Az elátkozott kert

,,A barna fű hosszú szálai száraz, sziszegő hangon súrlódtak, egymáshoz a könnyű szélben. A halott fák feketén, mozdulatlanul meredeztek. Noha nyárutó volt, egyetlen madár csiripelését vagy bogár zümmögését se hallottam. A kert maga is hallgatózni látszott."

Molnár Zoltán válogatta és fordította e antológiának nevezhető könyvet. Nagyon jó válogatás, azt meg kell hagyni.
Olyan oldalát láttam az íróknak, amit eddig nem nagyon mutattak meg a nagyközönségnek, illetve mutattak ők, de hát nem ez terjedt el. Ki gondolta volna Poe-ról, hogy nem csak rémtörténeteket tud jól írni?
Megpróbálom külön-külön elemezni a novellákat.

Mark Twain : Az etikett-paródiák befejezetlen könyvéből
Ezt nem vártam volna Twaintől, nagyon szellemes és humoros írás ez, ám néhol sajnos egy kicsit már túl sok. Igazából története a kis műnek nem nagyon van, csak egy paródia ez.

Jack London: Batard
Nem ismertem London munkásságát, csak azt tudom, hogy nekünk megvan Az éneklő kutya c. műve, így nem ért váratlanul, hogy kutyáról szólt a történet. Azt hittem Lassie-szerű lesz, de véletlenül sem egyezett a híresebb történettel semmi. A vége kemény és a bosszúról szól. És persze egy intelligens kutyáról.

P. G. Wodehouse: Tenger fájdalom ; Freddie kalandja a macskákkal , Nyájas olvasóim
Wodehouse próbál humoros lenni, néhol sikerül is, de nem mindig. Sajnos ez most nem tetszett, mondjuk nagyon nehéz engem megnevettetni, ha könyvekről van szó.
A Tenger fájdalom c. műnél egy balul sikerült végrendeletről, az utolsó napról olvashatunk és arról, hogy ha nem mozgunk eleget, a rákevés káros lehet.
A második, a Freddie kalandja a macskákkal az abszolút kedvenc, hihetetlen milyen peches ez a Fred. Ugye, ugye? Tanulság: ne dobáljunk macskákat!
A Nyájas olvasóim miatt nem tetszett ez a rész. Nagyon emlékeztetett engem a mai stand-up szövegekre, de sajnos leírva nem ugyanaz. Főleg, hogy ez az anekdota szinte a szerző olvasói köreit fikázza...

Erskine Caldwell: Légy a koporsóban
Ez egy nagyon groteszk mű, annyira nem tetszett. Tanulság: legyünk jóban a legyekkel!

Henry Kuttner: Temetői patkányok
Ez volt az a mű, amit nagyon utáltam. Nem féltem tőle vagy valami, hanem előhozta a bezártságérzést és ez nem volt kellemes. Mindenesetre elismerem, hiszen ha ezt kiváltotta, ez egy nagyon jó mű...

Roal Dahl: Rummins
Ez volt a legnagyobb meglepetés az összes novella közül. Hihetetlen, hogy ilyen művet tud írni az, aki a Matlida ill. a Karcsi és a csokigyár szerzője. Mesteri mű! UI: Vigyázzunk a szénakazallal!

Edgar Allan Poe: A szemüveg
Tanulság: Poe nem csak horrort tud írni! Ez aztán az életre szóló élmény!  Továbbá mindig hordjunk szemüveget!

George Orwell: Elefánthalál
Már megszokott, hogy Orwell tartalmas könyveket szokott írni és a mélyenszántó gondolat itt is megjelent az írótól. A fehérek hatalma a feketék felett valójában csak szolgaság és félünk a megszégyenüléstől, ez tetteink fő mozgatórúgója.

Robert Bloch: Érinthetetlen , A fejvadász , Mélyhűtött rettenet
Az első, az Érinthetetlen nagy csattanóján én is meglepődtem. Mindenesetre ilyen az, ha a fagyi visszanyal...
A második, A fejvadász megmutatja, hogy az őrültek okai csak az őrülteknek elfogadható.
A Mélyhűtött rettenet pedig egy klasszikus horror a gyűlöletről ami a halálban is kitart és egy kis örökségről.

Joseph Brennan: Az elátkozott kert
A névadó novellából vettem az idézetet is, mert ez megtetszett. Nos maga a történet egyszerű, Cevenant beszippantja a kert varázsa, titokzatossága és barátja megpróbálja megtudni mi történt vele. Nem rossz történet, ezt még egy regényként is el tudnám képzelni.

A könyvet köszönöm az Egyetem könyvtárának!

Hasonló művek : Ghost stories (Oxford Bookworms)

Kaphatóság : Sajna, ez már nagyon régi darab, 1993-as kiadás, így biztos, hogy nem kapható, csak antikváriumból. Még tippelni sem tudom az árát, de régen 298 Ft volt.
Borító : 2
Történetek : 4
Összhatás : 4 (Nos ilyen az, amikor egy viszonylag rossz borító nem rontja le a képet.)

Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés