Értékelés | Jenn Lyons: Királyok veszte




Szerző: Jenn Lyons
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Sárkányok kórusa
Cím: Királyok veszte
Eredeti cím: The Ruin of Kings
Eredeti megjelenés: 2019
Kategória: fantasy, high fantasy
Fordító: Sárpátki Ádám
Oldalszám: 720 oldal
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2019
Ár: 6.480 Ft


Fülszöveg:
Nincs ​mit tenni, ha hív a végzet… 

Egy dalnok inasaként Kihrin legendás tettek meséin nőtt fel. Közben tolvajként azért küzd, hogy elég pénzt gyűjtsön, és kijusson a Főváros nyomornegyedéből. Egyszer azonban rossz házat foszt ki, felfigyel rá egy démon, és az élete gyökeresen megváltozik. 

Kihrin szorult helyzete magára vonja az egyik uralkodóház figyelmét, akik azt állítják, hogy ő a züllött hercegük rég elveszett fia, és maguk közé fogadják. Az ifjú, akinek az élete ezzel korántsem vesz örömteli fordulatot, belekeveredik új családja kegyetlen törekvéseinek hálójába, és hamar rájön, hogy rég elveszett hercegnek lenni egyáltalán nem olyan, mint a mesékben. 

A helyzet csak tovább romlik, amikor Kihrin megszökik kincsekkel teli börtönéből. Megtudja ugyanis, hogy ő áll egy ősi, rettenetes jóslat középpontjában, és az istenektől a démonokig, a sárkányoktól a mágusokig minden oldal a saját céljai érdekében akarja felhasználni őt. Kihrin kénytelen szembesülni azzal, hogy a gyerekkorában hallott régi mesék elég sok mindenről hazudtak. Főképp arról, hogy a történet végén mindig a hős győzedelmeskedik. 

De Kihrin talán nem is hős, hiszen nem az a végzete, hogy megmentse a világot. Hanem az, hogy elpusztítsa.



A bejegyzés képeit itt találod.

Szép fejlécképekért nézz szét Vickynél.

Az alábbi projekten veszek részt az értékeléssel:


Ez az értékelés a Prológus Királyok veszte projekt keretén belül látott napvilágot, ahol az azonos című regénnyel foglalkozunk. Jelentem elolvastam, úgyhogy fogadjátok szeretettel az értékelésem róla:


    

Sorozatinfó: Sárkányok kórusa 1.



Az Agave Könyvek mostanában nagyon megtalált engem a fantasy vonalával kezdve akár a Bronzvárossal (link) és Rézkirálysággal (link), amely bámulatosan mutatja be, hogy egy dzsinn társadalom etnikai vonalon milyen mély lehet. Vagy ott a Mákháború (link), ahol Zsin útja úgy kanyarodik, ahogy azt sokan nem gondolták volna. A közös ezekben a kötetekben egyrészt a távoli kultúra bemutatásán túl az, hogy a szereplőik erős nők és ezen a ponton már nem is keresek több közös vonást, elég ennyi. (Közben rájöttem, hogy A holló jele is ide tartozik, de az valahogy máshogy tartozik hozzám, másmilyen módon kötődöm hozzá, erről még írok később és arra nem jellemző ez a fenti mondat. Mindegy, így marad.) Mikor megláttam a Királyok vesztét, illetve a kiadás tényét és a borítóját, úgy voltam vele, hogy jöhet ez a regény is, mostanában nem csalódtam az Agavés fantasyban, ebben sem fogok, bár nem olvastam el a fülszöveget és semmit sem tudtam a kötetről, csak és kizárólag a megérzésem alapján raktam várólistára a művet. Nézzük meg, igazam lett-e.

A történetünk kezdetén egy bizonyos levelet olvashatunk, amelyet Thurvishar D'Lorus egy bizonyos felségnek fogalmaz és kéri, hogy tanúsítson kegyelmet az örökös felé, hogy azután a következő lapon elkezdődjön még két mese, amelyek elbeszélői Karom és Kihrin lesznek. Az előbbi egy utánzó, aki bárkinek az alakját képes felvenni és bármilyen emlékét képes felidézni, már amennyiben elfogyasztotta annak agyát és már elég tekintélyes mennyiségnél tart, úgyhogy elég megbízható mesélő, azt tekintve, hogy ha fel kell idézni bármelyik áldozata valamelyik emlékét. Az utóbbi pedig egy fogoly, akinek sztoriját kéri a fura szerzet, hogy egy mágikus kővel rögzítse azt. Lényegében ez a kötet gerince, a történet, amelyet a Királyok veszte elmesél és megmutatja Quur történelmének ezen részét és azt, hogy a próféciákból mindenkinek nagyon elege van.
Csak azért, mert a menekülés mellett döntesz, ne várd, hogy az ellenfeleid nem vesznek üldözőbe, vagy hogy azt hiszik majd, nem áll érdekedben megakadályozni a terveiket.
Hangulatkép 1.0. 
Amikor először a kezembe fogtam a kötetet, elámultam azon, hogy tulajdonképpen egész jó kis fegyver lehetne belőle a féltéglasága okán... na de viccet félretéve, nézegettem, forgatgattam, nagyon tetszett és tetszik az összkép, a borító, a kiadás. Ahogy beleolvastam, elragadta a képzeletem a történet és életre hívott egy rövidebb sztorit, már rögtön az első pár oldallal, de erről pszt most nem beszélek, de azért köszi Agave! Viszont az első oldalak ezután valamiért nem csúsztak jól, pedig volt itt izgalom bőven, de nem tudtam igazán ráhangolódni, vagy ez inkább azért volt, mert a szorgalmi időszak utolsó napjai mindig pánikban telnek? Na mindegy, végül sikerült rákapni a mű ízére és kb két-három nap alatt befaltam ezt a monstrumot. 

Sosem mondtam - sőt mindig az ellenkezőjét hangoztattam - hogy értek a műelemzéshez, vagy hogy profi kritikus lennék, úgyhogy ennek a szellemében, mint egyszerű olvasó, aki most talált rá a high és felnőtt fantasy műfajára igazán írom, hogy a kötet ezután bár nagy kedvencem nem lett, de kellemes olvasmányélményt nyújtott. Mindezt úgy, hogy tele van árulással, majdnem követhetetlen családfával, leszármazással, vérrel, meg egyéb ilyen "fincsi" cuccokkal. Nehéz ebből az előző mondatból értelmesen kiindulnom, úgyhogy folytassuk inkább a világkidolgozással, avagy a "Miért összetett ez a kötet?" kérdésre válaszolnék egy rövidet.
- Nem akarok bábu lenni a táblán - jelentettem ki.
- Helyes. Ez háború, nem sakk.
Vigyázat! A történet nyomokban démonokat tartalmaz. Forrás
Az olvasás ennél a könyvnél egyáltalán nem könnyű feladat, egyrészt még a mostanában A holló jele sorozaton nevelkedett fantasy érzékem is összezavarta az a pár hasonló név és bár sikerült elválasztani a 90%-ot egymástól, azért akadnak hiányosságaim ezen a téren. Az sem segít, hogy a fenti elemekből rengeteg van, de a lábjegyzetek sem oldják meg ezen problémát. Ami viszont inkább bajosabb az az, hogy Kihrin mindenre hirtelen jön rá és ezért működnek a csavarok is, de amúgy most nem komolyan, a szerző nagy kókler. Elvakít mindenkit a rizsával, meg ezzel a sok hasonló névvel, hogy aztán be tudja dobni az ütőkártyáját és leessen az állunk elég szépen. Ügyes. Viccet megint félretéve, a világépítés nagyon rendben van az istenekkel, a próféciákkal, a mágiával, a sárkányokkal, varázskardokkal, talizmánokkal, még a griffekkel is, amik még nem jelentek meg, de érzésem szerint ami késik, nem múlik, vagyis mindennek megvan a maga helye és szerepe, amelyet betölt a sztori során. Nagy kedvenceim azok a részek, amelyek a mágiával, vagy a Béklyókővel kapcsolatosak, egyúttal felhívnám a figyelmet arra, hogy vannak a használatának bizonyos kényes kérdései, amelyekre az utolsó oldalakon kapjuk a választ, addig meg törhetjük a fejünket rajta. Nagyon tetszett még az istennők szerepe és az, hogy kiválasztottaik vannak, akiken látszódik a jelük, továbbá az uralkodóházak jellemzői. Szívesen olvasnék még ezekről bővebben.

Még sárkányok is vannak benne.
Jenn Lyons élvezhető stílusban ír, nagyon magával ragadóak a történetei és valahogy úgy van ez felépítve, mint anno a Végtelen történetben előkerült: minden sztori mindig egy újabbat szül. Jó nem pont olyan a hasonlóság, de az érzet megvolt itt is. Kihrin dalnokként tengett egy ideig, úgyhogy ezek nagyon jól megjelennek a lapokon a Királyok veszte mitológiájának körébe szőve, amik inkább nem elmeséltek, hanem megéltek, úgyhogy ez is garantálja az izgalmat, kb úgy, hogy minden dal, mese, amit bárki bárhol kitaláltnak gondolt, igaz. Kihrin kalandjai illeszkednek egy nagyobb konfliktusba és az szintén nehézséget okoz, hogy nehezen látni első körben, sőt még a másodikban is, hogy a kisebb bajok vajon mihez fognak vezetni. Ezért írhatom azt, hogy a könyv csavaros, meglepő fordulatokat eredményez.

A két szálon játszódó cselekmény felosztható a kötet jelenéhez közeli és távoli múltra, hiszen a két mesélő felváltva igyekszik minket bevonni az eseményekbe, amelyet kiegészítenek a történeteket eredetileg lejegyző Thurvishar (ezt nem sikerült megjegyezni, csak Thurvalamiként) lábjegyzetben hozzáfűzött kommentjei, amik először idegesítettek, utána pedig egy idő után kezdtem megszeretni őket, de szerintem ezzel sokan így járnak majd.
Előbb vagy utóbb minden leomlik és elbukik: a hullámok, a hiedelmek, a fajok, még az istenek is.
Ezek a varázskardok!
Kihrin tolvajként keresi a pénzét jóformán és egyrészt azt láthatjuk, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki rosszkor van rossz helyen és azt is, hogy milyen a rabszolgák élete. A könyvben egy komoly vonalat képvisel a rabszolgaság bemutatása, amelyhez tartozik egy-két igen jó kérdés, illetve a gaesh rendszer, ami azt jelenti, hogy az emberből kiszakítják a lelkét és belehelyezik egy tárgyba, amit ha valaki birtokol, akkor rendelkezik a személlyel is. Ennek az igazságtalan volta mellett a szerző számomra még erősen át tudta adni azt, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, vagyis a tettek nem biztos, hogy olyan irányba vezetik a történet alakulását, amelyet eredetileg akart az illető. Ebben a két kérdésben szintén nagyon ott van szerző és abban is, hogy szinte éreztem ennek a világnak a történelmének a súlyát, az eseményeket áthatja a múlt tudata.

De akkor mi a baj? Valamiért úgy érzem, hogy nem fogott meg a történet sajnos annyira, hogy kedvencem legyen. Annyira rossz ezt így leírni, mert szerintem egy jó könyvről van szó, de valamiért hiányolom belőle azt, ami a többi Agavés kötetnél - még A holló jele sorozatnál is - megfogott. Ez nem a szerző hibája, egyszerűen vagy kiégtem és ez így csapódik le, hogy nem tudtam ráhangolódni teljesen, vagy más oka van. Lehet, hogy azért, mert számomra Kihrin olyan semmilyen volt...? Nem igazán nyerte el a szimpátiám, teljesen közömbös voltam iránta.

Tehát egy biztos, méghozzá az, hogy a Királyok veszte érdekes és olvasmányos, illetve bonyolult a világának szövete, de valamiért mégsem tudom azt mondani, hogy annyira elvarázsolt, mint a korábbi Agavék. Kár érte, lehet egy újraolvasás eldönti ezt a kérdést. Ez nem nagy probléma, csak egy megemlítendő pontja az értékelésemnek.

Egyébként ajánlom, ha szereted a felnőtt fantasykat, szerintem nagy valószínűséggel - és meglett a képzés összes statisztikás tárgya, trust me (bízz bennem) - tetszeni fog.
Te vagy az ütőkártyám, Kihrin. A titkos adum. Bízni fogok benned, hogy azt tedd, amihez a legjobban értesz: találj olyan megoldást, amire senki más nem gondolt, és betörd az ajtót, amelyet senki más nem nyitott ki. Hogy találj egy másik megoldást.

Ítéletem:
Tetszett

5 / 4.5 pont

Erősségek:
 a világfelépítés

Gyengeségek:
 hiányérzetem van

Hívószavak, amiket imádok és a könyv tartalmazza őket / jellemző rá:
sárkány
❥ mágia

Kedvenc szereplő:
-

Ajánlott évszak az olvasásra:
❥ őszi, ködös időben lehet a legjobb olvasni, amikor a legendák érzete erősebb

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:
(Az Agave Könyvek oldaláról, -35%-kal, 4.212 Ft)

A mű az Agave Könyvek jóvoltából látott napvilágot 2019-ben.

Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés