Extra | Kahlo kiállítás


A Bookline Infografikáival foglalkozó projektünk keretén belül kíváncsiak voltunk arra, milyen lehet egy kiállítás Kahlo művészetéből, amelyben segítségünkre az egyik kedves olvasónk lett, akinek köszönjük a képeket! A most következő válogatás a 2018-as budapesti esemény műveibe ad betekintést:

Az idézetek, az egyéb szöveges információk a Kahlo c.könyvből származnak.

Értékeléseink a kötetről:
LILIANE


(A képek kattintásra nagy méretűek lesznek.)

Nem vagyok beteg. Csak összetörtem... de addig, amíg festhetek, boldog vagyok, hogy élhetek.
 
Lábak? Mi szükségem rájuk? Hiszen vannak szárnyaim, amelyekkel repülhetek.
Soha nem festettem álmokat. A saját valóságomat festem le.
 

 

  

  
Korábban azért ittam, hogy belefojtsam a bánatomat, de mostanra a rohadék megtanult úszni.

 

 

 

 

 

 

 

  
Henry Ford kórház:

A Kahlo kötet többek között a Henry Ford kórház c. festménnyel és annak jelképeivel is foglalkozik és zárásként ezt a könyvből kiragadott részt mutatjuk most meg fentről indulva, balról jobbra. 

A torzó - A torzó belsejében az eltört, összeroncsolódott gerinc látható, ami Kahlo egyéb egészségi problémáira és sérülékenységére utal.

A magzat - Kahlo nem titkolta, hogy nagyon vágyott egy fiúgyermekre, egy „kis Diegóra”. Ezért ábrázolja a magzatot fiúként, és ezért helyezi követlenül vérző teste fölé.

A csiga - Kahlo magyarázata szerint a csiga a vetélés lassú szenvedését szimbolizálja, mivel két-három hétig gyötrődött, mielőtt kórházba szállították volna.

A satu - Erről a satuhoz hasonlító gépezetről Kahlo később azt állította, hogy a vetélés gépiességét hívatott kifejezni, de egyeseknek azt is mondta, hogy a medencéjét is jelképezi.

Az orchidea - Rivera orchideákat vitt Kahlónak a kórházba, aki felfigyelt a virágból áradó vitalitásra és szexualitásra, ezért ezt is megfestette a képen.

A medence - Kahlo orvosi szakkönyveket tanulmányozott, hogy ezt a női medencét minden részletében pontosan festhesse meg. Több orvos is közölte vele, hogy sérült medencéje miatt nagyon kicsit az esélye annak, hogy képes legyen kihordani a gyermekét.

Köszönjük, hogy elolvasta(d)!

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés