Értékelés | Jo Hemmings (szerk.): Mindent a pszichológiáról



Szerkesztő: Jo Hemmings
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Mindent a pszichológiáról
Eredeti cím: How Psychology Works
Eredeti megjelenés: 2018
Kategória: ismeretterjesztő, pszichológia
Fordító: Dövényi Ibolya
Oldalszám: 256 oldal
Kiadó: Bookline Könyvek
Megjelenés: 2019
Ár: 5.999 Ft



Fülszöveg:
A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató a pszichológiához 

Miként tudjuk átstrukturálni az agyunkat, hogy hatékonyabban tanulhassunk? Mely feszültségcsökkentő technikákat használhatjuk tárgyalási helyzetben? Milyen pszichés trükkökkel vesznek rá a hirdetők a vásárlásra? 
Hogyan alkalmazható a pszichológia a mindennapokban, a munkahelytől a sportpályáig? Ismerjük meg az emberi tudat működését, a mentális zavarokat, és hogy ezeken hányféle terápiával és kezeléssel lehet segíteni. 
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit a gondolkodásunkról, az érzelmeinkről és a viselkedésünkről tudni kell.



Az alábbi projekten veszek részt az értékeléssel:



Ez az értékelés a Prológus Bookline projekt keretén belül látott napvilágot, ahol a mostanában megjelent Bookline-os kötetekkel foglalkozunk. Jelenleg nálam a Mindent a pszichológiáról kerül sorra.


    



Azt hiszem a blog legjobban hangoztatott mondata az, hogy mennyire érdekel a lélek működése és emiatt a pszichológia tudománya is. Ezért szeretem a thrillereket, ahol többféle profilt láthatunk, vagyis az elkövetőét, az áldozatét, a nyomozóét és nagyon szépen levezetődik és rétegződik egy-egy ember okainak, céljainak a magyarázata. Az pedig, hogy a való életben szintén ilyenekkel játszom, vagyis azzal, hogy sokszor próbálom kitalálni a birtokomban levő információk alapján, hogy ki mit miért és hogyan gondol, cselekszik, tesz és vesz, kicsit fárasztó, de nagyon jó móka! Másrészt pedig életben tartja a képességeim - persze ez autodidakta teljesen, hivatalos keretek között egyáltalán nem tanultam ilyet és nem vagyok ebben szakképzett, egyszerűen a magam szórakoztatására történik a fenti és próbálok a témában minél többet és jobban olvasni. Így kötöttem ki a Mindent a pszichológiáról c. kötetnél, amelynél meglepő felfedezést tettem.

Nem csigázok senkit az értékelés végéig, leírom itt, mi ez a nagy rádöbbenés: több elemét beépítve már tanultam bizonyos tárgyaimon és minden egyéb megjelenésére számítottam a kötetben, csak a Mesterséges intelligencia alapjai órán használt kifejezésekre nem igazán (igen, volt ilyen tárgyam, nem, a vártnál unalmasabb, de azért egész érdekes és igen, repetázom belőle). 

Kezembe fogva a kiadványt forgatgattam, nézegettem, elolvastam a borítón lévő érdekes infókat és alig vártam, hogy kezdhessem, amit a közelmúltban meg is tettem. A küllemre egyébként nem lehet panasz, úgy látszik a kiadó nagyon szereti az infografikás megoldásokat, mert tele van vele a mű, illetve a színek sokszínű használata meghatározó eleme a kinézetnek, vagyis színes mint egy szivárvány, vagy egy jegyzetem a vizsgaidőszak és filcek használata után. Egy apró problémám azért akad vele: a borító elejéről lekopott kissé az ezüstözés.

Ezt én fotóztam, ilyen szép oldalak vannak benne.
Itt most a tartalom nem lényeg, hanem inkább a forma számít.
Ismeretterjesztő lévén nem beszélhetek itt sem - ahogy a Kahlo (link) és az Einstein (link) esetén sem - rövid történetről, de azért azt leírhatom miről szól: a pszichológia alapjairól. Tehát a kötet több részre tagolódik, úgymint Mi a pszichológia?, Pszichés zavarok, Terápiák és Pszichológia a mindennapokban. Ezek közül leginkább engem a zavarok és a mindennapok kérdésköre érdekelt, de a többit szintén sorra kerítettem és bár az előbbiekből sokat tanultam, utóbbiak információátadására sem lehet panasz. 

A helyzet az, hogy elég széleskörűen veszik alapul a témákat a szerkesztő és a kötet szerzői a könyvben, mert tényleg elég sok problémát és adatot közöl és érint, de valahogy olyan ambivalens érzéseim voltak az értékelés írása előtt, mert nem tudtam hova tenni a könyvet és ezt sürgősen le kellett tisztázni magamban. Egyrészt túl sok az infó - nekem, mint laikus - másrészről pedig, ami nagyon fura, túl kevés, mert egy-egy témát röviden mutat be, majdnem mindig tartja a két oldal jellemzési limitet. Ez nem hiba, csak így nem tudom bepozicionálni pontosan, hogy kinek akar szólni a Mindent a pszichológiáról. Laikusoknak, mint én? Vagy segíteni akar a Pszichológia szakon lévőknek? Vagy ki a célcsoportja? Mindenesetre rövid gondolkodás után, mert nem annyira lényeges ez a kérdés szerintem, úgy határoztam, hogy a kezdőket szólítja elsődlegesen és inkább figyelemfelkeltő és népszerűsítő vonásokkal. Le lehetett volna ezt nehezebben és sokkal szakmaibban is írni, úgyhogy akit érdekel a téma, annak az olvasónak máris tudom ajánlani.

A Mi a pszichológia? egység a kék színt kapta jelzésül (a lenti képen a bal felső jelkép, "könyvjelző címke" színe mutatja melyikbe tartozik), ami a tudomány történetét mutatja be a mérföldkövekkel és a különféle irányzatokkal, na meg egy kis biológiával - ezzel bevallom sokat nem tudtam kezdeni, mert nagyon nem szerettem soha ezt a tárgyat, ezért nem akartam a pszichológia felé menni az egyetemi képzésben - vagyis azzal, hogyan működik az agy, a memória és az érzelmek színtere. Bevezetőként megállja a helyét, mert rövid és elég kreatív módon alapoz, de engem igazán a következő, a narancssárgával jelölt rész, a Pszichés zavarok egység érdekelt, úgyhogy inkább azt vártam, ezt pedig a "jó, jó, haladjunk" elvvel olvastam.
Gondolkodom, tehát vagyok.
A Pszichés zavarok már jobb talaj számomra, egyrészt mert a típusai nagyon érdekelnek és ugye engem pár téma mindig kíváncsivá tesz, ezek pedig a stressz és kezelése, a szorongások, amiről bármi jöhet, az önmegvalósítás (ez később szerepel) és a lelki egyensúly elérése, vagy a problémák tompítása. Ám hogy ez utóbbi végbe mehessen, szükség van a bajok diagnosztizálására, arra, hogy egyáltalán tudhassuk, hogy mi a problémánk. Ebben segít ez a rész, ahol mindenféle előkerül ebből és azt lehet látni, hogy sajnos elég széles palettája létezik a pszichés zavaroknak. Nem kívánom felsorolni az összeset, mert akkor túl hosszú lenne a bejegyzés és annak semmi értelme nem lenne, hanem inkább leírom engem mi fogott meg innen.

Először a diagnosztizálás kerül előtérbe, ami összefoglalja mi az, amit ebben az etapban láthatunk és a rövid felvezető után indul a menet a Depresszióval. Itt nagyon figyeltem, mert ez már kezd az érdeklődési körömbe esni, de a kérdésemre nem kaptam meg a választ, úgyhogy egyre növekvő érdeklődéssel lapozgattam tovább a Pánikzavarig, majd az Egyszerű fóbiákig és itt megtaláltam azt, amit kerestem. Erről nem rántom le a leplet, mármint, hogy mi volt a kérdésem, a lényeg, hogy megvan, de akad itt még érdekes rész a fóbiákon túl például a Generalizált szorongás, az Egészségszorongás vagy a PTSD (Poszttraumás stressz-zavar), mondjuk ez utóbbi megjelenése várható volt. A Katatónia és a Demencia annyira szörnyű kategóriák, hogy kirázott tőlük a hideg - mondjuk nem tudom miért pont ettől a kettőtől - és a Szerencsejáték-függőség szintén belefért ebbe az egységbe. A Disszociatív identitászavart én más néven ismertem és teljesen rosszul, illetve érdekes még az evéssel kapcsolatos zavarok feltűnése is. Azt hittem kimaradnak a kötetből (főleg a Falászavar), de nem!
Az amerikai felnőttek 8,7%-a szenved valamilyen egyszerű fóbiától.
Itt az tetszik, hogy a leíráson túl a kezelés módjai is említésre kerülnek a kreatív infografikák és ábrák mellett, illetve, hogy sok fogalmat tévesen használtam eddig és ezeket helyrepofozta.
4-ből 1 ember szenved valamilyen mentális vagy neurológiai zavarban az élete során.
Ezt is én fotóztam. Ez az oldalpár nagyon tetszett.
A harmadik egység, a zöld színnel jelölt Terápiák a kezelésekkel foglalkozik, amely bár érdekes, engem nem igazán kötött le. Szóba kerül többfajta módszer, illetve azok rövid leírása. Gyorsan átolvastam, mert alig vártam a következő, a piros színnel jelölt Pszichológia a mindennapokban egységet. Ez ugye több témát kifejt, kezdve egy kis rövid bemelegítéssel, amelyben az identitás elég nagy szerepet kap és folytatva annak a kialakulásával, a személyiséggel, az önmegvalósítás kérdéseivel és ezután a tovább bontott részekkel: Kapcsolati pszichológia, Pszichológia az oktatásban, Pszichológia a munka világában, Ergonómiai pszichológia, Igazságügyi pszichológia, stb. Engem nagyon megfogott az Igazságügyi pszichológia, ezt választanám kedvencemnek, ha szükséges lenne ilyenfajta kiemelést tenni, ahol a börtönök működésén túl a szemtanúkig sokféle adattal, ténnyel foglalkozik. Más részben akár a népirtás folyamatát is láthatjuk, illetve azt, hogy mi a flow-állapot a sporttal foglalkozó részen belül - ezek szintén nagyon figyelemfelkeltőek.

Az izgalmas kérdések száma az egekben, de erről inkább nem írnék többet, hanem mindenkit a kötet kézbe vételére buzdítanék! 

Tehát összességében egy színes és kreatív infografikás kötetet kapunk, amelyet nem úgy olvastam, hogy na most majd én jól megkritizálom, hanem nyitottan álltam minden kérdéshez, meg ugye nem is tudnám szakmai szemmel nézni. A lényeg, hogy tanulni szerettem volna belőle, amelynek teljes mértékig eleget tett, hiszen sok - korábban tévesen ismert - fogalmat a helyére tett és úgy érzem egy kicsivel megint többet tudok erről a tudományról. Természetesen itt nem állok majd meg, hanem keresem a hasonló köteteket a jövőben is!

Úgyhogy ajánlom a könyvet a pszichológia iránt érdeklődőknek. Nem egy egynapos olvasmány, de teljesen megéri és elég érthetően magyarázza a dolgokat.


Ítéletem:
Nagyon tetszett

5 / 4.5 pont

Erősségek:
 a laikusoknak is érthető
❥ érdekes témákat vesz elő
❥ a kérdéseimre megkaptam a választ

Gyengeségek:
 nem minden része fogott meg

Hívószavak, amiket imádok és a könyv tartalmazza őket / jellemző rá:
pszichológia
❥ szorongás

Kedvenc szereplő:
-

Ajánlott évszak az olvasásra:
❥ bármelyikre megfelelő

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a könyvet:
(A Bookline oldaláról, -15%-kal, 5.099 Ft)

A mű a Bookline Könyvek jóvoltából látott napvilágot 2019-ben.


Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés