3

A megtévesztés foka

,,Az évek során újra és újra meg kellett tanulnom valamit... Az igazságot semmivel sem lehet pótolni."

A mai bejegyzés Dan Brown A megtevésztés foka c. művéről fog szólni.

Ez a bejegyzés a Könyvmolypárbajra készült. Már csak egy Narnia rész van hátra és készen is vagyok a kihívással. Na de kezdjük az elején.
A regényt ajándékba kaptam nagynénémtől (ezúton köszönöm is neki) és mivel már hosszú ideje pihen a polcomon, ideje volt elolvasni.

Az angol címe a Deception point amit szerintem jól fordítottak le. 3.48-as átlaga van 127 ezer szavazat alapján, a molyon pedig 77%-ot kapott 379 csillagozás alapján. Majd a következő évben készítek valami statisztikai kimutatást ezekből az adatokból, ezért is lesznek fontosak.

Maga a regény nem egy sorozat része, viszont illik a többi Dan Brown könyv közé. Mint tudni lehet, mindegyikben van egy összeesküvés elmélet, kezdeti gyilkosság, egy bérgyilkos és valami nagy rejtély, sok áruló és még sorolhatnám. Egyre jobban elhiszem azt az összeesküvés elméletnek is helyt álló gondolatot hogy Brown úr szépen fogja magát és generál egy történetet. A tudományos körítés nélkül ugyanaz volt mint a többi regénye.

Szóval a kezdetén megölnek egy geológust az Antarktiszon és már ugrunk is át a következő fejezetben Rachel Sextonhoz aki éppen egy kávézóban találkozik apjával. Gondot okoz az, hogy Rachel a kormánynak dolgozik, míg az apja éppen feltörekvő politikus aki nem riad vissza semmilyen eszköztől csak hogy magához ragadja a hatalmat. A történet nagyon lassan indul be, az első kétszáz oldalon csak helyezkedés van, tehát mindegyik szereplőnek a maga helyére kell kerülnie és ekkor veszi igazán kezdetét a száguldás. Ám a többi könyvvel ellentétben, itt unatkoztam de elég rendesen. Most nagyon zavart a különféle gépek műszaki leírása és ez az egész (ál?)tudományos szöveg is. Nem annyira izgalmas, mint a többi könyve, szóval lassabban bontakozik ki a cselekmény és lassabb is. Az elején a kezdeti gyilkosság sem annyira erős kezdés, mint ami volt pl. az Angyalok és démonokban vagy a Digitális erődben. 3 pont

Mivel most hallgattam egy Politikai földrajz nevű (jó, nem pont ez a neve, de a lényeg ez) kollokviumot bátran mondhatom hogy Huntington hatására (és persze az előadások miatt) megszerettem a politikát. Szóval ezzel a szállal nem volt baj, nagyon élveztem a leírásokat. A gond az Antarktisszal kezdődött. Él még bennem Lovecraft műve az Őrület hegyei és abban is Antarktisz volt és tudósok egy csoportja, azt is untam. Sajnos ezt az érzést nem tudtam eltörölni, itt kísértett. Nem bírom én a havas tájak leírását, még akkor sem ha minimális, főleg a Minges résznél. Szóval érdekesség 3 pont.

Nagyon szerettem (eddig) a szerző összes könyvét, egyszerűen olyan gyorsan elolvastam őket még az oldalszámuk ellenére is. Sajnos ez itt nem volt meg, annyira nehezen haladtam vele. Nem tetszik az ilyen fajta összeesküvés, jobb lett volna megint az egyházzal foglalkozni vagy feltörhetetlen rendszerekkel. Ez így nagyon gyenge volt. A többihez képest igazán lagymatag regény, 3 pont.

A romantika nagyjából tetszett szerintem ez pont jó volt így. 4 pont

Nem volt vicces a történet, de pl. Clorky karaktere jó volt, a gunyorosságán mosolyogtam párszor. 4 pont

A szereplők jól kidolgozottak voltak, ez tetszett benne. Mindenkinek volt háttere, Tollanddel együtt is éreztem, szóval ez 5 pont. Kedvencem Herney volt, nagyon tetszik az elnöki hozzáállás.

A borítója nagyon nem jó, kicsit kreatívabb megoldást vártam, de ez van. 2 pont (Borítóra mindig kényes vagyok.)

A kötet állapotát tekintve, kemény  fedeles de nagyon kell rá vigyázni. Egy kisebb húzás és ki is jön a lap (nem próbáltam ki, nyugi). Szóval ez 4 pont.

Összesítve:
Egy erős hármast tudok megajánlani, Brown írt már jobb regényt is ennél.
Kedvenc szereplő: Herney
Akit utáltam: Marjorie Tench

Kedvenc rész: a vége, a *SPOILER MIATT ELTAKARVA*
Nem kedvelt: a sok leírás a műszaki dolgokról (látszik hogy az elsődleges célcsoport a férfiaké)

Kapható még a regény, de már újabb borítóval (na az 4 pontos) csak nekem még a régebbi van meg.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Hivatalos cím: A megtévesztés foka
Szerző: Dan Brown
Kiadó: GABO
Év: 2005
Oldalszám: 622
Eredeti megjelenés: 2001
Fordította: Mihály Árpád

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés