Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve


Sorozat: Dash & Lily #1.



   



Szeretem az évszakokhoz igazítani az olvasásaimat, már ha erre akad lehetőségem és időm. Bár itt nem a tavalyi év nyarára gondolok, amikor A katicák éve szerencsésen melegebbé tette a klímát körülöttem júniusban (pedig 40 fok volt így is!), hanem általában a téli időszakra, amikor például a karácsonyi történetek melengetik a szívet a hatalmas hidegben... na ez hozzám képest nyálas volt, úgyhogy nem is regélek többet erről.

Biztos voltam benne, hogy a Dash és Lily című könyvet Szenteste körül kéne olvasnom, vagy legalábbis az ünnep valamelyik napján és pont 23-án sikerült befejeznem a Mélységet, ezért ez a kívánságom maradéktalanul teljesült. A regény pontosan ideális ehhez az időszakhoz:
1. télen, illetve
2. Karácsonykor na meg Szilveszterkor játszódik,
3. megvan benne a téli ünnepkörhöz tartozó könyvek / filmek varázsa, pont azoké, amikért leülök ezen az ünnepen tv-t nézni, pedig soha nem szoktam bekapcsolni egyébként. Bár ez most így nem jött össze, mert nem kellett ez a készülék a szobánkba ezért kivittük onnan, úgyhogy - a korábbi tanárom által csak - színesdoboznak nevezett tárgy bámulása helyett együtt izgulhattam Lilyvel esetleg a másik karakterrel - akit Dash-nak hívnak - hogy a szomorú és magányos Karácsony helyett egy igazi kalandban és szép ünnepben legyen részük a kötet szereplőinek és ezáltal nekem is.

Forrás
A történet szerint Dash - aki elmondása szerint
százszor inkább volt dekabrista, bolsevik, hivatásos bűnöző, feneketlen gyötrelem csapdájában vergődő bélyeggyűjtő - csak az ne legyen, akinek a szerepére mindenki más vágyik -
egyedül tölti az ünnepeket, egyik szülőjéhez sem vágyik igazán. Simán elhiteti az elvált és különböző helyeken élő ősökkel, hogy ő pont a másik félnél lesz. Ezért azt csinál, amit akar ezen az ünnepen. December 21-én ennek tudatában megy be kedvenc könyvesboltjába, ahol a legjobban szeretett szerzőjének könyvei között egy piros Moleskine noteszt (olyan nekem is van!) talál, amelybe különféle nyomokat írt a kötet titokzatos szerzője.
,,Elhelyeztem számodra néhány nyomravezető jelet. Lapozz, ha látni akarod, hol!"
A másik főszereplő Lily, aki imádja a tél ezen időszakát és maximális lelkesedéssel veti be magát az ünnepi forgatagba. Ő olyan, mintha beleköltözött volna valamiféle karácsonyi szellem - például még kórust is szervez. Mikor nem Dash picit pesszimista, komor, de itt-ott humoros narrálása olvasható, akkor a lány kerül előtérbe a naiv szemléletével, pici hisztijével, de hatalmas szívével.
Kettejükről szól ez az aranyos történet, amelyben szerepel még egy lázas bátyó, egy hiperaktív kutyus, egy huncut télapó és egy mindenre elszánt mamacsoport.
,,Könyvmoly voltam, olyannyira, hogy beszéltem is róla, pedig tudtam, hogy ez társadalmilag nem elfogadott. Már a könyvmoly szót is szerettem, amelyet az emberek kábé olyan gyakorisággal használtak, mint a nyársat nyelt, a cimbora vagy a bornemissza kifejezéseket."
Először igazán a karakterek stílusa tűnt fel a regényben. Dash humorosan, lazán, de egyúttal kifinomultabban, nagy szókinccsel beszél, viszont a kötet közepe, vége felé haladva már inkább túlbuzgónak tűnik és Lily beszédére is jellemző a szellemes stílus - simán lehetett volna egy picit különbözőbb a srácétól, de ahogy haladunk a vég felé, egyre inkább megmutatja az ő lilys oldalát a szövegében és egyre inkább elhatárolódik egymástól a két beszédmód.
Egyébként ez a fajta a stílus könnyebbé teszi a haladást a művel, ami az elején főleg kellett is nekem, mert nem igazán sikerült ünnepi hangulatba kerülnöm és ezért nehezen rázódtam bele Dash és Lily világába, de a kötet közepétől kezdve átkapcsolódott bennem valami és úgy éreztem jobb lett a könyv: a karakterek már kiléptek a sablonból és jó kis gondolatokat fogalmaztak meg a noteszben.
,,Hinni akarom, hogy nem vagyok rossz ember azért, hogy miközben ilyen nemes (jó kis OED-szó, igaz?) dolgokat remélek, valójában abban szeretnék hinni, ami önző módon rám vonatkozik."
A notesz útja és a két szereplő egymás körüli körtánca izgalmas, amelyhez asszisztál a váltott szemszögű narráció, ahol megismerhetjük valamennyire Dash vagy éppen Lily gondolkodását és életét. Jó, hogy az utóbbi elem ennyire hangsúlyos, mert akár unalomba is fulladhatna a Dash és Lily - Kihívások könyve hiszen alig került bele cselekmény és hamar kiderül egy-két fontos infó, de ettől nem fullad le az egész szerencsére.
A kötet amúgy olyan hangulatot áraszt, mint az Eleanor és Park és bár olyan komoly mélységig nem megy, mint a másik mű, a Dash és Lilynek megvan a maga erőssége: méghozzá az, hogy a történet nem akar több lenni egy szép és aranyos, de nem cukormázas karácsonyi történetnél. Ehhez pedig ha hozzáadjuk a karakterek különbözőségét, különcségét és a gondolataik érdekességét, kapunk egy nagyon is jó kikapcsolódást, ami velem is megtörtént a 2015. évi ünnepen.

A karakterek közül viszont sajnos egyiküket sem kedveltem meg, bár ha választani kell, akkor inkább Dash a nekem való személy. Nem elég, hogy könyvmoly, jó a dumája - egy ideig, teszem hozzá - ő az, aki picit realistább, sokkal inkább áll két lábbal a földön, mint Lily. Aki viszont - iszonyúan cuki csaj, hiszen ő az, akit, ha jól néz ki, a srácok fel akarnak szedni, mert ,,de édes" - egy kicsit sokat még éppen megfelelő mennyiségűt hisztizik, úgyhogy valamennyire az agyamra ment olvasás közben, de mégsem, mert simán elnézem neki ezt, a többi tulajdonsága miatt. Tetszik a szociális érzékenysége és igazán az ,,önmarcangoló" levele győzött meg arról, hogy nem érdemes nagyon figyelni a gyerekes dolgaira, mert ez kinőhető. Megvan benne minden, hogy felnőttkorára egy még jobb ember váljon belőle - segítőkész, másokra odafigyelő, jószívű lány. Mondjuk a tulajdonságok a jelenben is jellemzik őt, de itt arra gondolok, hogy most csak csírájukban mutatkoznak meg és az Ő eszközei akkor állnak majd teljesen rendelkezésére, ha már idősebbként figyeli a világot, hiszen többet fog tudni tenni érte. Egyszer voltam igazán dühös Lilyre, mert rosszul döntött - amikor túl hamar akarja feladni - és csak arra tudtam ekkor gondolni, hogy egyszer szúrod el az életben, többet nem lesz második esély, ne legyél buta!
Ha kettejük közül kell választani abból a szempontból, hogy ki a regény főbb szereplője, egyértelműen Lilyre esik a választásom, hiszen az ő fejlődése sokkal nyomon követhetőbb, mint Dash-é és hozzá kötődik a kötet fő üzenete: merjünk nyitni az újra, mert a változás nem mindig jelent rosszat.

A sztoriben megjelenik még Sofia is, az ő felbukkanásának csak örültem és hála az égnek, SPOILER utalás szintjén (kijelöléssel olvasható) nincs a kötetben idegesítő szerelmi háromszög SPOILER VÉGE, idáig nem fajult semmi, sőt ez a lány izgalmasabbá tette az egész történetet! Az Ő részénél döbbentem rá miért szeretem ezt a könyvet: mert a Dash és Lily arról szól, két ember hogyan tapogatózik egy irányba, abban a reményben, hogy ebből valami több lehet. Nincs kizárólagosság egymás felé, maximum csak nyitva hagyott lehetőségek szerelmi nyűglődés és hiszti nélkül.

,,Nekem ez nehéz időszak, próbálom feldolgozni, ami történik, keresni, miben hihetek, hihetek-e egyáltalán. Túl sok ez egyszerre, és a java nagyon nem tetszik."
Aki értékeli a kedves, aranyos karácsonyi filmeket, amikből nem folyik a rózsaszín lé a tv-n keresztül, hanem megfelelő mértékben tartalmaz minden jót, annak a Dash és Lily - Kihívások könyve kikapcsolódást fog okozni! Egy picit nehéz belerázódni, de amint ez sikerül, jó szórakozást nyújt!

,,Ez a notesz furcsa hangszer: a muzsikus nem tudja előre, milyen zenét szólaltat meg, csak ha már játszik."

Amiben a Dash és Lily erős:

- izgalmas milyen jeleket hagynak egymásnak
- aranyos sztori
- igazi karácsonyi hangulat
- gondolatiság, bár ebből több is lehetett volna
- valamilyen szinten megjelenik benne a Hamupipőke-párhuzam, ez nagyon tetszett

Amiben nem az:

- Lily néhai hisztije
- nehezen rázódtam bele

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod (akciósan) megrendelni a regényt:


A Dash és Lily - Kihívások könyve a Tilos az Á Könyvek gondozásában látott napvilágot 2015-ben hazánkban. Ez a kötet egy sorozat része, külföldön 2016-ban jelenik meg a Dash és Lily tizenkét napja c. folytatás.

- Hasonló kötet -




Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!
Szerző: Rachel Cohn, David Levithan
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Dash & Lily
Cím: Dash és Lily - Kihívások könyve
Eredeti címDash & Lily's Book of Dares
Eredeti megjelenés: 2010
Műfaj: romantikus, ifjúsági 
Fordító: Lázár Júlia
Oldalszám: 280 oldal
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Megjelenés: 2015
Ár: 3.490 Ft


   





Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Több helyen belefutottam már ebbe a regénybe, és tökre szimpatikus lett az értékelések alapján. (Ha pedig a nem nyálas karácsonyi filmekhez hasonló a hangulata, akkor mindenképp az én könyvem kell legyen.:D) Viszont most, hogy az ünnepek elmúltak, érdemes így is elolvasni? Vagy várjak a következő karácsonyig? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, mert a Karácsony itt csak díszlet. :) Téli sztori, meg nagyon édes.
      Neked lehet tetszene. :)

      Törlés