Most, több mint húsz évvel a Feltámadás után a blogger testvérpár, Georgia és Shaun Mason úton vannak életük legnagyobb sztorija felé – és felfedik a fertőzötteket mozgató sötét összeesküvést. Nyilvánosságra akarják hozni az igazságot, még ha az életükkel fizetnek is érte. (fülszöveg)

A könyv a Newsflesh trilógia első része!

Első találkozásunk a molyon történt, igazából akkor már megvolt a magyar borító és felkeltette a figyelmem. A fülszöveg ismerete nélkül igazából a borító különféle asszociációkra enged következtetni, tehát megkértem a barátomat, hogy mondjon véleményt a szöveg feletti jelről hogy mire következtet a regény tartalmát illetően és Ő azt mondta, hogy ez lehet egy wifi által közvetített jel is vagy hullámok (Stephen King: A mobil c. regényében az impulzustól zombulnak be az emberek). Valójában az egy RSS jel és erősen a blogos dolgokra utal. A könyv bloggerekről szól, mint a fülszövegben is kiderül.
A címmel kapcsolatban még felhívta figyelmem egy dologra @abstractelf is és közösen hoztuk össze a gondolatot a Feed az RSS felirat része, tehát a cím így néz ki: RSS Feed, ha minden jelet jól értelmezünk. (Gondolat forrása: http://fantyasticvolumes.blogspot.hu/)

Az alapja nagyon figyelemfelkeltő, a zombifilmek magas száma miatt is lehet következtetni arra, hogy milyen népszerű is ez a téma alapból. Egy könyvet pedig, hogy elkerüljük a tömegkönyv gyártásának folyamatát, mitől lehet nagyszerűvé és kiemelkedővé tenni? Természetesen a világkidolgozással, többek közt. (Fenntartom a fenti állítást a többi alkotóelem: szereplők, elbeszélésmód, stb megfelelő arányú egyvelegére is.)

Tehát adott két testvérpár, George és Shaun akik bloggerek. A blogger társadalomnak többféle típusa létezik, vannak a tudósítók, az irwinek és a mesélők. A tudósítók csak a tényekről beszélnek, ilyen Georgia is (becenevén George). Az irwinek már vakmerőbbek, kimennek terepre és inzultálják a zombikat, kamerára veszik az egész eseményt és eladják magukat a veszéllyel. Az írónő az elnökválasztást írta le valóságshownak, holott inkább ez az. A ,,kenyeret és cirkuszt" a népnek, az ,,igazságot és cirkuszt" a népnek jelmondattá változott hőseink életében.

,, És hova jutottunk felvilágosult korunkban, huszonhat évvel a Feltámadás után? Oda, hogy még mindig akadnak olyan elmeroggyantak, akik zombikat piszkálnak ütőkkel - és itt vissza is tértünk az öcsémhez, meg ahhoz, hogy előreláthatólag miért nem aggkorában, végelgyengülésben fog meghalni."

A mesélők pedig - mint például Buffy - novellákat, verseket tesznek közzé blogjaikon. Mindhárom típusnak a célja a nézettség növelése amiért kemény harcok folynak.

A bloggerek jelentőségének felfutása a vírus megjelenésével kezdődött, tehát a kormány parancsára a hivatalos média visszatartotta az információt viszont ahogy az lenni szokott az egyszerű átlagemberek száját nem lehet befogni, a blogok voltak az első olyan közegek amelyeken először jelentek meg a hírek  egy rejtélyes vírus megjelenéséről.

A világkidolgozás ebben a regényben nagyon nagy kedvencem, szerettem az olyan részeket amikor az írónő csak mesél és mesél, hol éppen a vírus keletkezéséről, hol Masonék családi helyzetéről vagy a bloggerség elterjedéséről, vagy éppen a politikáról. Szerencsére a sorok majdnem minden oldalon faltól falig futnak, kissé nagyobb margóval simán elérhetné a könyv az ötszáz oldalt is.

A világ nem állt meg, szerintem ez teljesen reálisan ábrázolt kép; elvégre az élet nem áll meg, zombikkal vagy anélkül megy tovább. Az embereknek az alkalmazkodóképessége pedig lehetővé teszi hogy mindenhez hozzászokjanak. Ahogy a zombikhoz is, egyesek vásári látványosságot csinálnak belőlük és itt jön a képbe az irwinek hozzáállása is. Az egyetlen amit nem lehet eltüntetni, az a félelem.

,,A félelem meghülyíti az embereket, és a Kellis-Amberlee már vagy húsz éve ijesztgeti a világot. Szokványos esetben előbb-utóbb eljön egy pont, amikor túltesszük magunkat a félelmen, és a megszokott mederben folytatjuk az életünket; de sok ember újabban erre már képtelen. A vérvizsgálatoktól a bekerített lakótömbökig minden azt mutatja, hogy napjainkban felvirágzott a félelem kultusza, és már nem nyerhetjük el a korábbi megnyugvást."

A háttér szempontjából a 2034-es amerikai színpad áll előttünk. Elnökválasztás zajlik éppen, aminél a testvérek az egyik elnökjelölt (Ryman) kampánykörútján vesznek részt. Ekkor elég sok információt kaphatunk a politikai képről. Ryman elvei túlságosan is idealisztikusak és ezzel együtt szimpatikusak, nálam itt van egy kérdőjel még, hogy vajon a következő részekben mi lesz? Meg fog-e változni?
Ekkor vetődik fel az a pár kérdés, hogy mi lesz a vallással? Ez most büntetés vagy próbatétel?

Ugyancsak nehéz helyzetben van az állatvédő ebben a világban. A vírus a 18 kg testtömeget meghaladó állatokban aktivizálódik (jó hír a macskatartóknak, a cicusok kiestek ebből a kategóriából) és a fertőzés átterjedhet az emberre is, a regény szerint fontos kérdés: a vadállatokkal mi lesz? Milyen állatok tarthatók? A lovakkal mi legyen? A lovakat lelövik ugye? (link)

A másik, legfontosabb téma még a halálbüntetés kérdése: aki öl, az lényegében zombikat gyárt. De ha őt megölik, akkor ő is zombi lesz és még több ember hal meg. Erre igazából nem létezik jó megoldás, a börtönök telítődnek, főleg hogy szabad fegyverviselési jogok vannak...

A könyv 3 részre van osztva, azokon belül pedig fejezetek vannak és minden fejezet végén egy-egy blogbejegyzés. Érdekesek ezek az írások, tetszik az összes szemszög.

A szóhasználat nekem nagyon tetszett. Teljesen érthető leírásokat kaptunk mindenről és azért itt-ott felbukkan a szakszerű szóhasználat is. Nagyon tetszett még a szereplők közötti párbeszéd és a cinikusság, az első mondatokat olvasni felüdülés volt.

,,Az idős asszony egyáltalán nem tűnt idegesnek. Lelki szemeim előtt már láttam is, ahogy becsoszog néhány zombi, ő pedig hidegvérrel leteremti, majd kitessékeli valamennyit azzal, hogy ne zavarják a rendezvényt, hanem odakint várjanak a sorukra."

Szerencsére a regény akcióból elég rendesen adagol, nem vacakol sehol. Pörgős a cselekmény és alig lehet letenni a könyvet. Erről az oldalról is csak a legjobbakat tudom írni.


Az írónő egy ponton butának nézett minket és ez egy kicsit zavar. Sokszor probléma ha egy író például minden résznél ismétli azt amit az olvasó biztos nem felejt el például. Jó, a fenti példa nem erre a könyvre vonatkozik.

SPOILER
,,És akkor - úgy félúton tartottunk a furgon felé - hirtelen valami megszúrta a bal felkaromat. Meg sem néztem, mi volt az; fontosabbnak tartottam holmi szúnyogcsípésnél, hogy mielőbb fedezékbe jussak."

A könyv a Newflesh sorozat első része. Itt található a sorozat: http://www.goodreads.com/series/47749-newsflesh-trilogy
Már megjelent a további két rész külföldön, kíváncsi vagyok a magyar megjelenésre.
A newsflesh a híradó külön kiadását jelenti, egyfajta rendkívüli adást, ami mint sorozatcím nagyon is illik ehhez a történethez. A további két rész címe: Deadline - Határvonal és Blackout - Áramszünet. (Nem hivatalos címek.)


A külföldi borítók szempontjából nem nagyon lehet összevetni a magyarral a Feed borítóját, hiszen teljesen ugyanaz. Amúgy teljesen illik a történethez és nagyon figyelemfelkeltő is, a vérrel írt szöveg egészen hatásos és messziről ki lehet szúrni a könyvesboltban a szürke alapon vörös betűket. Remélem a többi borító is marad a magyar megjelenéseknél.


Összesítés:
5/5 pont. Imádtam, nem kell túlragozni. Azt az egy bakit kivéve...
Kérem a következő részt! Ha nem bírok majd magammal, akkor kénytelen leszek angolul elolvasni.

Kedvenc rész: blogbejegyzések
Nem kedvelt rész: a vége

Kedvenc szereplő: Shaun
Nem kedvelt szereplő: -


Eredeti cím: Feed
Eredeti megjelenés: 2010

Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Lazi kiadó
Fordította: Antoni Rita
Oldalszám: 432 oldal
Ár: 3.699 Ft



Köszönöm, hogy elolvastad!
Kép forrása:
http://thebookcasediaries.files.wordpress.com/2012/11/feed-cast.jpg

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés