Összefoglaló | Vizsgaidőszaki hármas

Nem szerettem volna nagy posztokat ezeknek a könyveknek, hiszen nem tudok olyan sok információt írni róluk, úgyhogy maradjunk ennél a kis formánál. 

A januárom egyébként eddig úgy alakult, hogy elolvastam a
- Maya Motayne: Nocturna,
- Ezerarcú Japán
,
- Stuart J. Russel – Peter Norvig: Mesterséges intelligencia modern megközelítésben,
- Mimi O'Connor: Shadowhunter's Guide – Árnyvadász-útmutató
,
- Pásztorné Varga Katalin – Várterész Magda: A matematikai logika alkalmazásszemléletű tárgyalása
,
- Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.
és
- Stephenie Meyer: A Twilight világa
könyveket. 

Ezekből kettő tankönyv, a Logika és a Mestint, de ugye ezekről elvből nem írok, szóval marad a többi. A Rizsporos hétköznapok 2. és a Nocturna köteteket később értékelem majd egy-egy hosszabb posztban egy projektben. Úgyhogy marad ez a hármas kitárgyalásra: Árnyvadász-útmutató, Ezerarcú Japán, A Twilight világa.

 


Shadowhunter's Guide - Árnyvadász-útmutató


Amikor megláttam milyen rövidke, csalódott lettem, bár ezen még mindig túl tudtam volna tenni magam, ha a beltartalom megüti a szintet. Azt hiszem vásárlás előtt túl nagy elvárásokkal fordultam a kis könyv felé, mert olyan formára számítottam, mint a lentebb jellemzett A Twilight világa ad. Nos, nem ez történt.

A kötet 3000 Ft teljes áron, ezt viszont sokallom érte (bár én raktárvásáron vettem, annyit még megér), mert bár fényesek, színesek a lapok, de többször is szerepel benne olyan oldal, amin csak egy idézet látható full fekete alapon. Az információk mennyisége pedig elenyésző, de nézzük is A Twilight világát: ott annyi az adat, a háttérinfó, hogy szinte bele lehet fulladni, ez az Árnyvadász-útmutató pedig csak ímmel-ámmal oszt meg érdemlegeset és még identitásválsága is van. Szerencsétlen! 

És hogy miért írom ezt? Nem tudom eldönteni, hogy milyen célból készült az új bőr lehúzásán túl (hiszen már létezik egy másik kalauz a témában, amit nem olvastam, de jobbnak tűnik) és két lehetőséget látok erre: vagy kedvcsinálónak írták meg a világban még nem jártas egyéneknek, vagy a hardcore fanoknak. Az utóbbiak megveszik, de mivel a jellemzőjük közé tartozik a feltétlen imádat a tárgyuk felé, azért is hardcore meg fan (ez nem sértő, láttatok volna engem, amikor az IllumiCrate bejelentette a Bronzvárosos bögrét, ez teljesen jó dolog), nekik erre a könyvre nincs szükségük. A másik opció a kedvcsinálás, de hát annak sincs értelme, mert a kötet a filmhez készült, de arra ott van a szerző másik, sokkal informatívabb kalauza, amit egyébként már olvastam és 4 csillagot adtam rá, szóval az tetszett

Mi értelme van elmesélni a filmet, képekkel tűzdelve? Úgyhogy nem látom a könyv születésének a hasznát, mert ezerszer jobb opciók vannak nála.

2 csillag és kár érte.

