Műfajok kavalkádja: Mesék új köntösben (KKB)

Farkasokba szerető Piroskák, haláltáborok és Csipkerózsikák, holdlakókkal játszódó jövőbeli vagy modern környezetbe ágyazott tündérmesék... és szerintem már kitalálta minden kedves ide tévedő, hogy én a retellingek, vagyis a(z ifjúsági) meseátdolgozások körét választottam a KKB februári tematikus hétvégéjére.



Ezen a hétvégén a KKB bloggereivel a műfajok sokszínűségét próbáltuk megfogni és megmutatni. Idáig szó esett a Young Adultról, a paranormális és az urban fantasy közötti különbségekről, sőt még a disztópiáról is. Ezekhez kapcsolódva folytatom az ifjúságnak szóló vonalat és összegyűjtöttem néhány kötetet, amelyek hazánkban megjelentek és egy-egy híresebb tündérmesét ültetnek át teljesen más környezetbe vagy éppen újramesélik az eredeti sztorit. Találtam magyar könyveket, nem is keveset, de az igazi áttörés külföldön történt. Ott különben még mindig tonnaszámra jelennek meg az újnál is újabb retellingek és ahogy böngésztem észrevettem, hogy hódít a Csipkerózsika és Hamupipőke esetleg A szépség és a szörnyeteg divat, míg ezzel szemben Hófehérke nem olyan népszerű. Így a hazai felhozatalból mutatok pár darabot és hogy színes legyen a kép, a külföldiből is hozok egy-két címet.

- A szépség és a szörnyeteg -

Hazánkban széles körben ismert Alex Flinn írónő neve, aki ezt annak köszönheti, hogy a Könyvmolyképző Kiadó viszonylag korán, 2010-ben hozta el hazánkba a Beastly - A szörnyszívű c. regényt, sőt a sikerhez még a később készült mozifilm (Csúf szerelem) is hozzájárult. A történet főszereplője Kyle Kingsbury, aki az iskola királya, mert sikeres, népszerű és mindene megvan, sajnos még az ütnivalóan nagyképű modora is. Egészen addig, amíg össze nem találkozik egy boszorkánnyal és a lány meg nem átkozza a csúnyasággal. Innentől pedig a fiúnak meg kell találnia élete szerelmét és csókot váltani vele, hogy megszabaduljon az őt sújtó átok alól.
A történet érdekessége, hogy a fiú szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket és nem Lindy narrál, bár egy kiegészítőkötet készült ehhez a részhez, amelyben az ő naplóját olvashatjuk, viszont ezt csak úgy ajánlom, ha tetszett A szörnyszívű. Önmagában az egy rózsaszín nyáltenger.

            

A külföldi ajánlatok közül kettőt választottam, mégpedig Robin McKinley kötetét, a Beautyt, illetve Rosamund Hodge Cruel Beauty című művét. Egyiket sem olvastam még, de mindkettő várólistás és annyi a lényeg, hogy a Beauty a jól ismert sztori ívét követi, míg Hodge regényének fülszövege egy Szépség és szörnyeteg illetve Graceling mix élményt ígér, amelyben a főhősnek meg kell ölnie türannosz férjét, hogy felszabadíthassa a népet.

- A kis hableány -

Szerencsétlen sellőkről egyáltalán nem jelent, illetve jelenik meg sok mű sem hazánkban, sem külföldön és ez az irodalmi mellőzöttség az ifjúsági regények piacán is megnyilvánul. Hirtelen csak két sorozat jut eszembe, amelyek ezen mitológiai lényekről szólnak, méghozzá a Hableányok kíméljenek a Könyvmolyképző Kiadótól, illetve a Szirénia öröksége a Maximtól. Ám most inkább a külföldi, Carolyn Turgeon által írt Mermaid: A Twist on the Classic Tale c. könyvre szeretném helyezni a hangsúlyt. (A felsoroltak közül egyiket sem olvastam, de mindegyik várólistás.)
A Mermaid történetében két női szereplő tűnik fel, egyrészt ott a sellő, Lenia, aki megmenti egy férfi életét, aki így a rivális család örököséhez kerül... nem igazán tiszta, hogyan fognak ők ketten rivalizálni, már ha fognak, de oké, legyen, várólistára vele!

- Hamupipőke -

Ide elég sok könyvet írhatnék, mert a YA könyvek egyik legtöbbet használt kliséje a ,,szegény rossz sorsú lány rátalál a maga hercegére" elem, de most inkább pár olyan könyvet mutatok meg, amelyek a híres mesealapból származnak.

          

A két mutatott regényből az egyiket, a Cindert még olvasom, az Elátkozott Ellát pedig vagy két éve kaptam le a könyvtár egyik polcáról és máig emlékszem rá, mennyire szerettem olvasni. Ez a borító tiszta előnytelen... viszont érdemes elolvasni, az egyik legjobb Hamupipőke átdolgozás!
A Cinder sci-fi környzetbe csomagolja a népszerű sztorit, megspékelve kiborgokkal, holdlakókkal, pestissel és a jövőbeli Pekinggel. A lényeg, hogy a regény végig tartja a Hamupipőke szálat, néha már túlságosan erőszakosan is (itt a bálra gondolok).

- Piroska és a farkas -

          

A radaromon két regény jelent meg Piroska és a farkas témában: a Scarlet, ami a Holdbéli krónikák második része és a Cinder folytatása, illetve A lány és a farkas, amelyből mozifilm készült. Még egyik művet sem olvastam, de az előbbit mindenféleképpen fogom.

- Széttáncolt cipellők -

Újabb KMK-s regény és régebbi kiadású:


A többivel ellentétben az eredeti mesét nem ismerem, így amikor sorra kerül az Éjféli bál, egyáltalán nem lesz majd viszonyítási alapom. Mindenesetre kíváncsi vagyok rá, mert a fülszövege fura és fogalmam sincs, hogyan alakul a mese, meg hát miért az-az átok, hogy éjjelente táncolniuk kell? Meg nincsenek ennek káros következményei? Ilyenkor annyira nem tudok elvonatkoztatni, azoktól a kutatásoktól, amiket olvastam és amelyekben az alváshiányról értekeznek a tudósok... de ez már az én hibám.

- Hófehérke -


A Hófehér-trilógia a legjobb választás, ha a Hófehérke átdolgozások kerülnek szóba, bár nem olyan ismert. Svéd szerző műve, tehát megvan benne az északi hangulat és borzongató alap, na meg izgalmas és komoly kérdéseket tárgyal. (Értékelések: Vérvörös, Hófehér, Ébenfekete)

Illetve:

          

Ez a két könyv kb mondható ugyanannak, mert a Felkavaró tartalom (Trigger warning) tartalmazza a külön kiadott Hófehérke átiratot. Ez egy jó sztori, Gaiman megint nagyon jól kitalálta a lényeget, csak a megvalósításban láttam hibát, azt, hogy ez nem egy novellának való történet, mert sokkal több a potenciál benne. Attól függetlenül nagyon ajánlom, még akkor is ha nem ifjúsági.

- A békakirály -


Bár ennél a könyvnél inkább a borító vonzza be a sok olvasót, a sztori sem elhanyagolható: egy lányról szól, akinek a történetei valóra válnak. Na meg ott a békakirályherceg is... vajon hogyan fognak találkozni?

- Csipkerózsika -

A legkedveltebb mese - ahogy szétnézek hirtelen itt-ott - a Csipkerózsika és ha belegondolok, ennek a történetnek elég sok potenciálja van, mert az álomba szenderült lány bármelyik korba, világba felébredhet, a képzelet határa a csillagos ég! Ezért is lehet annyira népszerű.

          

Közülük még egyik kötetet sem olvastam, viszont jókat hallottam róluk, így bátran merem felrakni a várólistámra és itt ajánlani. Az előbbi modern, jelenkori történet, az utóbbi pedig egy disztópia.

- Mixek -

          

A Mesehősök Végzetkönyve illetve a Jók és Rosszak iskolája egyfajta crossover. Vagyis több mese jelenik meg a történeteikben és ezekből vagy segítségükkel jön létre az új vonal, amely a könyvek fő cselekményét adja. Nem kifejezetten retellingek szerintem, de erősen felhasználják az elődeik elemeit.
Az előbbi várólistás, az utóbbi pedig nagy kedvencem, tiszta szívből ajánlom!

- Jancsi és Juliska -


Alig hasonlít az alapra, a fülszöveget olvasva magamtól nem is társítanám a Jancsi és Juliskához. Plusz a borító nem egy előnyös választás, de hát ez van... attól még kíváncsi vagyok rá és majd egyszer tuti előkapom!

Nektek melyik a kedvenc feldolgozásotok?



Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. A Beastly abszolút kedvenc, sajnos a Kiss in time viszont már nem jött be annyira Flinntől. Cindert folytatnom kellene (ideje volna) és a Vérvörös trilógiát is. A lány és a farkas borzasztó volt, nyugodtan kihagyhatod, viszont az Éjféli bált csak ajánlani tudom, nekem anno tetszett. :) Ja, és az Elátkozott Ellát is imádtam, bár tény, a borító valami förtelem. :D (Hűha, kicsit sok tündérmese remake-et olvastam... :DD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem válaszoltam, mert asszem ezt megbeszéltük már. :'D

      Törlés