Középpontban a Fumax Kiadó #14

Erős évet kezdett Ryan Gattis magyarul 2015. év végén megjelent regénye, a Közel a tűzhöz. Az 1992-es Los Angeles-i faji lázongásokat felidéző kötet a Bookline szórakoztató irodalmi sikerlistáján nyitotta az évet, a krimi sikerlistán azóta is folyamatosan szerepel.

A magyar irodalmi élet figyelmét is kezdi felkelteni: legutóbb például hazánk legsikeresebb ifjúsági írónője, a többek közt a Szent Johanna Gimi-sorozat szerzője, Leiner Laura olvasta a kötetet és ajánlotta követőinek. >> itt lehet megnézni <<

Emellett felkerült több 2015-ös toplistára, többek közt a Geekz legjobb 2015-ös regényeinek toplistáján is szerepelt.


A regény több, mint húsz egyedi hangú nézőpontszereplőt sorakoztat fel: gengszterek, rendőrök, mentősök – mindennapi emberek szemszögéből mutatja meg, milyen az, amikor a szabályok érvényüket vesztik. Az irodalmi bravúrt tovább erősíti a gengszterszlenggel, az alvilág nyelvezetével ötvözött igényes szépirodalmiság.

A Közel a tűzhöz szomorú és ijesztő aktualitását mutatják a szilveszteri kölni események, ahol a bevándorlók bandába szerveződve „vadásztak” a tömegben, eddig több, mint hatszáz feljelentést váltva ki az áldozatokból azóta: a történelem ismétli önmagát, Los Angeles faji alapú zavargásai, ha minden így megy tovább, ahogy most látszik, nagyon könnyen megismétlődhetnek és több európai nagyvárost ugyanúgy elemészthetnek a lángok. A könyv így nem csak a kilencvenes évek alvilágába kalauzolja el az olvasót, hanem egy olyan lehetséges jövőbe, ami akár itt, Európában is bekövetkezhet.

Fumax Kiadó

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés