4

A Cimmeria titka

Fülszöveg:
Allie élete darabokra hullott szét. A bátyja eltűnt, utálja a sulit, ahova jár, a szüleitől sem számíthat megértésre… és már megint letartóztatták. Nem csoda, hogy az ősök megint új suliba küldik. De ez egyszer valami teljesen szokatlan helyre. Allie nem érti, hogyan kerülhetett a Cimmeria Akadémiára, oda, ahol a felső tízezer csemetéi tanulnak a patinás kastély festményekkel díszített falai között, vagy éppen a bálon táncolnak gyönyörű estélyi ruhában és szmokingban, kényelmükről pedig személyzet gondoskodik. A legnagyobb rejtély Allie számára mégis az Éjjeli Iskola, amelynek céljáról, működéséről és tagjairól csak a beavatottak tudhatnak.


Allie érkezését a többiek is értetlenül szemlélik, hiszen a lánynak sem társadalmi rangja, sem családfája, sem különleges képességei nem indokolják a Cimmeria Akadémiára való felvételét. Gyanakvó ellenségei mellett barátai is akadnak, de Allie rajtuk is nehezen igazodik ki. Abban sem biztos, kinek őszintébbek az érzései a két fiú közül: Sylvainnek, a jóképű francia arisztokratának vagy Carternek, a mogorva árva fiúnak. Egymást követik a különös események, melyek következtében a lányt egyre nagyobb veszély fenyegeti.



DE VAJON KIBEN BÍZHAT MEG ALLIE, HA MINDENKI HAZUDIK?


Figyelem! A regény a Nigh School sorozat első része! (Ahol még nincs a magyar sorozatcím, az angolt használom.)

Rendszerezem a gondolataimat, pörög az agyam hogy mit írjak és hogyan fejezzem ki magam, hát nem könnyű, főleg YA könyvek esetében. Ez egy tipikus young adult könyv, a maga bájos kategóriajellemzőivel viszont másabb mint a Könyvmolyképző többi ilyen könyve. És ez nagyon jót tesz neki, no lássuk miből élünk:

Első találkozásunk Gigi véleményénél történt, csak akkor még nem tudtam hogy ez az a könyv, és nagyon kíváncsi lettem hogy miért az lett a vélemény ami és mikor megtudtam hogy megjelent magyarul is, várólistára tettem. Igazából ez az az alaptörténettípus, amit bármikor bárhol és bármilyen körülmények között szívesen elolvasok, tetszenek ezek a bentlakásos iskolai történetek, valahogy mindig ki lehet belőle hozni egy krimiszálat, amit az írónő nem is szalasztott el.

Szóval az alap oké és a fülszövegben elég figyelemfelkeltő is (ezt példázza az én hozzáállásom is) és azért eléggé természetfeletti beütése is van a dolgoknak (pl. Éjjeli iskola, ebből mire asszociálunk egyből? Nem írom le, mert spoiler lenne.). Tehát van egy ilyen misztikus alap ami hangulatilag nagyon nagyon ott van a szeren (a szleng a könyv miatt van, eskü!) és borzongat, pontosan eléggé ahhoz hogy élvezzük ezt a gótikus beütést is. Mert mit kapunk? Egy kastélyt elzárva a külvilágtól, rengeteg diákot oda bezárva, elvágva a civilizációtól és egy rejtélyes halálesetet. Komolyan kissé hajaz Agatha Christie Tíz kicsi négerére... azt nem mondtam hogy ugyanaz!

Tehát adott Allie aki rosszalkodik a sulijában, már harmadjára csapják ki és már nem nagyon van iskola ahova szívesen felvennék, míg a rendőrség egy mentő ötlettel fordul a családja felé: mi lenne ha beíratnák az Allie-féle esetekre specializálódott suliba vagyis a Cimmeriába a lányt. Allie így kerül oda, a technológiától elzárt helyre ahol pedig kezdetét veszi élete legnagyobb kalandja.

,, Az a cél, hogy megtanuljuk szórakoztatni magunkat a hagyományos módokon. Például társalgással, olvasással."

Sylvain szerintem is. :)
Forrás lent.
És egyből jön is a SPOILER ALERT! Tehát az üres fehér rész nem hiba, tessék kijelölni mert cselekményleírást, poénlelövést tartalmaz!

-Ennél a könyvnél az olvasó át van öhm... dobva a palánkon, mert itt semmiféle természetfeletti dolog nincs és basszus nekem ezért tetszik annyira ez a könyv. Nem feltétlen lett ez tökéletesen megoldva de mégis élveztem hogy végre nem a vámpírok/ zombik/ tündérek /sellők állnak a háttérben hanem egyszerű emberek. Bár még bennem motoszkált egész végig az hogy mégis vámpírok lesznek a hunyók, de szerencsére tévedtem és ez nagyon jót tett a könyvnek mert nem ezt várja az ember. Bár ez a politikai szál elnagyolt, nincs konkretizálva. Már vártam a Dan Brown-i fordulatot hogy jöjjenek a Szabadkőművesek.  Bár lehet hogy rájuk gondolt, sőt! Csak nem lett nevén nevezve a gyerek.-

Pont itt írtam le mi tetszett a legjobban a könyvben, a hangulatán kívül.

A cím az iskolára utal, a Cimmeriára a gazdag gyerekek gimnáziumára, ahova Allie is kerül. Ezt viszont nem értettem, nagyon sántít itt a dolog: gazdag diákok közé hogyan kerülhetne be egy olyan lány akinek csak viselkedési zavarai vannak, pénze pedig nincs? Ez nem átgondolt még szerintem, mármint ez a magyarázat nem az...

A műfaját tekintve enyhe gótikus beütésű romantikával átitatott young adult thriller. Van benne egy minimális krimi szál és a goodreads-en paranormálisnak is írták, fogcsikorgatva írom: ők nem olvasták a könyvet. Thrillernek viszont gyengécske szerintem, azért a Téboly ütősebb volt bár az inkább felnőtteknek készült az itteni pedig ifjúsági. Megjelenik benne az első - második szerelem problémaköre, a háromszöggel. A krimi szál sem olyan jelentős. Igazából akkor indul be minden, amikor Allie a maga kezébe veszi az irányítást és végre a sarkára áll. Sajnos ez olyan 300 oldal után következik be, addig igazából csak egy helyben toporgunk, bálra készülünk és az írónő húzza az idegeinket.

Allie szerintem (is).
Forrás lent.
Akkor ezt ki is fejtem bővebben: hogyan húzza az írónő az idegeinket? Én nem bírom a feszültséget, komolyan mondom 300 oldal után derül ki a nagyja a dolgoknak és akkor is csak fokozatosan és ez jót is tesz a regénynek, meg nem is. Az írónő macska-egér játékot játszik, tehát erősen célozgat a dolgokra, de konkrétat nem tudunk meg csak hosszú idő után. Én már beleőrültem hogy kéremszépentudjukmármegmiaszöszfolyikitt?! De egy olyan olvasó aki türelmetlenebb, már rég
1. a végére lapozott volna és utána hagyja az egészet a fenébe
2. félbehagyja mert úgy érzi csak szórakoznak vele.
Az ilyen dolgokkal óvatosan kell bánni, mert mindenki máshogy reagál...

Tehát ennek a jó oldala az, hogy repülnek az oldalak. De sok az a rengeteg filler (Az anime rajongók biztos ismerik a kifejezést, pl. Bleach, amikor olyan részek jönnek egymás után úgy hogy nem halad a cselekmény. Ez általában akkor jelenik meg ha a tv sorozat várja a manga megjelenését.) jellegű rész és nagyon kevés a cselekmény sajnos, nincs összhangban a kettő pedig tényleg egy ütős könyv lehetne mert újnak új csak hát... olyan alap hibák voltak benne, lehet hogy a több tesztolvasó kellett volna... Vagy száz oldallal rövidebbnek kellene lennie és akkor nem lenne semmi probléma...
Amúgy a vizsgám előtt ideális könyv volt, viszont miután levizsgáztam sok hiányt találtam... tehát jó figyelemelterelő könyv, vizsgákhoz bátran ajánlom!

A regény sok könyvre hasonlít: a Rettentő gyönyörűségre, a Fallenre, a Tíz kicsi négerre, az Alkonyatra sőt még egy kis Harry Potter is van benne. A Rettentő gyönyörűségnél a hangulata, a Fallennél pedig úgy az egész alapszituáció miatt; ahogy Carterrel kerülgetik egymást úgy ahogy Luce meg Daniel? (nem emlékszem a névre), plusz a büntetőmunka is ott volt. Már vártam hogy angyalok kerüljenek elő a semmiből, egy ideig tényleg azt hittem az lesz, már csak a freskókból kiindulva is. Harry Potter a bentlakásos jelleg miatt, bár az Éjszaka házában több volt a hasonlóság a HP sorozattal mint itt. Az Alkonyat pedig a biológia órás jelenet miatt jutott eszembe. A Tíz kicsi négeres hasonlóságot pedig már korábban írtam miért.