A kiadónál meglesheted a kötetet:



A Twilight világa


A Várólista Csökkentésre többek között A Twilight világát választottam és mikor szóltam páromnak, hogy szeretnék olvasni a listáról, de ötletem sincs mit, ezért válasszon nekem (A vagy B és 1-től 12-ig mondjon egy számot), ő ezt sorsolta random módon, de mivel elsőre nem találtam, kértem még egyet, ami a Hamis emlékek lett és azt el is kezdtem elsőként az évben. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, feltúrtam érte a szobát, bár párom találta meg és azonnal elkezdtem. Nem vártam tőle sokat, de ahhoz képest nekem tetszett a kézikönyv háromnegyede, konkrétan addig, amíg a vámpírok, vérfarkasok, emberek és egyéb herkentyűk történetei szerepelnek benne, meg még utána egy-két informatívabb rész is egész jóra sikeredett. Nem tetszett viszont a könyvek cselekményének leírása, mert hát valljuk be, aki nem Alkonyat rajongó, az a kezébe nem veszi ezt a kötetet az általános lincshangulat miatt sem, ami ezt a szerencsétlen szériát övezi, illetve a kocsik leírásával sem tudtam mit kezdeni, nem igazán érdekelt. Ettől függetlenül tőlem 4 csillagot kap, mert jó volt olvasni és ahogy korábban utaltam rá, belefulladtam az információkba, ami egy kézikönyvnél nem hátrány.

A kötet illusztrált és nagyon tetszenek benne a karakterekről készült rajzok, lehetett volna ebből több is, továbbá nekem az interjú is bejött... többnyire. Shannon Hale itthon is megjelent sorozatát nagyon bírom, szóval érdekes élmény volt azt olvasni, ahogyan beszélgetnek Stephenie-vel és ez sok újdonságot tartalmazott számomra. Máshogy képzeltem el a szerzőt egyébként, de az nem tetszett, hogy az írást, mint valami misztikus dolgot állították be. Azóta, amióta elkezdtem a rajzolást tanulni, amiről sokáig azt hittem a fantasztikus rajzóráknak hála, hogy nem elsajátítható, hanem csak a tehetség létezik és más semmi, érzékenyen érint ez a téma. Az írás szintén elsajátítható és nem kell hozzá isteni sugallat sem, maradjunk a realitás talaján. Persze, a karakterek döntenek mindenről, de hát a személyiségüket meg az írók hozzák létre és adott keretek között, csak úgy viselkedhet egy szereplő, ahogy azt megírták neki, de ettől ez még nem misztikus... meh. Ettől függetlenül tetszett az interjú, legalább agyaltam egy kicsit ezeken a dolgokon.

Olvasás során úgy kb megvolt végig ki kicsoda, bár ott a Volturinál kissé elvesztem, meg a vérfarkasoknál, de nagyon alapos az egész felépítése, szóval egy idő után ezzel nem volt gond. Szerettem a sztorikat, jó kis kikapcsolódás volt a tételek tanulása közben, szóval már csak ezért is ajánlom ezt a kötetet. És ó, súlyzónak, önvédelmi eszköznek szintén tökéletes, ennél nehezebb kötetem szerintem nem is lesz itthon. Ebben volt munka és lelkesedés és ezt nagyon tudom értékelni.

4 csillag, hell yeah!

A kiadónál meglesheted a kötetet:


Ezerarcú Japán


A vizsgaidőszak utolsó részének olvasmánya volt az Ezerarcú Japán, ami engem kissé meglepett, bevallom őszintén. A kötet az ország több arcát jellemzi röviden és megmutatja, hogy a jellegzetességek (pl. a whiskey) melyik területen, városban találhatók, így ez a könyv inkább egy útikalauz, ami azt szolgálja, hogy fogd, menj el és nézd meg, amit tudsz a leírtakból. Na most a formával akad a bajom, mert egy kissé untam szegényt és nem minden érdekelt engem belőle. Különösen Japán szórakoztató részére voltam kíváncsi, vagyis az animék, a játékok világára és ezekből ha keveset is, de kaptam. Nem nagyon alapos, de széles körű és sok mindent megmutat, amiről úgy gondolja a szerkesztő / a készítői csapat, hogy fontos megnézni. 

A kötet erőssége az illusztráltságában rejlik, mert nagyon szép nézegetni és igényes darab, ezt nem vitatom tőle! Ha mentek Japánba, szerintem érdemes ezt a kötetet is vinni.

4.5 csillag és az nem rossz

A Bookline-on meglesheted a kötetet:

Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés