Évzárás (2015)

Forrás
Ilyenkor sosem tudom mit mondjak, meg olyan fura érzés a képernyőre meredni és rájönni, hogy nem akarok semmiről írni, pedig lenne, csak nem akarok róla beszélni. Vártam már az év végi pihenést, de ahogy araszolunk a január 4-e felé lassan-lassan, csak szomorú leszek és visszapörgetném az időt, vagy előre a nyári szünetig.
2015 hozott jót is a szomorúságon kívül - amiről nem akarok írni, csak tényként közlöm - rengeteg újdonság ért, kicsit nyitottabb vagyok az emberek felé - lévén emberekkel foglalkozom a munkahelyen és azért megy ez, azt veszem észre - megtaláltam az új és lángoló célomat, de erről még nem akarok írni, amint tetőzik a megfelelő hőfokon megmutatom miről is beszélek itt, de a szemfülesek már kiszúrhatnak pár új dolgot. És nem utolsósorban van egy KKB meg egy BBF-em éljenek a rövidítések!

Tavaly sikerült 34.000 oldalt olvasnom, ez szám szerint 110 könyvet jelent mindennel együtt, 2015-ben pedig ez visszaesett 26.000-re és 83-ra (a félbehagyott The Duff c. könyvvel együtt). Itt megleshető mik voltak ezek. Tavaly volt egy titkos fogadalmam ami a félbehagyásokhoz kötődött a fene a maximalista fajtámat és ezt a számot akkor sikerült kb öt alatt tartanom, ezzel szemben 2015-ben csak egy ilyen volt ténylegesen, a The Duff, de ez nem számít, mert 2016-ban újra előveszem.
Célként tűztem ki 2015-re a minél több angol regény olvasását (4), olvastam segédkönyveket (7) (hogy minél jobb legyen a nyelvhasználatom), novelláskötetet (1) és félbehagytam egyet, de ezt legalább háromszor említettem eddig, úgyhogy most nem írom le miről van szó. 2016-ban ilyen újra az informatika kapcsán várható, teljesen új irányba akarok menni, ellentétesen azzal, ami most van.

2014-ben harminchét sorozatot kezdtem el (előzménynovellákkal együtt), 15 sorozatot folytattam valamelyik részével és egyet fejeztem be, 2015-ben pedig huszonhatot kezdtem (juhé haladok), hat darabot folytattam (ó) és hármat fejeztem be (halleluja!). 

Korábban 31 könyv esetében beszélhettünk magyar származású alkotóról (a tankönyveim íróival együtt), 2015-ben pedig 32 kötetet olvastam hazai szerzőtől, felülmúltam a tavalyit *cheers*.

És fogalmam sincs mennyi könyvet szereztem, mert nem vezettem rendesen molyon ezt, de tuti többet mint tavaly. A legdrágább az S volt 40% kedvezménnyel.

- Célkitűzések -

Most vállalhatóbb tervekkel készülök:

1. 90 könyv olvasása és értékelése. (Az utóbbival lesznek a legnagyobb bajok érzem.)

2. Teljesíteni a Várólisa Csökkentést és a Könyvmoly Párbajt.

3. 10 angol regény olvasása.

4. 20 db 2015-ben kiadott könyv olvasása, 10 db 2016-os könyv.

5. 10 db 2014-ben kiadott mű olvasása.

6. 5 db 2013-ban vagy 2012-ben kiadott kötet olvasása.

7. Mivel a tavalyi Több alvás pontot kipipáltam - néha annyira fáradt vagyok főleg egész napos számolgatás, táblázatkezelés után, hogy kidőlök már hatkor - ezért a Több tanulás pontot veszem elő.

8. Japán és francia nyelv megfelelő szintre fejlesztése. (Az előbbi ismétlés, utóbbi teljesen új dolog.)

9. 10 sorozatot befejezni, 20-at elkezdeni, 15-öt folytatni.

10. Rendbe tenni a blogos környezetet (oldalak, stb).

11. ,,Can we bring to fall the giants?"


- Kategóriák -
(Ahol egy könyv van, ott egyértelmű volt a döntés és nem mindegyik kategóriának van ellenpárja.)
(Bocs a tagolásért, a blogspot önkényes módon oldotta meg a dolgot.)

- A leghasznosabb regény -

Németh Anikó: Angol nyelvtan (középfok)

Hasznosnak hasznos, de nekem az emelt szintű verzió kéne... vagy nincs is ilyen?
Amúgy jó volt ez a kis összefoglaló!

- A legizgalmasabb regény -

Három jelöltem van, ők azok:

Mindhárom kötet pörgős, akciódús és arányait tekintve tökéletes, tehát nem megy sem a világábrázolás, sem a karakterfejlesztés rovására az izgalom.

A győztes:

Jók és Rosszak iskolája

A győztes egyszerűen nem hagyott aludni, sosem volt még ilyen, hogy annyira érdekeljen egy regény, hogy csak arra tudjak gondolni.

- Leglassabb cselekmény -
(ami nem mindig baj)
A jelöltek:


Négy jelöltem van, mindegyik kötet lassú cselekményre támaszkodik, de ez nálam nem jelent mindig bajt, sőt inkább ők azok, akiknél előny, ha ilyen csigamódon vánszorog a történet.

A győztes:


Szerintem lassú és vontatott a cselekményvezetése, plusz egyik regényt sem olvastam ilyen hosszú ideig - lehet, hogy egy picit már át is csapott a negatív tartományba ennek a mértéke. Itt egyébként más nehezítő körülmény is van, de ez a legerősebb mű a négyesfogat közül. 
Viszont ifjúságihoz képest túl lassú és túl bonyolult.

- Legunalmasabb regény -

A jelöltek:

Két jelöltem van, őket untam halálra.

K.O.-val győz az Esztelen.

Többet szenvedtem rajta, mint a Kontrollon.

- A legszebb kiadás -


Imádtam az Igazi hősöket és mikor először a kezembe fogtam, percekig csak gyönyörködtem benne. És nemcsak a külső, hanem a belső is gyönyörű!

Játszott még: a Magyar szeretők és a Nem boci!.

- Legszebb borító -


Az Érzékek tánca a kedvencem, a fotós nagyon eltalálta a mozdulatot és a lány testének ívéből kiindulva egy sztorit is lehet alkotni köré - na jó, nem, de utal a történetre.

- Legszebb léleksimogató története(i vannak) -


Egyértelműen az Igazi hősök, ez a könyv az inspiráció maga.
És már megvan a Merész magyarok, hamarosan kezdem!

- Legjobb sorozatkezdő -


Calderon jött, látott és győzött. Nekem tetszett ez a regény és erős kezdésnek tartom, innen bárhova lehet fejlődni.

- Legjobb sorozatfolytatás -

A jelöltek:

Sajnos most hátrébb kell szorítanom Vivien Hollowayt, mert a Soho felett a Hold lett a győztes. A második rész tökéletes átvezető, nincs olyan érzésem, hogy csak azért alkották meg, hogy a rétestészta-effektus tökéletes reprodukcióját alkossák meg általa, hanem viszi az első kötet krimiszálát, illetve újat nyit. Elsőre kicsit komolyabb egyensúlyérzék kell hozzá - ahhoz, hogy minden egyes infóval tudjunk zsonglőrködni, de érződik, hogy a szerző mindent a kezében tart.
A hóhér kötelét is nagyon szeretem, rá sem vonatkozik egyébként a rétestészta-effektus.

- Legjobb sorozatzáró -


Nem tudtam a Tövisek Császára és az Ébenfekete között dönteni, mert mindkettő más valamiben és értékes a maga módján. Mindkettő egy számomra kedves szériát zár és ezért lehetetlen a döntés.

- Legjobb világkidolgozás -


A Futu.re veri a mezőnyt, nagyon aprólékos és érdekes kérdésekkel zsonglőrködik.

- Legjobb magyar és külföldi szerzők -

Ők a legkedvencebb szerzőim voltak 2015-ben:

Magyar:
Vivien Holloway
Holden Rose

Külföldi:
Alice Hoffman
Mark Lawrence - legkirályabb külföldi szerző

- Legjobb stílus - humor - legszórakoztatóbb regények -

A jelöltek:

Általában azt nagyon szeretem egy könyvben, ha a szerző humorosan írja a történetet vagy cinikussá teszi a karakterét, ezért összevontam a humor és a legjobb stílus kategóriát, mert elég nagy átfedés lenne a kettő között, bár azért akad a jelöltek között komorabb mű is, például a A hazudósok.

A fenti könyvek mindegyike hatalmas kedvencem, de mivel mindig törekszem arra, hogy csak egy könyv kerüljön ki győztesen a kategóriából, ezért most kénytelen vagyok kiemelni a megfelelőt:

A győztes:


Andy Weir nagyon jó munkát végzett, ez a mű szórakoztató minden tekintetben.


- Legrosszabb stílus -

A jelöltek:


Emlékszem, hogy mindkét könyvvel nagyon megszenvedtem. Hosszabb gondolkodás után a Tébolyra esett a választásom, mert a Marokkói szerelem rossz, de a Téboly alapból jó lenne, csak a stílusa nagyon tönkre vágta az élményt.

- Legjobb végjelenet - csavar -

A jelöltek:

Elég sok olyan könyvet olvastam, aminek a vége különleges vagy egyszerűen zseniális volt, most azokat gyűjtöttem össze, amelyek kiemelkednek a többiek közül ezen a téren.

A győztes:


Ennek a regénynek többféle értelmezése van a végén és az egyik csalódás, viszont ha a másikat -véleményem szerinti jobbat - nézzük, ez a mű zseniális.

Erre a bejegyzésre közel ezren kattintottatok (nyereményjáték nélkül), amit köszönök szépen!

- Legpozitívabb csalódás -


Itt csak egy győztes van, az pedig A harmadik. Nem szeretem ezt a rajzstílust, ezért a borító alapján rosszabb élményre számítottam - mea culpa - de kiderült, hogy ez felszínes dolog volt jól tettem, hogy belekezdtem a könyvbe.
Holden Rose meg jó arc és ennyi.

- Legnagyobb csalódás -

A jelöltek:

A győztes:


Bár Gaiman novelláskötetéből a The Sleeper and the Spindle okozott nekem csalódást, nem akkorát, mint amit a barackfák titkairól szóló mű. Vártam, hogy egy újabb Waverley-t kapok, de sajnos nem ez történt.

- Legjobb ötlet - alap -

A jelöltek:

A győztes:

Méreghercegnő és a Túlvilágok

Egyszerűen nem tudtam kettejük között dönteni, mert a Méreghercegnő esetében a tarotos alap, míg a Túlvilágok esetében az író és a regényének a kapcsolata jön be és mindkettőt szeretem.

- Legrosszabb ötlet -


A Marokkói szerelem műfajváltás miatt nyeri a díjat.

- Kedvenc kiadói sorozat és kiadó -

Az idei évben a kedvenc kiadóm az Athenaeum volt, viszont most nem olvastam olyan sokat egy kiadói sorozatból sem, így nem tudok választani sőt még jelölni sem igazán.

Az eddigiek viszont maradtak kedvenceim: Sötét Örvény, Gabo SFF.

- Legrövidebb és leghosszabb regény -

A Szerencsére a tej 102 oldallal és A Sivatag Lándzsája a maga 840 oldalával.

- Legjobb atmoszféra -

A jelöltek:

Futu.re - legnyomasztóbb
Téboly - a bizalmatlanság légköre
A barackfa titka - érzékletes
Madarak a dobozban - hátborzongató
Trigger Warning - hátborzongató
Érzékek tánca - nyomasztó
Gyönyörű titkok múzeuma - megfoghatatlan misztikus
Vadnarancsok - fojtogató

A győztes:

A Vadnarancsok taposott meg a legjobban.

- Legjobb főszereplő -

A jelöltek:

A győztes:


Mark optimizmusa, kitartása és okossága üti a többieket, pedig egész jó karakterekről olvastam ebben az évben.

Második helyezett:

Szellemek hegyei (Szamarkar)


- Legrosszabb főhős -
A jelöltek:

A győztes:


Bár A maffia ágyában főkaraktere is hasonló, de a pálmát Colette viszi. Buta, hisztis és elvárja hogy sajnáljam, röviden ennyit tudok mondani róla dühroham nélkül.

- Legjobb mellékkarakter -



Tania pont az előző kategória nyertesének ellentéte.

- Legrosszabb mellékkarakter -

A jelöltek:

A győztes: 

K.C. a Szívatásból.

Engem egy csomószor idegesített és olyan, mintha nem érdekelné mi van a szerencsétlen barátnőjével és a viselkedése... fura.

- Legjobb szerelmes pár, legjobb szerelmes jelenet -


Nincs spoiler!
A Hollow Creek nyert és kész. 

- Legrosszabb szerelmes pár esetleg leginstantabb szerelem -

A jelöltek:

A győztes:

Kiütéssel nyert a Toborzás és azért, mert jobb lett volna, ha a szerző egyáltalán nem erőszakol bele ilyesmit ebbe a világba.

- Legjobb szerelmi háromszög -

Nincs ilyen, utálom őket.

- Legidegesítőbb szerelmi háromszög -


Az Esztelen egy megcsalás története és nem az elfogadható fajtából, avagy ha ilyen témáról írsz sztorit, írd úgy, hogy ne idegesítsen halálra a főhős hisztije.

- Legjobb könyv -

A jelöltek:

2015 legjobb könyvére több jó jelöltem is volt és nagyon nehezen döntöttem.

A győztes:


Inspiráló kötet olyan hazai hősökről, akik többnyire nincsenek benne a köztudatban.

- Legrosszabb könyv -

A jelöltek:

A győztes:


Kiütéssel győzött, pedig 2015. januárjában még azt hittem az Esztelen lesz a legrosszabb.

- Legnagyobb hiszti, legbutább karakter -


A győztes:


Hatszáz oldalas tömény hiszti és megcsalás.

- Legjobb mese -


Imádom ezt a két könyvet, ezért holtversenyben A harmadik és a Kócos és a szivárvány nyerte ezt a kört.

- Legjobb YA - ifjúsági -

A jelöltek:

Ekkor vagyok igazán bajban, mert mindegyiknek megvan a maga szépsége, a maga helye az irodalomban, például a Rázós utakon nagyon is értékes a hazai ifjúsági palettán, de A hazudósok szintén hordoz magában elég sok komolyságot és mondanivalót.

A győztes:


Izgalmas YA, amely fontos kérdéseket jár körbe és teszi mindezt érdekesen. Az egyik legjobb olvasmányélményem volt 2015-ben.

- Legjobb erotikus regény -


Az Elmerülve c. könyvnek nem igazán volt ellenfele és csak a korábban olvasott címekkel tudtam összevetni, úgyhogy itt a helye.

- Legjobb sci-fi -


Egyértelműen A marsi.

- Legjobb krimi -


Kevesebb krimit olvastam ebben az évben, de amivel találkoztam, azok közül kiemelkedett a Leányrablás Budapesten.

- Legjobb thriller -


Nem tudtam köztük dönteni, mert teljesen más vonalat képviselnek. A Madarak a dobozban a hátborzongató hangulatért nagyon jól tud felelni és Malerman jól építette fel a könyv birodalmát. A Mindent rólad is jó, bár ez a könyv a bennük lévő kérdések miatt került a legjobbak közé: bántalmazás, mikortól számít valaki áldozatnak, erőszak, stb.

Úgyhogy holtversenyben nyertek ők, nem tudok dönteni.

- Legjobb non-fiction, életrajzi jellegű -


A Vadnarancsok különleges élményt nyújt, húsbavágóan őszinte és durva.

- Legjobb limonádéregény -


Egy picit csalódtam benne, de ha nem olvastam volna a Waverley-t és nem támasztok A barackfa titka felé elvárást, lehet, hogy szerettem volna. Plusz kikapcsolódásnak így is tökéletes.

- Legjobb novelláskötet -

A jelöltek:

A győztes:


Minden benne van ebben a kötetben, ami sokkol, úgyhogy Janne Teller kötete nyerte a fordulót.

- Legjobb társadalomrajz -


A Nem boci! a vidéket mutatja be a maga valójában, fanyar humorral, ami a kötet vége felé haladva keseredik meg igazán.

- Különdíjak -
(Általában kommentár nélkül.)

- Legaranyosabb történet -


Itt fangirlködöm és képes vagyok mindenkinek aki vevő rá magas hangon sipítozni, hogy úúúúú de cukiiii ez a történet és mennyire imádom, úgyhogy K.O.-val győzött a Kócos és a szivárvány.

- Legérzékletesebb leírások -


Szinte éreztem a barackok illatát a levegőben, annyira jó leírásokat alkotott meg Sarah Addison Allen, úgyhogy A barackfa titka kapja a díjat.


- Legjobb prológus -



Ennél jobbat nem olvastam és izgalmasabbá tette az egész regényt. A Méreghercegnő érdemli a díjat.

- Legjobb oltás -


- Legjobb jelenet -


- Legjobb pulzusszám növelő -


- Legnagyobb könyvbeli kontraszt -


Ketten kapják meg, nagyon jó munkát végzett a szerző!

- Környezeti hatásfokozó és legjobb tükör mű -

(Még melegebb lett miatta.)
(Komoly szembenézés önmagunkkal.)

A katicák éve

- Legjobb ajánló -


- Legtöbb szemforgatást okozott -


- Logikátlanságban ötös -


- Legdühítőbb témák, avagy amikor előjön belőlem a védelmező ösztön -


- Legjobb utolsó mondat -



- Legszöszmötölősebb értékelés -


A Sivatag Lándzsájáról szóló értékelésem írtam a legtöbb ideig.

- Legtöbb idézet értékelésben -


- Az olvasás utáni legnagyobb lelkesedést kiváltó könyvek sora, avagy inspiráló kötetek -
(nem sorrendben)


- Legjobb idézet -


Minden kedves olvasómnak, látogatómnak BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! 

Forrás

- Januári várólista -


Kiera Cass: The Elite - Az Elit
Garth Nix: Sabriel
Jessie Burton: A babaház úrnője
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Értékelések:

Rachel Cohn és David Levithan: Dash és Lily Kihívások könyve
Salla Simukka: Ébenfekete
Borsa Brown: A maffia ágyában
Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája
Röviden, tömören

Lesd meg őket is!

4 megjegyzés

  1. De jó éved volt :) Jó kis listákat gyűjtöttél össze, több könyv is szerepelt, amiket én is olvastam már és tökre egyetértek. Madarak a dobozban, Leányrablás Budapesten <3

    VálaszTörlés