Rengeteg kérdésem maradt sajnos, a következő részben választ kérek rájuk:
Miért veszélyes az erdő? Miért járőröznek? Nathaniel miatt? (Ez még nem spoiler, mert nem írom le ő kicsoda.) Miért veszélyes Allie a többiekre? Christopherről miért nem tudunk meg többet? Ki az a Lucinda? Miért olyan fontos Allie? Ilyen szempontból erős függővéges a könyv, hiszen rengeteg válasz maradt lógva a levegőben és személy szerint alig várom következő részt.

Allie karaktere nekem nem annyira jött be, az elején lévő dolgai miatt főleg. Lényegében vandálkodik és utána azt mondja hogy eltúlozzák?! Viszont szerintem azért van jellemfejlődés, a segítségnyújtás meg ilyenek miatt de nem feltétlen mindig normális a reakciója a dolgokra. Sőt, nekem olyan érzésem van hogy a szereplők más logika szerint működnek, máshogy reagálnak bizonyos szituációkra mint azt kéne és ez Allie esetében nagyon szembetűnik. Spoiler miatt nem írhatok többet, de ha csak a báli éjszakára gondolunk és az utána lévő napokra... vagy hogy alig gondol a családjára, egyáltalán nem szomorú vagy legalábbis nekem nem tűnik annak... A családja miatt szintén haragszom rá, rossz képet fest a szülőkről amikor a tettük teljesen érthető. Allie rosszul értelmezte a dolgokat, nem azért küldték el mert útban volt... Jo esetében inkább ez a helyzet. Plusz amióta Allie kezébe vette a gyeplőt, a könyv is jobb lett, tehát többször kéne a sarkára állnia.

t én ki nem állhattam, főleg a viselkedése miatt. Maximálisan egyetértek Lucasszal amúgy. Allie
Angol borító
már inkább követendő példa ilyen szinten, hogy képes legyőzni a pánikrohamait és nem adja fel.

Carterről, Sylvainről nem nagyon tudunk meg többet és ez sajnos nem jó. Többet szeretnék róluk olvasni!

Igazából a könyv szerkezete egyszerű, fejezetekre tagolt. A stílusa szlenges, van benne olyan szó amit még egyszer sem hallottam használatban plusz a környezetemben nem nagyon mondják azt hogy bébi. Itt is látszik hogy más népek szóhasználata eltér a miénktől. A kiadása szép szerintem, bár az angol borító szebb de a magyar jobban kifejezi a lényeget. A cím is más, az itthoni sokkal sokkal jobb.


A sorozatból öt rész van fent goodreads-en, bár tényleg fogalmam sincs mikor fognak kijönni illetve miről fognak szólni. A többi kötet sorrendben: Legacy (Hagyaték), Fracture (Törés) és két névtelen. A harmadik rész is kijött, ez év januárjában. A másik kettőt 2014-re írták, hát ebből a negyedik tuti kijön majd akkor. A magyar megjelenésről nem nagyon tudok semmit.

Annyira jó ez a borító! A többi kiadásról akkor inkább most nem hozok infót.
Az írónőnek ez az egyetlen sorozata, kíváncsi lennék vajon lesz-e több is, érdekel hogyan fejlődik írás terén.





Értékeljünk!


Kinek ajánlom? Aki vizsgázik annak mindenféleképpen, aki az átlag YA-tól eltérőre vágyik és a szokatlant keresi illetve annak aki türelmesebb.

Hasonló könyvnek mondanám:

4/5 Jó volt a hangulat, nagyon tetszett a könyv mássága, de azért csak ott voltak azok a hibák és sajnos mást csapnék be ha ennél többet adnék. Bizakodom hogy a következő rész jobb lesz!


Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: Night School
Magyar megjelenés: 2012
Kiadja: Cartaphilus kiadó
Fordította: Havadi Krisztina
Oldalszám: 456 oldal
Ár: 3000 Ft




Köszönöm, hogy elolvastad!

Források: 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHWC18rfFljF4oocJXPxQuJwX8gUwWlsdEEib62bD1120o4XMc-3znoI4uEMaSW5WJ1XmqpRC_fPQuLPm6myCZov319_pV8ofekk53EbozgqP3G1ovPDMo7NJUMuWxTC3d4w4x6XrPFt6c/s1600/Cimmeria.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8fZivJlG-wu82FghwloPL-d_9qELO4t3BK0lqvlvkfTozm9eIBWUlOKdOlUZn96iaQyVUamUGPytLD4Y84YVVZ0JYXQu6-s9KPeOxEwUo1R8E4BJlhrqUOogJMZKFiXyFAuVwtjoUT0Q/s1600/sylvain.jpg

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Sziasztok esetleg a 2.reszt meg lehet talalni valahol leforditva? Elore is koszonom a valaszt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, de azt ne itt keresd, nem fogod megtalálni. :)

      Törlés