4.5

A Hajnalvándor útja

- Kicsit éhes - bólintott Lucy. - Fogalmam sincs, hány óra lehet.
- Gyere - mosolygott a varázsló. - Lehet, hogy Aslannak minden idő közeli, de nálam a megéhezés pontban egykor történik.

A bejegyzés a Könyvmolypárbajra készült. The end, kész vagyok a kihívással!  

Eredeti címe a The Voyage of the Dawn Treader, ami a goodreds szerint a sorozat harmadik darabja. Olvastam a Narnia titkai c. könyvet, rengeteg információt tartalmazott magával a sorozat hátterével kapcsolatban és a részek sorrendjéről is, mert a sorozatban található Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (aminek filmverziójától híres lett a sorozat) címűt Lewis elsőnek írta meg, ám mégis A varázsló unokaöccse a kezdő kötet. Most a magyar sorrendet fogom nézni, hiszen ott ez az ötödik kötet.
A sorozat részei: A varázsló unokaöccse; Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; A ló és kis gazdája; Caspian herceg; A Hajnalvándor útja; Az ezüst trón; A végső ütközet.

Goodreadsen nagyon jó az átlaga, 4.06-os 109 ezer szavazat alapján, eddig ennek a könyvnek van a legjobb aránya. Meg merem kockáztatni, ez lehet a keresztény mondakörös utalásoknak köszönhető inkább és hogy egy gyönyörű mese. A magyarok 84%-ot adtak, 162 csillagozás alapján.

A történet nagyon tetszett. Nem Narniában kezdünk, hanem az emberi világban ahol - a korábbi kötetekből megismert - Lucy és Edmund unokatestvérüknél, az utálatos Eustace-nál töltik a nyarat, míg Peter és Susan más programot talált magának (hellyel közzel). A szobában van egy kép (ld. hasonlóság a Végtelen történet varázskönyveivel és átjáróival) ami átviszi őket Narniába és ezzel kezdetét is veszi a kalandos utazás a világ végére. Találkozhatunk még Cincz vitézzel és Caspian herceggel is. Izgalmas a regény, nem lehet unatkozni, nincs benne lassan csordogáló rész azonnal kapjuk az izgalmakat. Ha tudtam volna egy délután elolvasom az egészet, szóval bátran ajánlom mindenkinek aki egy izgalmas, mesebeli utazásról szeretne olvasni. 5 pont

Mivel ez egy mese, úgyis kell olvasni. A történet a mese elemeit hordozza, lényegében az alig kidolgozott karakterek, a narrátor néha megszólítja az olvasót is (persze gyerekként), stb. Igazából ez egy kicsit zavart (ezek a kiszólások) és ezért sem fogok max pontot adni a végén. 4 pont

A háttérre 5 pontot adok. Nagyon jól ábrázolt a kereszténység (szemben a Lázadó regény angyalaival). Adornetto, tessék tanulni Lewistől! Megfogta az egész lényegét, a próbatételeken keresztül, Aslan és Jézus hasonlóságáig mindenben, sőt még Aslan országának keresése is helyén való volt. Lehet mondani, hogy belemagyarázás, de ez nem igaz. Lewis igenis ismerte és beleírta a műveibe a Bibliából átvett részeket. Rengeteg átfedés van, én ezek közül a nagyobbakra figyeltem. Valószínűleg több nép kincseiből is merített még, de én a kereszténységet ismerem a legjobban, erről tudok írni és ha kell felismerni is. Nem tudom, azt hiszem a kelta mítoszokat (?) is lehet keresgélni a műveiben.

A találkozásom elég furcsán alakult a művel, mivel én is a film miatt szerettem meg a történetet. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy sorozat és azt hittem a könyv is csak egyke. Majd pár évvel ezelőtt megkaptam Az ezüst trónt és elhatároztam, hogy kigyűjtöm a sorozatot, ami most ott büszkélkedik a polcomon. Nagyon nehéz a köteteket beszerezni annyira közkedvelt is és régen adták ki. Mondjuk az utolsó részt az Egyetem könyvesboltjából tudtam megszerezni egy Narnia térképpel együtt.
Két kiadást élt meg a sorozat, ebből a második van meg nekem. Gyönyörű a borítója is, 5 pont.

A szereplőket könnyű megkedvelni és együtt érezni velük, a matrózoktól kezdve, Cincz vitézen át. A próbatételek nehezek, még a király is (néha) beleesne a bűnbe, ha Aslan nem figyelmeztetné szereplőit, de ő mindig ott van. A karakterek nem idealizáltak, hanem esendőek és ez pont jó így. Ki akar tökéletes szereplőkről olvasni? Cincz bátorsága ellensúlyozza az emberek megtorpanását. Néha a legkisebben van a legnagyobb erő. 5 pont

A kötet állapota nagyon gyenge, az összesre - kivétel nélkül - vigyázni kell. Puha a kötés és a gerinc könnyen törik (sikerült épségben megúsznia a velem való találkozást), könnyen gyűrődik a sarka és az oldalán felválhat a borítás. Jajj, 2 pont.

Összesítve:
4,5/5 pont
Izgalmas, nagyon szeretem a Narniás történeteket, de néha sok ez a gyerekekhez szóló hang (tudom, ők az elsődleges korosztály) de a regény jó példa nekik, az érték amit közvetít igencsak jó.

Kedvenc szereplő: Cincz vitéz
Utált: -

Kedvenc rész: Lucy és a varázskönyv
Utált: -

Köszönöm, hogy elolvastad!


Hivatalos cím: A Hajnalvándor útja
Szerző: C. S. Lewis
Sorozat: Narnia Krónikái 5. rész
Kiadja: M&C Kft (a címkéknél nem engedi ezt a karaktert használni, azért lett ott and)
Oldalszám: 318
Év: 2002
Eredeti megjelenés: 1952
Fordította: Liszkay Szilvia

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés