4

Rémálmok a Pokolról

Fülszöveg:
A Vérbe öltözött Anna folytatása Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését. Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén… Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett…


Figyelem! A kötet az Anna sorozat második, egyben utolsó része is! 



Komolyan én alig akartam elhinni még anno mikor írták hogy két részes lesz ez a sorozat. Biztos voltam benne hogy Kendra folytatni fogja, hát... nem hiszem. Pont úgy lett lezárva, hogy azt mondom ez egy tökéletes befejezése egy jó sorozatnak.


Nézzük miből élünk:

Elnézést kérek előre is mert régen olvastam (csak most jutok el idáig, csak egyszer legyen vége a vizsgaidőszaknak!) és csak a jegyzeteimre támaszkodhatok, nem biztos hogy minden megragadt amiről szerettem volna írni ezért lehet rövidebb leszek a szokásosnál.

A Rémálmok lánya Annára utal és itt most ez Casra vonatkozik, egyedül ő éli meg víziókban a lány szenvedéseit és rémálmai is vannak tőle.

Műfajilag YA regény, urban fantasyval egy kis horrorral megspékelve. Paranormális történet ahol a Pokolban elveszett lelkek keresnek szabadulást. Vajon mit tesz Cas ha szembenéz tettei következményeivel? Amúgy a horrort nem kell komolyan venni, az első rész sem volt olyan ,,félelmünkben az ágy alá bújunk" típusú regény, az könnyebben emészthetőbb volt én azt írom itt most előbújt a borongósabb Cas.

Az alap az hogy a fiút nem hagyja nyugodni az, ami Annával történt. Ebben az is szerepet játszik hogy víziói támadnak a lány szenvedéseiről ezért inkább elindul hogy kiszabadítsa a Pokolból Annát és itt titkos társaságon, erdőn és véren keresztül át vezet az út...

Elsőre is sajnos eltűnt az első rész szerethető, borzongató hangulata mert itt nem azon volt a lényeg hanem inkább Cas érzésein illetve azon hogyan talál utat Annához és igazából csak pár szellemes kaland volt. Hiába, az első részt Anna uralta szellemügyileg is, a könyv nagy része hozzá volt köthető de ez most itt hiányzott, Anna csak a látomások útján volt jelen. Szóval emiatt gyengébb számot fog kapni a végén... Vártam hogy ugyanúgy hasson rám mint az első rész, de legtöbbször sajnos csak unatkoztam.

Ami nagyon hátborzongató volt számomra, az az élőben is létező: Öngyilkosok erdeje.
Nekem ez egy tabu téma lenne íróként, alapból az öngyilkosság a társadalmunk egyik tiltott témája, elég nagy merészség volt ezt így belerakni de hát a cselekmény szempontjából jó volt ez így mert izgalmakat tartogatott. Az más kérdés hogy amikor olvastam a megnyugtató feliratokról, akkor már kitaláltam a rész történéseit... így ez nekem nem volt meglepetés.

A könyv feléig nem olyan izgalmas a regény, de utána amikor Cas elindul a válaszokért már sokkal élvezhetőbb a maga titkos társaságával és úgy a történtekkel. Jobban tetszik az ami társaságnál játszódik, mag az a néhány szellemtörténet ami a regényben is található, a többi része nem nagyon fogott meg. Emlékszem rá hogy már csak azért olvastam inkább hogy minél hamarabb túllegyek rajta és ezt nagyon sajnálom, mert én tényleg szerettem az első részt. Sajnos nem volt meg a hangulat hozzá, ez pedig kellemetlen szájízt hagy az emberben.

A vége ütős, nagyon jó lezárás végre, végre, mostanában nem kaptam ilyen végeket SPOILER A MONDAT KÖZEPÉN tetszik a keserédessége és hogy nem happy end lett, örülök neki nagyon az ilyen lezárás tényleg ritka. SPOILER VÉGE!

Mivel most nem működik rendesen a képberakás, őfőméltósága így lesz berakva...
A képen Cas és Anna.
Tehát a cselekményesség nem tetszett, de voltak a regényben olyan vonások amik miatt azt mondom hogy igenis megéri olvasni: például a karakterek. Cas gondolatai szerintem... most mit lehet erre írni? Azt hogy jók? Na mindegy, szóval Cas gondolkodásmódja... na ez nem fog menni, a lényeg: bírtam Cast. Még mindig jó főhős, bár sajnáltam hogy nincs meg a szokott cinizmusa de hát érthető, az egész regényben Annáért aggódik és ez az egész regényre kihat sokkal komorabb, borongósabb mint az első rész.
Carmel a másik kedvencem, imádom a cselekedeteit főleg a regény háromnegyedénél. Az elején viszont annyira nem kedveltem...

A világkidolgozás végül is jó volt, de hiányzott nekem az a sok szellemtörténet ami az elsőben benne volt, hiába a mércét számomra nem érte el sajnos. Ez a dolog adta meg igazán az első rész alapját és tényleg sajnálom hogy pont ebből hiányzott. Jó, jó volt ebben is de mégsem ugyanaz.

Viszont ha már Pokol: akkor mi a helyzet Luciferrel? Mi a helyzet a vallással? Miért nem voltak benne? Ezt nagyon szabadon kezelte...

A sorozat második kötetéről van szó egyébként és ez zárja az Anna c. sorozatot. Ezen kívül a Goddess Wart lehetne kiemelni, amin jelenleg Kendra Blake dolgozik.

A kötet igazán igényes, kemény kiadású és a Geopennél jelent meg. A borítója szép, de nekem jobban tetszett az első a maga kontrasztjával. A szerkezete egyszerű amúgy, fejezetekre bontott ahogy emlékszem díszítés nincs a lapokon.



Értékeljünk!


Kinek ajánlom?
Aki szereti a YA könyveket, a horrort vegyítve egy kis tini romantikával annak feltétlen ajánlom. Mégis, ez egy jó ifjúsági könyv szerintem minden általam talált hibája ellenére is.

Ajánlatok:
Ebben is van egy kis horroros beütés, a trailertől kirázott a hideg igazából.

4/5 Nagyon a szívemre vettem hogy nem volt benne annyi szellemsztori és a hangulata sem közelítette meg az elsőét, de a karakterek szerethetőek és megéri olvasni, na.



Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: Girl Of Nightmares
Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Geopen kiadó
Fordította: Bíró Júlia
Oldalszám: 304 oldal
Ár: 2990 Ft



Köszönöm, hogy elolvastad!
Források: 
http://upic.me/i/vs/379974_308019332550084_1595423567_n.jpg
http://bibliovermis.com/wp-content/uploads/2012/10/girlofnightmares.png

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés