Értékelés | Belépni a Csodák kapuján

Szeretem Johanna Basford színezőit, itthon majdnem mindegyik meg is van, talán egy-két kötet hiányzik a gyűjteményből, köztük a most megjelent Csodavilággal. A jelenleg tárgyalt Csodák kapuja különlegesnek számít a már kiadott Basfordok között. És hogy miért?

Mutatom:

Élménybeszámoló

Johanna Basford ebben a könyvben kissé máshogy közelít a színezés világához, mint az eddigi műveiben, hiszen itt most nem egy témára kapunk sok-sok színezésre váró képet, hanem az alkotó többek között a Bullet Journalinghoz ad hasznos díszítési tanácsokat, vagyis megmutatja, hogyan lehet rajzolni apróságokat, szép elemeket. (Nem kifejezetten a naplózáshoz készült a kötet, de én ahhoz használom.)

A Csodák kapujában a szerző egy hosszabb bevezető után tippeket kínál a kötet használati módjára. Ilyen például hogy milyen anyagokat érdemes alkotásra elővenni (ceruza, toll, stb) és utána pedig egyből a felosztáshoz érünk: kezdünk a kert témával. Ebben a részben rajzolhatunk virágokat, leveleket, növénydíszes szegélyeket, bokrétákat, de egy szó, mint száz, a lényeg, hogy minden kerttel kapcsolatos részletet megismerhetünk és megalkothatunk. Továbbá tanácsokat olvasva kiegészíthetünk félig megrajzolt képeket, vagy színezhetünk majdnem teljeset, de inkább az előbbi igaz.

Ilyen részletesen kapunk példát az óceánok, az erdők világából is, a kerti téma után. (Innen a fák résznek örültem, eddig nagyon bénán alkottam meg őket.) A könyv tartalmaz különféle tanácsokat, feladatokat, ami így az olvasó / rajzoló szépérzékét fejleszti vele. Ezt szerettem nagyon benne.

"A rajzolás bátorság és önbizalom kérdése, nem a tehetségé."

Nagyon örülök, hogy a kezembe foghattam ezt a könyvecskét, hiszen így a Reading Journalom, amit lassan egy éve folyamatosan vezetek, fejlesztésére fordíthatom az itt megismert tudást. Nem fejeztem még be a Csodák kapuját teljesen, hiszen az alkotáshoz hangulat kell és jobb lassan haladni vele és pluszban még különféle eszközökkel kísérletezem, amit a jövőben is folytatni fogok. Az alkoholbázisú markereket még nem mertem a lapokon kipróbálni, mert félek, hogy átfogna, de tollak, tű-, vagy sima filcek simán szépen néznek ki rajta. Az oldalak vastagok, nagyon szeretem azt a megvalósítást, amit a Manó Könyvek készít a Basfordokhoz, mert bátran merek rajzolni rájuk és / vagy színezni azokon. 

A két képen látható oldalakon ceruzákat használtam és próbáltam a színátmenetet gyakorolni, ez főleg a szirmoknál érhető tetten. A bal oldali az az eset, amikor Basford csak félig rajzolta meg a mintát és az olvasókra bízza a befejezést, ezért választottam egy idézetet, ami illik a kert témához. A másikon pedig virágcsokrokra kellett volna kiegészíteni a növényeket, de én csak színezni szerettem volna, így alakult ki ez a kompozíció végül.

Úgyhogy végszóként azt tudom írni, hogy a kötet nagyon hasznos, főleg ha valaki szeretne díszítéseket tanulni rajzolni vagy Bullet Journalt vezet, így elsősorban nekik ajánlom használatra, mert nagyon fel tudja dobni a témákat egy-egy innen vett apróság. A Csodák kapuja jó szórakozás és kreatív időtöltés, ajánlom mindenkinek.

 

Ítéletem:
Nagyon tetszett

pont nélkül

Ajánlott évszak az olvasásra a borító színei alapján: 
❥ tavaszi
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 
 


Szerző:
Johanna Basford
Illusztrátor: Johanna Basford
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Következő rész címe: -
Cím: Csodák kapuja
Eredeti cím: How to Draw Inky Wonderlands
Eredeti megjelenés: 2019
Kategória: felnőtt színező
Fordító: Totth Gitta
Oldalszám: 96 oldal
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés: 2019
Ár: 3.490 Ft

 

Fülszöveg:

Johanna Basford, a világszerte ismert rajzművész ezúttal elbűvölő vadonokat és varázslatos világokat segít megalkotni. 
Gyönyörű erdőket, mély óceánokat és rejtett mágikus világokat ábrázoló színezői milliókat ejtettek rabul. Ebben a könyvben Johanna Basford megosztja velünk azokat az egyszerű, szaktudást nem igénylő titkokat, amelyekkel megalkothatjuk a saját birodalmainkat a kifejező rajzainkon keresztül. 
Lépésről lépésre magyarázza el az egyes technikákat, ötleteket ad, és újabb, színezhető oldalakat is találunk a könyvben, amelyek segítenek felszabadítani képzelőerőnket. A Csodák kapuja segítségével kifejleszthetjük saját rajztechnikánkat, és varázslatos teremtményeket, tájakat hozhatunk létre egyetlen ceruzával vagy tollal, és fantáziánk szárnyalásával.
 




Köszönöm, hogy elolvastad!

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Kedves Liliane!

    Köszönöm a bejegyzésed az említett színezőről és ezúton szeretnék gratulálni az oldaladhoz is, amelyre csak nemrég találtam rá, de több bejegyzésedet is átböngésztem azóta. Nagyon jó írásaid és véleményezéseid vannak! A színező tényleg egy kis csoda, nagyon szép illusztrációk vannak benne és tényleg, nagyon jó kikapcsolódást nyújt a színezése, a vele való alkotás.

    Nemrég jelent meg Lorna Scobie 365 nap kreativitás c. könyve, nálam most ez a nagy kedvenc, nem tudom, ismered-e. Hasonlóan nagyon hasznos és érdekes, kreativitásra ösztönző kiadvány.

    Minden jót kívánok és további sok sikert! :)

    Szatti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szatti!

      Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaid, igazán megtisztelsz velük! :) (Egyúttal elnézést kérek a késői válaszért, nem mindig nézem a blogot. :'D)

      Nem ismerem a könyvet, de feltétlen megnézem! Köszönöm az ajánlást!

      Üdv és Neked is minden jót,
      Lil

      Törlés