4.5

Pár nap alatt Tündérföld körül

Fülszöveg: 
Szeptember egy kislány, aki kalandokra vágyik. Amikor a Zöld Szél és egy Leopárd Tündérföldre invitálja, természetesen elfogadja a meghívást. (Te talán nem tennéd?) Tündérföldön azonban nagy a zűrzavar, és egy tizenkét éves kislányra, egy könyvszerető sárkánygyíkra és egy Szombat nevű, különös és majdnem emberi kisfiúra hárul a feladat, hogy legyőzzék a gonosz Márkinőt, és helyreállítsák a rendet.


Catherynne M. Valente részletekben kezdte el közölni Szeptember kalandjait az interneten; a történet rengeteg rajongót és az évtized legjobb netes írásművének kijáró Culture-Geek díjat hozta el számára.



„Őrült, ínyenc hancúrozás ez a mese – tele furcsaságokkal, szeszéllyel és örömmel.” – Holly Black, a Spiderwick krónikák írója


,, Senki nem ismerheti annak a mesének az alakját, amelyben mozog."

Figyelem! A könyv a Tündérföld sorozat első része!

Most nem fogom háttal kezdeni az értékelést! Akkor sem!

Az első találkozás úgy történt, hogy a kiadó honlapján barangoltam az emberélet útjának felén (köszönjük Dante!) új megjelenések után kutatva és itt akadtam rá erre a könyvre, amely szemet gyönyörködtető borítóval rendelkezik és érdekes történettel és Kleinheincz Csilla fordította! Plusz imádom a tündérdolgokat. Ennyi elég is volt ahhoz hogy várólistára tegyem és most itt vagyok olvasás után és fogalmam sincs miről fogok írni. Viccet félretéve, nyugi a beszélőkém még így fáradtan is a helyén van és előre is bocsánat a fárasztásokért és a sok emoticonért!

A történet egy kislányról szól, Szeptemberről, aki a félig szívtelen kislányok közé tartozik és őt egyszer, egy nap felragadja a Zöld Szél hogy azután Tündérországbaföldre repítse ahol a lány mesés kalandokat él át. Igen, ez egy alap mese koncepciója. De elhiszitek nekem ha azt mondom, ez a regény több mint egy szimpla mese? Lássuk is miben!

A Csillagainkban a hiba számomra fájdalmasan szép volt, ez a regény pedig bohókásan gyönyörű. Nem tudom hányan hördültek fel e mondatok olvasása közben, de hát kérem szépen egy meséről van szó! Milyen legyen a felszíne, ha nem játékos? A szépsége az a sok egymás mellé szőtt szó, az a rengeteg kifejezés ami színessé tesz és elkápráztat. Emellett pedig elhangzanak a tanító életbölcsességek, bár cukormázba csomagolva. Ez a könyv jó és szép és gyönyörű és hű! Alig várom a következő  részt! Na de ne szaladjunk ennyire előre...

Az eleje, bevallom szenvedés volt. Hogy miért? Nagyon bennem élt még Alice ostobasága (mert az!) és ki nem állhatom azt az LSD-s könyvet... szóval nagyon elvitte a dolgot rossz irányba, de amikor észrevettem hogy hoppá! Szeptember értelmes és a könyv inkább tartalmazza a kedvenc ifjúsági könyveim kisebb vonásait, már egyáltalán nem jutott eszembe a butácska Alice hanem A kis herceggel, a Narniával és A végtelen történettel tudtam párhuzamot vonni. Utalások vannak még különféle mesékre is, pl. a Csipkerózsikára vagy éppen a Narniára.

Forrás: http://www.goodreads.com/review/show/296609396

Imádtam ezt a könyvet! Ennyi földrajzos dolgot egy könyvben még életemben nem olvastam.

,, - Kik ők? - suttogta Szeptember.
- A sárga öves Földrajzi Szélesség, a kasmírmintás nyakbavalós pedig Földrajzi Hosszúság. Nem jutnánk nélkülük messzire, ezért légy udvarias!
- Azt hittem, hogy a földrajzi szélesség és hosszúság csak vonalak a térképen.
- Nem szeretik, ha fényképezik őket. Így van ez a hírességekkel. Mindenki csak katt, katt, kattogtat rád. Nagyon bosszantó. Több száz éve megegyeztek a Térképészek Céhével - csak szimbolikus ábrázolás, tiszteletből, érted."

Benne van ebben a történetben egy márid vágya a szeretetre, egy kislány felnőttes döntése, egy vágyódás a régi felé, csalódás, a lázadás a gnómokban, a valahová tartozás érzése még akkor is ha csak egy könyvgyík az illető és a távoli háború képe. Sok sok aprócska dolog az életben, ami önmagában szomorúan áll olyan mint egy anya képe, akinek férje elment a háborúba és senki sem segít rajta. Az emberi világ is hibás, mint a tündéreké.
Ha ezekbe a kis dolgokba belegondolunk akkor ezek szomorúak. Tündérföld sem egy vidám hely, már csak az emléke maradt meg annak a régi fénynek amely Mályva királynő uralkodása alatt volt. Márkinő nem kegyelmez senkinek, vaskézzel uralkodik népe fölött. Viszont nagyon kíváncsi lennék hogy a tündérek szomorúsága csak az új és jelenlegi királynő miatt van vagy egyéb hátrányos helyzet is közrejátszik?
A Márkinő

Nagyon tetszettek benne az új ötletek, a biciklicsordán még most is mosolygok. A kedvenc elemem viszont a Halál megjelenése volt. Még sosem láttam ilyen formában könyvben.
SPOILER! A Halál rémálmai, ahogy velünk növekszik mind mind olyan elem, ami jó ebben a könyvben. Olyan érdeklődéssel olvastam ezeket a sorokat és kicsit el is gondolkodtam... mi lenne ha...  SPOILER VÉGE! Plusz tetszik az hogy a tárgyakat gondolatokkal ruházta fel és érzésekkel is.

A könyv műfaja ifjúsági illetve gyermek regény, amivel egyetértek mert a célközönség fiatalabb korosztály, de a mélyebb tartalom miatt a felnőttek is tartalmas olvasmány lehet. A felnőtté válás kiöli az emberből a bátorságot, kíváncsiságot, a szerencsét és néha meg kell őket mosni hogy újra fényesen ragyogjanak, sajnos az emberi világban nincs Lúg aki mindezt megtehetné. Bár meg lehetne oldani a problémákat fürdéssel! A regényben Szeptember jó példa a bátorságra.

A cím nagyon spoileres lenne leírva, ezért itt most nem teszem meg. A megfelelő helyen és időben kiderül.

A könyv igazán cselekményes, minden kisebb egységben történik valami. Mesei elemek szép számmal fordulnak elő (pl. a számoknál: Lúg háromszor fürdeti meg Szeptembert) és lendítik a cselekményt vagy éppen segítik a karaktert (vagy hátráltatják).

A karakterek színesek, egyediek, mindegyiküknek van története, célja és múltja. Nekem a Márkinő sorsa tetszett a legjobban de nem vagyok egyáltalán kárörvendő, sajnáltam szegényt. Nagyon jó a történetszövés ezen a téren főleg, mert az összes tettére ott a válasz, a kép összeáll a fejünkben és elhisszük hogy ez valóban így volt. És csak a gyász marad.

,, ... Szeptember gyakran olvasott, és azt szerette a legjobban, ha a szavak nem tettették magukat együgyűnek, hanem teljes vértbe öltöztek és lobogó zászlókkal lovagoltak ki a világba."

A második rész borítója.
A kedvenc szereplőm a Kulcs volt. Nagyon tetszettek ezek a megszakítások, rá voltam a legkíváncsibb hogy szegény eléri-e a célját.

A könyv erőssége egyrészt Valente stílusa, a másik pedig a kidolgozottsága. Bár hiányoltam pár dolgot: a tündérekről szívesebben hallottam volna még vagy hogy mi lett a lósellős kaland vége, de az írónő világa olyan sokrétű és változatos hogy ezer oldal felett lenne a könyv terjedelme ha mindezt megírná. Tényleg szívesen veszek bármiféle tündérkalandot! (Na majd legközelebb...)

A vége nagyon erős lezárás volt, alig várom a második részt! Olyan hirtelen lett vége (nehéz úgy írni hogy nem spoilerezhetek kedvemre)...

A sorozat többi részéből a második már megjelent, a harmadikat pedig 2013-ra várják/várjuk. A kötetek: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels ThereThe Girl Who Soared Over Fairyland and Cut the Moon in Two. Ezek is pont olyan rövidek mint az első. Szerintem tuti maradni fognak az illusztrációk amik a könyv fedőjén találhatók. A sorozatot Ana Juan illusztrálta.

A harmadik rész borítója.
A magyar kiadás nagyon igényes, kemény kötésről van szó de azért ne rángassuk, tépkedjük, cincáljuk mert azt nem bírná ki. A könyv belülről is szép, minden fejezetnél találunk egy rajzot és (nekem a Két Lottinál volt utoljára ilyen élményem) a fejezetek alatt rövid összefoglalást találunk hogy mit fog a következő egység tartalmazni.
3490 Ft a bolti ára és a Ciceró kiadó gondozásában jelent meg.

Az írónőtől magyarul még a Marija Morevna és a Halhatatlan c. könyv kapható de Ő az Ad Astra kiadónál született. A többi regénye eddig még csak angolul jelent meg, tőle még a Palimpsest c. érdekel nagyon.

Értékeljünk:

Hasonló könyvnek mondanám A kis herceget, a Narnia Krónikáit illetve A végtelen történetet. Az Alice Csodaországbant ne olvassátok el, inkább ezt a regényt vegyétek kézbe!
Linkek:

Kinek ajánlom? Aki szereti a mélyebb értelmű történeteket, mellette olyan felnőtteknek akiben még él a kisgyerek és aki szereti a meséket!

4.5/5 pont: Igaz hogy írtam a hibát is hogy hiányoltam pár dolgot, de nagyon sokszor megérintett. A mesék általában idegesítően vannak megírva, de ez a történet nem az volt! Különleges és színes, gyönyörű szóhasználattal amit Morevna stílusa még egyedibbé tett. Örülök hogy olvashattam!

Elly és Szeptember találkozik. Amúgy Elly egy könyvgyík. :D



Eredeti megjelenés: 2011
Eredeti cím: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Magyar megjelenés: 2013
Kiadja: Ciceró kiadó
Fordította: Kleinheincz Csilla
Oldalszám: 276 oldal
Ár: 3490 Ft



Köszönöm, hogy elolvastad! 

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Csodás könyv volt az első, most nagyon várom a folytatást. Remélem, három könyvvel befejeződik, mert azért nem túl olcsó darabok ezen meseékkövek manapság... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kommentet! :)
      Utánanéztem és rosszul gondoltam először, mert nem egy trilógiáról van szó. Goodreads-en egyelőre hat könyv a tervezet és kíváncsi vagyok vajon mennyi lesz végül a kiadott.

      Én is várom a folytatást! :)

      Törlés