4

Mágikus találkozás

Fülszöveg: 
A varázslattal teli Perem, ahol Rose Drayton él, két világ határán terül el. Rose átjár dolgozni a Töredékbe, ahol az emberek autókon járnak, plázákban vásárolnak, és ahol a varázslat nem több puszta tündérmesénél. A másik világ Mágia, amelyet kékvérű arisztokraták irányítanak, és ahol a varázslat mindennapos, sőt megváltoztathatja az emberek sorsát. Ahogy a többi perembéli is, Rose átjárhat mindkét világba, de mindenhol törvényen kívülinek számít. 
Rose úgy gondolta, ha tökélyre fejleszti a varázserejét, jobb életet biztosíthat magának. De a dolgok nem a tervei szerint alakultak. Most feketén, éhbérért dolgozik a Töredékben, hogy felnevelhesse két kisöccsét, ráadásul meg kell küzdenie a kéretlen kérők hadával, akik őt és a varázserejét akarják. 
Ekkor toppan be az életébe Lord Declan Camarine, a mágiai kékvérű, aki szintén elhatározza, hogy megszerzi magának a lányt. És vele egy időben érkezik a különös, varázslatra éhes teremtmények egész hada. Rose-nak és a kékvérűnek össze kell fognia a szörnyű lények és megteremtőjük ellen, különben odalesz az egész Perem, és mindenki aki ott él…

Figyelem! A kötet a Világok peremén sorozat első része!


Első találkozásunk a molyon történt, fellángolás volt hogy én ezt szeretném elolvasni... na jó, igazából a karcok között találtam a megjelenési információra csak akkor még a külföldi borítóval láttam és felkeltette az érdeklődésem. Ezután az út napjainkig vezet, amikor is büszkén jelenthetem be: elolvastam.


A könyv vége felé (inverz bejegyzés lesz, máris érzem) csapott meg Julia Quinn: A herceg és én c. könyvének hangulata, főleg a kékvérűek miatt. Amúgy ez az a szál ami nagyon tetszett és pont a Büszkeség és balítélet mániám miatt és nem értem: miért nem volt több ebből? Pedig ez egy erőssége lehetett volna még.

Műfajilag urban fantasy, meseszerű elemekkel amúgy pedig teljes mértékben romantikus regény.

A másik fő erőssége igazából az alapja. Nekem nagyon tetszik, bevallom először olyan volt mintha
Rose lehet
Forrás: lent
egy fanfictiont olvasnék és mivel szeretem az ilyen alapkoncepciót tehát helyes és gazdag pasi jön, elakarja venni a lányt, de ő vaskalapos és próbatételek után enged és - mivel a csillagaikban a hiba - egymásba szeretnek. Valljuk be, ez egy szép klisé. Viszont nem egy átlagos történetet olvastam, mert Rose makacs volt, önfejű és azért szerintem el is kell viselni őt tehát egy alapjában véve összeférhetetlen ember. Mellette pedig ott van Declan, aki szintén az és parancsoló típus és ha már ezt a két jellemvonást nézzük és nem is történik semmi de máris megvan a konfliktus. Plusz a fenti alap nagyon meseszerű, már a három próbatétel is hajaz a mesékben előforduló számmisztikára tehát ha pontosan meg kéne fogalmazni mi is ez a regény, akkor ez egy mesei köntösbe bújtatott Büszkeség és balítélet történet mágiával és zombiszerű lényekkel.

Akkor nézzük, miért is hasonlít a fentebb említett műre? Tehát Declan alapból gőgös mint Mr Darcy, közben pedig ott van a két főhős közötti választóvonal tehát a származás kérdése is. Ha a többit leírnám az már spoiler lenne.

Amúgy Declan nekem Gary-Stu egy kicsit, hiszen a modora kivételével tökéletesnek ábrázolva kapjuk (http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue ha valaki nem tudná mi az a Gary-Stu)

A cselekményességre nincs panasz, tényleg minden oldalon történik valami viszont nekem ez egy kicsit sok volt. Nagyon hosszúnak éreztem a regényt és talán pont emiatt, szerintem vissza is lehetett volna fogni a tempóból mert alig tudtam követni, bár ahogy elnézem hogy a sorozatból 4 rész jelent meg, el tudom képzelni hogy milyen bőbeszédű lehet az írónő... Viszont azt nem mondanám hogy leírás nem volt benne mert volt, hú de mennyi, csak ez is olyan töredékes volt szerintem. Tehát beszél hogy az országok... öhm hogy is volt pontosan?... szóval az országok vízszintesek lennének, de náluk függőlegesek és berak olyan neveket hogy csak néztem, mert ezek akárhol lehetnek és a fentebbi függőleges országos dolognál tudjuk meg hogy Amerikában járunk mert konkrétan elmondja de csak ennyit. Hogy alakult ez így ki? A Töredék az eredeti ország? Vagy... mi? A Perem akkor hogy és hol helyezkedik el? A világ többi részével mi a helyzet? Azért ez is zavaros volt az elején, egy kicsit olyan érzésem volt hogy próbálja megmagyarázni de mégsem tudom elképzelni, így azt mondom hogy egy kicsit a tudásátadással vannak a problémák. Plusz a mágiahasználat is olyan fura. Meglehet szokni, de a manaáramlást nem feltétlen ragadós, nyúlós izének képzeltem el...

Szóval a leírás töredékes, mert nem kapunk teljes képet a világról. Legközelebb több leírást kérek, nemcsak világbemutatást hanem karakterleírást is! És akkor lesz ezer oldalas a könyv...

Angol borító
Igazából a regény nem okoz olyan nagy meglepetéseket, aki olvasott már hasonló témában könyvet, rá fog jönni elég sok mindenre...

Viszont a könyvet egyedinek tartom, pontosan a fentebbi állítások, tehát a fantasybe csomagolt Büszkeség és balítélet miatt. Komolyan, ilyet még nem olvastam és annyira bennem maradt, úgy olvasnám még! Kérlek, legyen egy olyan kötet ami a kékvérűek világában játszódik és csak ott! Nagyon tetszik hogy a nemességi vér megnyilvánul az erőben is, tehát minél erősebb valaki, annál biztosabb hogy a felmenői között nemes volt.

A háttérről is írnék néhány szót. Itt is az a probléma hogy nem teljesen megmagyarázott. Tegyük fel, hogy egy órát tartunk a kezünkben és csak egy szűk lyukon keresztül láthatunk bele a hátuljába, tehát csak egy nagyon kis részt észlelhetünk az egészből. Ilyen érzésem volt mikor a könyv háttérkidolgozását olvastam, mert amúgy ez nem lenne rossz de nem látjuk át az egészet és nekem nem elég a kicsi (jó kis TTK-s személetmód) én az egészet akarom látni. Ha elkezd beszélni mondjuk a jogrendszerről, akkor a velejáró dolgokat is kérem, közigazgatás meg ilyen szinten. Tehát többet kérek! Hirtelen nem jut eszembe több példa, de ilyen lehet az új országkialakulás (jó nem új, de a miénktől eltér) hogy hogyan alakult. Töredékes a magyarázat, na.

A karakterek szerintem jól kidolgozottak, mindenkinek megvan a saját problémája és ez így jó volt. A Peremben farkastörvények uralkodnak és az a környezet amiben Rose-nak helyt kell állnia egyáltalán nem leányálom. Erre jön egy helyes kékvérű és egyből birtokolni akarja... Rose pedig makacs és... ááá imádnivalóak együtt, rég szórakoztam ilyen jól egy pároson, szerettem a beszólásaikat kár hogy kevés volt belőlük. Sajnos Declanról nem találtam képet, Lucius Malfoyt pedig nem szerettem volna berakni így marad a külföldi borító képe. Ott rajta van...
William szerepelhetett volna egy kicsit többet is, olyan hangsúlytalan volt és egy kissé hiteltelennek éreztem a vallomását úgy hogy Rose-zal csak kétszer találkozott és Rose válasza sem volt teljesen helyénvaló: ha kétszer látok valakit, nem tudom megállapítani hogy megbízható-e vagy sem.

,, - Most, hogy jobban belegondolok, nem is tudom, hogy a házam van-e akkora, hogy az egója beleférjen. Kevés helyre férne bele. "

A borítója nagyon szép szerintem, a villantás is rajta van bár az elején csak néztem hogy mi ez még
Német borító
tudatlan koromban és távolról azt hittem valakinek a haja. (Igen szemüveges vagyok, miért?) Az angolé hajaz egy filléres, romantikus regényre mert hát a kategória többi könyvét is ilyen típusú borítóval adják ki, nem? Viszont nekem az jobban tetszik... Elhoztam még a német verzió fedőjét, ez is szép szerintem, bár nem illik a történethez annyira plusz a lány mintha ázsiai lenne. Semmi problémám keleti társainkkal, de ha már egy regény Amerikában játszódik akkor inkább ízig-vérig amerikait rakjanak rá...

A kiadása jó állapotú, nem fog szétesni egy jó darabig de mivel puha kötés ezért a sarkaira érdemes vigyázni.

Az Egmont kiadó adja ki, abból is a Dark Egmont részleg tagja a regény. A második része már megjelent Áradó hold címmel, kíváncsi leszek hogy a kiadó folytatni fogja-e, nagyon nagy a csend a házuk táján...

A sorozat első részéről van szó, a többi igazából már megjelent. A goodreads négyet számlál, már mindegyik létezik, az utolsó 2012-ben született. Címeik: Mágikus találkozás, Áradó hold, Fate's Edge, Steel's Edge.

Értékeljünk!

Hasonló könyvnek mondanám őket:

Kinek ajánlom?
Aki az urban fantasyk közül az újra vágyik és nem riad vissza egy kis romantikától. Nem lesz rózsaszín nyáltenger, a zombiszerű lények nem hagyják.

4/5 A fenti hibák miatt, de a vége miatt megérdemelné a plusz fél pontot, azon csak vigyorogni tudtam. Alig várom a második részt, de úgy láttam az már nem Rose-ról fog szólni.



Eredeti megjelenés: 2009
Eredeti cím: On the Edge
Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Egmont-Hungary kiadó
Fordította: Márton Andrea
Oldalszám: 392 oldal
Ár: 3999 Ft




Köszönöm, hogy elolvastad!
Források: http://www.goodreads.com/review/show/602939440

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Ezt most azért óvatosban olvastam, mert nagy kedvenc a sorozat, de örülök, hogy azért számodra is elemelkedik a többitől, még ha nem is annyira, mint számomra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök hogy elolvastad! :D Sokat várok a második résztől nagyon ezek alapján, szóval még simán lehet a következő értékelésem ötös is. ;)

      Törlés