Neil Patrick Harris: Így jártam az életemmel (Röviden, tömören #19)


Sorozat: -


Forrás
   

,,De a szerelemnek ára van; és miközben egyesek azt állítják, hogy a szerelem legnehezebb része az elengedés, te mégis úgy érzed, hogy a szerelem legnehezebb része, amikor dühös e-maileket kell váltanod az ügynököddel, a menedzsereddel és az újságírókat arról, hogyan kellene bejelenteni a szexuális érdeklődésedet több millió idegennek."



Nem hiszem, hogy olyan sokat tudnék regélni az Így jártam az életemmel című kötetről, tekintve, hogy Neil Patrick Harris nem a kedvenc színészem, nem láttam az Így jártam anyátokkal szériát és nem ismerem az életét. Ezek után jogosan jöhet a kérdés, hogy akkor mégis mi keltette fel annyira az érdeklődésem, hogy elolvassam önéletrajzi jellegű könyvét?

A KJK-s múltam, ami mondjuk nem is olyan régi múlt, de mindegy. A Kaland, játék, kockázat könyvek - ameddig meg nem unom, hogy a főhőst rossz végzet felé viszem, vagy amikor már a főgonosz előtt állok és akkor nyögi be a szöveg, hogy ,,hopp elfelejtetted megszerezni az ötezredik kristályt", kellemetlen tud lenni - tökéletes szórakozást tudnak nyújtani egy ideig. Így voltam a Neil Patrick Harris életéről szóló kötettel, mert ugye ezt a ,,choose your own life" típust nagyon szeretem, na meg kíváncsi voltam, működhet-e egyáltalán egy életrajzi mű ilyen keretek között vagy nem? Olvasás előtt elhatároztam, hogy mindig a szerintem pozitív irányba fogok menni, illetve majdnem a könyvcélommá tűztem ki, hogy én bizony végigviszem Neil Patrick Harris életét a maga formájában a gyermekkortól a színészet csúcspontja felé haladva, a pozitív oldalakat szemlélve. Ez sajnos csak félig sikerült...
Megszoktam a KJK-s élményeket, az tény, mert ott azért kapok egy hellyel-közzel lineáris történeteket, bár kimerül a történetvezetés az

1. ha megölöd a békát, lapozz az ötvenedik oldalra,
2. ha inkább a sötét lyukba ugrasz, lapozz a huszadik oldalra,
3. ha ehelyett visszamész a tűzkígyóvillámcsillámgyíkhoz, lapozz a tizenötödik oldalra.
Az ötvenedik oldalra lapozás után pedig ez fogad:
Nem vetted észre a békát, amit meg akartál ölni, ráléptél elcsúsztál, beverted a fejed és amnéziás lettél. Kalandod itt véget ért!
Az Így jártam az életemmel c. könyvvel nem kaptam teljes képet a színészről, de vártam egyfajta linearitást, legalább annyit, hogy a gyerekkor közepétől ne a - teszem azt - felnőttkor közepébe csöppenjünk, hanem legyen ott azért a kicsi Neil vagy akár a maga útját kereső tinédzser. Ehelyett itt inkább a felnőttkori élményeken és úton van a hangsúly, ez pedig nem igazán tetszett nekem. Hát persze, nem is volt elvárás az, hogy mindent időrendben kapjak, de úgy voltam vele, hogy legyen egy olyan szál, ami alapján szerveződnek az események. Az átlag fantasy KJK-nál végülis mindegy, hogy először a medvekutyát vagy a kígyóembert győzi le az olvasó, de egy életrajznál nem elhanyagolható a sorrend, már ha azt szeretnénk, hogy senki se zavarodjon bele ebbe az egészbe.
,,A dalok nem íródnak csak úgy maguktól. Meglehetősen lusták."
Mivel nem olvastam végig az első betűtől az utolsóig a könyvet, ezért lehet, hogy aki más utat választ, nem fog találkozni ezzel a problémával. Ha pedig így lesz, sem fogom visszavonni a fenti véleményem, mert jobban szerettem volna ezt a művet a rendezett útvonalakkal, ha az összes utacskában megvan a linearitás. Egyébként nem mondhatom, hogy elégedetlen voltam az olvasás során, mert ez nem igaz, hiszen tetszettek például Neil Patrick Harris szerelméről, annak fogadásáról és az életéről írt szösszenetek, vagy ahogyan például a színész párja, David kiegészítette a szöveget, az a mű csúcspontja! Akadnak ezeken kívül még érdekes megoldások, vagy zsákutcák: a KJK-s könyveknek van a legjobb checkpoint rendszere, ha rosszfele fordulsz, a korábbi állás visszatölthető egy egyszerű visszalapozással. Az érdekes témák között próbáltam úgy navigálni, hogy minél többet megtudjak Neil szerelméről, tehát ez volt a fő szempont, de néha csak megnéztem mi mit takar és úgy mentem tovább vagy használtam az igazán jól működő, fentebb is említett visszatöltési rendszert illetve az ötágú könyvjelzőt: a kezemet az ujjaimmal.
A sok érdekfeszítő téma mellett megjelent az unalom, vagy egyszerűen csak túl sok információt kaptam - viszont néha érdemes volt a fővonalon túl kalandoznom, hiszen akadnak olyan sztorik, amelyeket egy csapásirányban nem tudtam volna elérni, csak kalandori képességeim igénybe vételével - ld. lapoztam még kettőt és véletlenül megtaláltam ezeket a rejtett kincseket.

Bár többnyire szerettem Neil életében barangolni, kicsit hiányoltam a normális életrajzot, mert kíváncsi voltam a színészre és ez azt hiszem inkább dicséret, mint negatív vonás. Emellett itt-ott vicces a kötet, Barney Stinson is megszólal benne, ami a sorozat rajongóinak (én nem vagyok az) nagy öröm lehet. Mindenféleképpen előny, hogy a kötet bemutatja Neil életét, de valahogy őt magát nem ismertem meg, bár nem vagyok egy életrajzszakértő, az tény, de ebben a műben azt vártam, hogy egy kicsit jobban megismerhessem Neil gondolkodását, személyiségét, viszont sajnos úgy érzem, ez nem sikerült.

Úgyhogy igen, egy élménynek mindenféleképpen jó volt, de kíváncsi lennék egyszer a színész normális életrajzára is.


,,A meleg párok nem ébrednek terhesen. A történelem során egyetlen homoszexuálisnak sem lett ,,meglepetés" babája. Amikor egy meleg párnak gyereke lesz, az sok időbe, tervezésbe, pénzbe és gyakran erős szívfájdalomba kerül. Ez persze sok heteró párra is igaz, és persze az összes meleg párra."


Erősség:

- humor,
- az LMBT-szál

Gyengeség:

- sok az infó,
- nincs lineáris vonal, vagyis kaotikus a választott út

Érdemjegy:

pont nélkül


Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a regényt:


Az Így jártam az életemmel az Athenaeum Kiadó gondozásában látott napvilágot 2015-ben. 


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Eleged van a lapos memoárokból, amelyek csak arról szólnak, ami tényleg megtörtént? 
Unod az egyes szám első személyben megírt értekezéseket? Izgalmas és interaktív olvasmányt keresel, ami visszacsempészi az „ÖN”-t az ÖNéletrajzba? 
A mindig önzetlen Neil Patrick Harris hagyja, hogy Te, az olvasó lubickolj eme joyce-i kísérletben, avagy egy hírességektől, színészektől és vérbeli személyiségektől hemzsegő világban. 
Új-Mexikóban fogsz megszületni. Egy színésztáborban átélheted a nagy áttörést. Egy éjszakai bár előtt meglehetősen bizarr összetűzésbe keveredsz Scott Caannal, a színésszel. És ami a legjobb: életed legkritikusabb pillanataiban eldöntheted, hogyan tovább! 
DÖNTS helyesen, és tiéd a hírnév, a szerencse és az igaz szerelem. Dönts rosszul, és szerencsétlenség, szívfájdalom és Dr. Drew Celeb Rehabja vár rád. Mindez a tiéd lehet, valamint mágikus trükkök, koktélreceptek várnak rád, sőt végül egy záródal is felcsendül. 
És igen, ha megveszed ezt a kötetet, garantáltan kiemelkedsz a nyárspolgárok közül!
Szerző: Neil Patrick Harris
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Így jártam az életemmel
Eredeti cím: Choose Your Own Audiobiography
Eredeti megjelenés: 2014
Kategória: életrajz, játékkönyv, memoár
Fordító: Markwarth Zsófia
Oldalszám: 304 oldal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2015
Ár: 3.490 Ft


   





Lesd meg őket is!

0 megjegyzés