Középpontban a Wonderland Projekt #12


Angyalosy Eszter – Baranyai Ákos: WONDERLAND


Könyv, dal, videoklip és street art. Ez a Wonderland Projekt.

A 2000-es évek eleji Budapest underground zenei világa, szenvedély, barátság, szerelem és árulás egy generációs regényben. A Wonderland azonban több mint egy történet és több mint egy könyv. Egy szimbólum: egyfajta menedék a gyerek- és a felnőttkor közti „senkiföldjén”, ahol egy időre bárki meghúzhatja magát, de ahová nem szerencsés túl sok időre beragadni. Ezt az üzenetet közvetíti a Wonderland Projekt minden alkotása a maga nyelvén.

Rövid tartalom:

Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De ahhoz, hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön: nemcsak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást. Ádám érzékeny és kreatív, míg Dogi vérbeli showman, aki épp eléggé gátlástalan ahhoz, hogy elérje, amit akar.
A két barát összehoz egy amatőr zenekart, amely néhány klubkoncert után igazi közönségkedvenccé válik. A sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életükben, így miközben Dogiék a budapesti klubokból feljutnak a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadaira, a barátságuk is komoly szakítópróba elé kerül.
Vajon megéri mindent feladni egy álomért? Ádámnak döntenie kell, mi az, ami igazán fontos a számára. De bárhogy is dönt, onnan már nincs visszaút…

Angyalosy Eszter kulturális antropológusként szerzett doktori fokozatot, a populáris irodalom az egyik szakterülete. Szerkesztőként számos hazai sikerkönyv szerzőjének munkáját segítette. Baranyai Ákos, aka DJ Future, az Irie Maffia kultzenekar oszlopos tagja, de DJ-ként önállóan is gyakran fellép. Partysorozatot szervez, alapító tagja és menedzsere a Bupino nevű underground rapformációnak.

A szerzők fejéből pattant ki a gondolat, hogy megpróbálják menet közben megragadni a változást, az átmenetiséget. A gyerekkor és a felnőttkor közt húzódó „senkiföldje”, a generációk között húzódó űr: ez a Wonderland.

A közös vállalkozás egy könyvvel indult, de aztán sokkal több lett belőle. A Wonderland Projekt egy összművészeti kezdeményezés, amely az irodalom, a zene, a film és a képzőművészet nyelvén igyekszik kibeszélni az átmenetiséggel járó stresszt.

Zene és klip:Ádám és Dogi zenekarának, a Wonderlandnek a What do you really wanna say című sláger hozta meg az áttörést -- ami már a valóságban is hallgatható. A Szekér Ádám, Horváth Gergely Ambrus és Baranyai Ákos által életre keltett dalt a Petőfi Rádió játssza, Angyalosy Eszternek és Szőke Dániel rendező-operatőrnek köszönhetően pedig videoklip is készült hozzá.


Dogi rendező haverja végül a What do you really wanna say című számunkat választotta ki. [...] Úgyis ez volt az a számunk, ami a legjobban működött a koncerteken. Amolyan védjegyünké vált, pedig igazából poénnak indult az egész. Semmi nagy megfejtés, kábé két akkord az egész, a szöveg is annyira egyszerű, hogy ez volt az egyik első, amit Dogi képes volt pontosan megjegyezni. Miután először lejátszottuk egy koncerten, jobb ötlet híján, mi lepődtünk meg rajta a legjobban, hogy ennyire bejön az emberek. Onnantól kezdve nem volt olyan koncert, hogy le ne nyomtuk volna.
Az volt a rendező srác ötlete, hogy valami olyasmit csináljunk, ami teljesen ellentétes a zene hangulatával, ugyanakkor magáról a zenekarról is elmond valamit. Kitalált egy őrült sztorit két újságíróról, akik elmennek meginterjúvolni egy kiöregedett dívát, aki teljesen bekattant, és élete utolsó nagy előadását készül bemutatni a riportereknek…


Street Art:

A könyv egyik főhőse, Ádám elsőként a graffitit használta önkifejezési formaként – nem csoda, hogy a projekt képzőművészeti feldolgozása is épp ebben a formában valósult meg. A Wonderland graffitit Magyarország egyik legismertebb, stenciltechnikával dolgozó graffitise, GG készítette, és a Filatorigátnál látható.


További infó: 

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés