Értékelés | Határtalanul szárnyaló gondolatok (Plan with me #2)

Imádom a noteszeket és a határidőnaplókat, bár még keresem a saját stílusomnak megfelelőt, viszont azt kijelenthetem, hogy a Reading Journal forma bevált nekem. Ezért kezdtem el különféle naplókat kipróbálni és ilyen a Határtalan gondolatok család, amely most sorra kerül a bemutatásban.

A Plan with me előző része: Szabados Ági Olvasónaplója.

A Határtalan gondolatok évente megjelenő naplósorozat az Édesvíz Kiadó gondozásában lát napvilágot. Maga a Kiadó a számítását az ezotéria és önfejlesztés témakörében találta meg, többnyire ilyen kötetek kiadásáért felel, de a fókuszt most a Kártya, Naptár felé tolnám el, ahol a mostani alanyunk is fellelhető. És már rendelhető a következő, 2021-es rész is! Jó, igazuk van, ugorjunk a következő évre már, ez a 2020 eddig nagyon szörnyű! Viccet félretéve, a 2021-es példány is fantasztikus lesz, szerintem beszerzés után arról is írok majd röviden, vagy hosszabban! 

Nem tudom mennyire megy át a rajongásom a noteszek és határidőnaplók iránt, de egyszerűen imádom őket gyűjteni és végül azon törni a fejem, hogy mit írjak bele. Most elkezdtem ezt a kreatívabb vonalat, mint a sketchbook / reading journal / moodbook és ezekhez mindegyikhez külön füzetet tartok fent. A DM Lifebook és a Plan All felel az általános napi és heti terveimért, amik az egyetem alatt is igazán hasznosak, mert ott akad mit szervezni a beadandóktól kezdve, programok írásán át, szakdoga és zv tételsor kidolgozásán keresztül. Szóval elkezdtem mindenre külön füzetet használni. És jó, de akkor mire való a Határtalan gondolatok? 

Motiválásra, mert abban nagyon jó. Kétféle vonalat látok a naptárban körvonalazódni: egyrészt az ezoterikus, asztrológiával teli lapokat, másrészt pedig a motiváló tartalmakat, amik abban segítenek, hogy megtalálhassuk a helyünk a világban és egészségesen álljunk ahhoz, na meg önmagunkhoz. Emellett illusztrációk, idézetek, gyakorlatok, lelkesítő üzenetek váltják egymást, illetve helyet kapnak a lapokon az egyéb hasznos tartalmak is, mint a teás, ételes ötletek és receptek. A legeslegkedvencebb elemem az egészből az a könyvek kinézete, a design, ami minden egyes oldalon szépen néz ki. Rengeteg munka van mögötte. Egyszerűen gyönyörűek ezek a naplónak is beillő könyvecskék. A keményebb lapokon a színes illusztrációk mellett színezhető képek szerepelnek, amik feldobhatnak egy-egy unalmasabb értekezletet, vagy előadást. Minden egyes naphoz egy-egy nagyobb tér tartozik. A 19-es formába könnyebb jegyzetelni, a 20-as lapjai fényesek. Hozzájuk még tollat is tudok hozzá ajánlani, mert a 19-hez inkább a Sakura Pigma Micron a megfelelő, de a 20-asnál az is maszatolódik kissé, úgyhogy ott inkább a sima golyóstoll a nyerő. Legalábbis nálam. A könyvek strapabíróak és nagyon kézreállóak, jó őket forgatni.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy mit írjak bele a kötetekbe, mert annyira szépek, hogy nem volt szívem befogni őket, így pedig ötletem sem, mert hát a hagyományos naplózás nem az én asztalom. Nem igazán használom rendeltetésszerűen a határidőnaplókat sem, mert egyszerűen sosem találok megfelelő időt arra, hogyan töltsem fel a lapokat teljesen és zavar, ha valami nincs faltól falig írva, mert akkor azt pocséklásnak érzem, vagyis bajban vagyok, ha már egy napot is ki kell hagynom, néha ez pedig előfordul, mert a napjaim pörgősen telnek. 

Úgyhogy itt is ez a helyzet, mert ha egy nap is kimaradt volna, rosszul éreztem volna magam, így inkább alternatív utakon kezdtem el gondolkodni és az alábbi ötletek jutottak eszembe, hogy mire lehetne használni a naplókat:

- idézetgyűjtemény: ez nem a legjobb a forma kihasználására, de hát simán beleférnek, valamelyik naphoz akár több is,

- értékelésekhez jegyzetek: nekem ez a kedvencem, mert a leginkább erre használom a határidőnaplóimat és a posztnál teljesen jól visszakereshetőek az egy-egy könyvhöz írt gondolataim és bizony mindkét napló így járt nálam,

- motivációs gyakorlatok, projektek, a lényeg, hogy legyen kiinduló oldala és elérendő célja: miért ne lehetne egy-egy projektnek konkrétabb, napra pontosan lebontott tematikus oldala... vagy lehetne naplózva a projekt haladása és talán a 21-es példány nálam erről fog szólni (ilyenkor a számokat néha kidekorálom, ha nincsen szerepük, azért nem zavarnak azok),

- álomnapló: ehhez egy kicsit formabontóan kell gondolkodni, de ha magamból indulok ki és abból, hogy mennyire szoktam emlékezni rájuk, bőven elég annyi hely egy-egy álom leírásához, amennyi rendelkezésre áll,

- gondolatok elalvás előtt vagy reggel: mindenki más és máshogy telítődik gondolattal este vagy reggel és ebben a tehermentesítésben segíthet ez a fajta naplózási tevékenység,

- napló / logbook: az egyértelmű forma, ami nekem sosem ment hosszabb ideig, pedig próbáltam, de nem az én műfajom, a bullet journaling tömörsége viszont annál inkább és a Határtalan gondolatoknál az is működhet, hogy mivel szorít a hely, nem lehet mindent leírni, hanem meg kell látni a nap fontos tanulságait és azokra figyelni csak, mint a BuJo esetében; a logbook pedig naplózás, csak tömören, gondolatjelekkel a gondolatok előtt,

- hála napló: minden nap leírni, miért vagyunk hálásak, ez nagyon erős lelkesítő erővel bír, bár a kiadónak van más, pontosan ilyen jellegű kiadványa, de egyébként ez hasznos, mert tudatosítja az életünkben lévő jó dolgokat,

- blogos napló: minden, ami a bloggal kapcsolatban történik, de ez persze annak a bloggernek, vloggernek lehet fontos, aki monitoringozni szeretné a közönségét, vagy a saját teljesítményét és szerintem ennyi hely elég neki, meg ugye a betoldások is játszanak.

Ezeken gondolkodtam el, hogy jó lenne, ha a 21-es verzióban már valami hasonló módon vezetném a könyvemet és szerintem a projektvezetési szál fog megvalósulni. Ahogy láttam az a kötet szintén bővelkedni fog kreatív és motivációs üzenetekben, így remélem, hogy sikeresen tudom majd megvalósítani az eltervezett dolgaimat. Addig pedig forgatom tovább a 20-as naplót és gyönyörködöm benne.

Tehát összességében egy szép naplócsaládról van szó és nagyon ajánlom őket használatra, főleg a motivációs részek miatt. 

Egyébként van arra igény, hogy megmutassam, milyen noteszeket használok most / mivel kezdem majd a következő évet? Illetve a 2021-es példány bemutatására?


Ítéletem:
Nagyon tetszik

5 / 5 pont

Ajánlott évszak az olvasásra a borító színei alapján:
-

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:
(A Kiadó oldaláról, 3.842 Ft.)
 
Köszönöm, hogy elolvastad!


Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Igeeen, én minden határidőnaplókkal, noteszokkal kapcsolatos dolgot szeretek olvasni :D

    VálaszTörlés