Top 5 nem szerdán #3 - kedvenc virtuális világaim


Eljött az utolsó márciusi téma és elgondolkodva rajta (mentorok a könyvekben) rájöttem, hogy kevés ilyen szerepű karakter maradt meg az emlékeimben, ezért úgy döntöttem, hogy az előző heti Top 5 témát fogom jobban kifejteni, abban most úgyis otthon vagyok vagy mi:

Előtte indítsd el ezt, háttérzene az írottakhoz:


Szóval jöjjenek a kedvenc virtuális SFF világaim a számítógépes játékok köréből.

Én az a játékos vagyok, aki kevés címmel játszott, de sokat ismer és azért, mert inkább hűséges vagyok egy-egy szériához és ha valami nagyon megtetszik, akkor az annyira szívem csücske lesz értsd veszett fangirlként habzó szájjal keresgélni BÁRMIT ami a világhoz kapcsolódik, hogy képes vagyok rengetegszer végigjátszani és felfedezni az új dolgokat. Régen az akcióért játszottam, de pár éve elolvasom a történeteket értsd nem nyomom tovább az átvezetőket, és elképeszt, hogy egy nem irodalmi műfaj hogyan képes ennyire komplex sztorikat lélekkel, érzéssel és lelkesedéssel kezelni. A Ready player one élménybeszámolómnál témázgatni fogok ezekkel kapcsolatban, úgyhogy most nem akadok ki azon, hogy a média mennyire ostobán kezeli ezeket a játékokat például, úgyhogy inkább nézzük a heti témát, mint hogy szükségtelenül felhúzzam magam... ó és még valami, az itt szereplő címeket be fogom mutatni majd egyesével is, ezért nem megyek annyira bele, hogy melyik miről szól.

1. Fable 3 - link


Az egyik legkedvencebb játékom a Fable széria harmadik része, amit annak ellenére imádok játszani, hogy nem tartom tökéletesnek. Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor azt mondhatnám, hogy színes, mert minden van benne, amit nem várnál egy fantasytől, igen, még városmenedzselés is. A poénok mellett a sztorija egy egész komoly ívet jár be illetve durva és váratlan társadalomkritikákat kapunk tök random (na jó annyira nem véletlenszerűen)... illetve az egészre jellemző egyfajta káosz, de nagyon jól áll ez neki! Ez egy iszonyúan furcsa játék, mert ahhoz képest, hogy kötött játékmenete van, elég nagy szabadságot enged: lehetsz jó vagy gonosz és ahhoz képest alakul a külső megjelenés, illetve az interakciók között hát... előfordulnak eléggé alacsony színvonalúak is. Nehéz megmondani mi az, ami miatt tetszik a Fable 3, de egy biztos: a világa nálam nagyon betalált és emiatt van sivatagmániám, ezért is keresem szánt szándékkal a sivatagi népekről szóló könyveket (Aurora <3) és azt tudom, hogy érzéketlen tuskó tudok lenni a megalkotott környezet iránt, de itt nem így volt, mert még mindig nagyon szeretek barangolni a különféle tájain, településein.

2. Mass Effect széria - link


Ha a monumentalitás létezik a játékokban, és hogyne létezne, akkor a Mass Effect a legjobb példa rá. Bárkit kérdeztem, aki ugye játszik, mindenki ismerte, játszott vele, vagy csak akart/akar, iszonyúan ismert címről van szó és meg is érdemli a szeretetet. Ennél a műnél minden epic és erre sajnos nem tudok jobb szót találni, a magyar nem adja vissza rendesen azt, amit szeretnék kifejezni: ez sci-fi a javából egy hatalmas fenyegetéssel, rengeteg fajjal és nagyon jól átgondolt játékmenettel. A kedvenc részem a második a sorban, mert egyrészt Cerberus-mániás vagyok, másrészt az egész menürendszer, minden minden apróság mutat valami felé és élmény ezzel a résszel játszani, a csavarokról pedig még nem is beszéltem: az alkotók kegyetlenek. De tényleg. Nagyon.
Tehát összefoglalva ezmiez: szerethető karakterek, remek háttértörténetek, hatalmas ellenség és nem egy mezei céllövölde - a biotikus képességek olyanok, mintha a fegyverkezelés mellé egy nagy adag mágia is járna. Imádom.

3. Tera - link


Kitűnik a sorból az egyik MMORPG, a Tera, amit azért kezdtem el játszani, mert kellett valami kikapcsolódás... és csodálkozva vettem észre, hogy nagyon megtetszett, pedig nem vagyok a műfaj nagy hívője, amiknek általában történet-, és farmolásalapú a rendszere, meg a szinteződés a lényeg.
Ez a cím szerintem kiemelkedik a többségből, hiszen a játék gyönyörűséges és még a kamerakezelés sem idegesítő. Nagy figyelmet fordítottak a kinézetre és ez meg is látszódik, ezzel élmény játszani, bár akkor szerettem meg, amikor rájöttem, hogy olyan hangulata van, mint a Fable 3-nak, na ott vesztem el teljesen. Akad benne szerethető vonás rendesen (nemcsak fiúknak, bár nekik a látvány többször kedvez, mint a nőknek, igaz néha elég röhejes formában).

4. Trine - link


A Trine széria egy színorgia! Mindegyik játék szépséges, a készítők nagy figyelmet fordítottak a háttérvilágra, pedig az első rész régi, még én is csak 500 Ft-ért vettem anno a Médiában (ennyire leesett már az ára) és sajnos nem olyan közismert mint kellene legyen. A Trine erőssége az, hogy platformer és ügyességi feladatokat kell megoldani minimális harccal és benne három karaktert lehet irányítani: mágust, íjászt, illetve harcost és te döntöd el, hogy mikor melyiküket használod, vagy kit szintezel, esetleg kinek adod az időközben megtalált varázstárgyakat.

5. Harry Potter sorozat - link

Második rész
Régi játék és nagyon nem kell bemutatnom, így inkább beszélek egy kicsit a részekről, mert nem mindegyik éri meg a megvételt, de néha még azt sem, hogy feltelepítsük. Az első rész nem a legjobb, rengeteg a fekete folt, borzalmas az irányítása és ott még érződött, hogy korai hajtás, ezzel szemben a kettes egy hangulatos, ötletes, na meg élvezhető játék lett, máig az egyik kedvencem ebből a szériából és ugyanígy sikerült a harmadik is. A negyedik kuka, máig nem tudom ez miért került így a szériába és innentől csak a hatodikkal játszottam, ami azért lett kedvenc, mert végre behozták a párbajrendszert (jó a kettesben is volt, de kicsit bénán, mert az inkább hasonlított egy teniszmeccs-szimulátorra, mint varázslásra) viszont a hatosban ez nagyon jól jelent meg.

Meg amúgy is, Roxfortról van szó, imádok benne barangolni.

Második rész
Hatodik rész
Azért itt már érződik a javulás.
+1. Star Wars - Jedi Knight: Jedi Academy és Jedi Outcast - link, link


Ki ne akarna jedi lenni? Élmény ezekkel a részekkel játszani, ezért is említem meg őket. Régiek sajna, de hangulatosak ééééés ennyi. Régóta SW hónap számomra a november és ilyenkor újrajátszom ezt a két részt, csak 2017-ben sajna nem jutott rá idő, viszont most nem állíthat meg semmi (még a heti két zh-s időszak sem), kijátszom és jól bemutatom majd őket.

Plusz tartalom:

Ki akar ilyen főgonoszokat? Imádnám a mash-up történetet, ahol a negatív karakterek összeállnának a jók ellen kb ilyen formában (a lenti zenéből egyébként a kórus tetszik nagyon, meg a klip):

Illetve van is már ilyen, csak nem elérhető MÉG a számomra (Kingdom Hearts).


A rovat az alábbi címkékhez tartozik:

// Top 5 // Sci-fi // gamer // fantasy //

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés