Gwyneth Minte: Emily, hol vagy? - Vivandra Könyvek


Szerző: Gwyneth Minte
Sorozatcím: -
Cím: Emily, hol vagy?
Eredeti cím: Vermisst: Emily
Eredeti megjelenés: 2011
Műfaj: ifjúsági, thriller
Oldalszám: 264 oldal
Kiadó: Vivandra Könyvek
Megjelenés: 2014
Ár: 2.400 Ft

    


Fülszöveg:

A gimnazista Emily három hónapja eltűnt. A családjának fogalma sincs arról, vajon él-e még, vagy már régen halott. Az erdőben egy lány holttestére bukkannak, de nem Emily az, csak nagyon hasonlít rá. Ki lehet ez a másik lány? A rendőrség tehetetlen. Ezért Johanna, Emily húga úgy dönt, hogy önálló nyomozásba kezd barátja, Robin segítségével. Kifaggatják Emily barátait, akiktől váratlan információkhoz jutnak. Ahogy egyre közelebb érnek az igazsághoz, a tetteshez, Johannát annál nagyobb veszély fenyegeti… Izgalmas, feszültségekkel teli ifjúsági krimi. Olvasása közben betekintünk a mai középiskolások életébe, miközben szembesülünk egy rejtélyes bűnügynek a családokra, az iskolára, a kisvárosra gyakorolt hatásával is.



,,Robinnak muszáj volt lefényképeznie.
A kép azóta is ott lógott a falán. Emily a hóban.
Egy hónappal később eltűnt."
Az ifjúsági thrillerek közül eddig csak a Vérvörössel találkoztam és bár abból hiányoltam egypár dolgot (például az erősebb hangulatot), azért tetszett a történet és a világ. Emellett nagyon sokszor előveszem a thrillereket, krimiket, ezért szerettem volna olvasni Emily történetét is és így jutottunk el napjainkig, amikor írom a bejegyzést és próbálom összeszedni a gondolataim.

Forrás
A történet egy elég komoly jelenettel indul. Annabelle-t felhívja a felügyelő, hogy találtak egy hullát és szükségük van a megerősítésére, hogy bizonyítani tudják Emily halálát. Eközben Johanna - a fiatalabbik lány - megfogadja, hogy megtalálja elveszett testvérét, hiszen az nem lehet, hogy Emily meghalt... ebben segít neki barátja, Robin, akivel együtt megpróbálják kideríteni mi történt az idősebbel.

A cselekményt itt az jelenti, hogy vajon mennyire lesz sikeres a két fiatal és hogy a rendőrséggel együtt milyen nyomokat találnak, amelyek végre három hónap után megoldják ezt az ügyet. A bevezető nagyon rövid és egyből rátérünk a történet csapásirányára, tehát nem is lehetne azt írni hogy a szerző húzza az időt. Egyébként a kötet egész végig kellően izgalmas és fenntartja az érdeklődést és ezért nagyon hamar végig lehet érni rajta, főleg ha az oldalszámot is nézzük (264 oldal). Egy nap alatt befejeztem a könyvet és rengeteg szünetet is tartottam közben!

Mint thriller, egy kicsit másabb élményt vártam a regénytől és bár tetszett, azért találtam benne egy-két furcsaságot. Nagyon meglepődtem az első pár oldalnál, főleg akkor, amikor nagyon hamar átterelődött az ügy a rendőrség kezéből a civil gyerekekhez és felelevenítették bennem a kiskoromban olvasott, egyébként azóta is vadászom a sorozat címét de mindegy, sárga esernyőkabátos nyomozók kalandjait és nem feltétlen vártam azt, hogy ezafajta nosztalgia fog el egy thriller mű esetében. Egyébként én azt hittem, hogy inkább az Ellopott életekre hasonlít majd az Emily, hol vagy? de meglepetésemre nem így lett.

A történet több nézőponton keresztül kerül bemutatásra és ez egy a regény nagy csavarját simán ellövi egy bizonyos embernél és lehet hogy túl sok a szereplő, mert nem marad hely a mélyebb gondolatok és érzelmek kibontására, ami egy ifjúsági regénynél nem baj. Viszont a sok nézőpont nem feltétlen szerencsés és ez egy kifejezetten szerencsétlen választás akkor, ha a szerző nem a kiszámíthatóságra törekedett. Az ifjúsági könyvekre jellemző kapkodós párbeszédek és leírások pedig itt is jelen vannak, de nem olyan zavaróan mint máshol szokott lenni. Az viszont nagyon tetszett, ahogy a szerző megpróbálta modellezni, hogy milyen gondolatok futhatnak át ilyen esetben az emberen akár a családon belül, akár a felügyelő esetében.

A többiek szemszöge pedig más, komolyabb problémák bemutatására is jó, ilyen például Annabelle - Emily édesanyjának - nézőpontja, aki depresszióba esik a lánya eltűnésekor és nem figyel a másik gyermekére. Amikor a normális már nem létezik és egy család egysége csak hajszálon múlik... Az iskola hierarchiája pedig jól példázza a vagyonos és a szegényebb diákok közötti különbséget ami a viselkedésükben is megnyilvánul.

Tetszett még a regény hangulata is, amely egy kicsit baljós volt, de nem hatott rám olyan erősen ahogy a felnőtt társai szoktak. Viszont ez a kötet szigorúan csak esős időben olvasható, mert akkor lesz meg a megfelelő olvasói hangulat és a nyomasztó érzés, tehát az Emily, hol vagy? egy tipikusan őszi regény.

A regényben húzódik egy szerelmi vonal is, amely szerencsére elbújik a sorok között és nem nagyon akar előtérbe kerülni. A szerző szerintem jól döntött, hogy így oldotta meg ezt a szálat. Itt a nyomozás a lényeg és azt egészen jól csinálják, bár van olyan esemény is, amely egy kicsit izzadtságszagúra sikerült, de még az elfogadható tartományba esik. Egyébként a logikával szerintem minden rendben, nem találtam benne a hibát, amiről pedig azt hittem az lesz, a szerző egyből korrigálta és szépen vezette be az újabb és újabb nyomokat.

Számomra a karakterek nem összetettek sajnos, de nem is rajtuk van a súlypont, hanem az eltűnésen és a bizonytalan légkörön, na meg azon, hogy milyen egyéb problémákat szülhet Emily elvesztése. Egyébként kedvelt szereplőm Leopold felügyelő, aki elismeri ha hibázik és számomra ő egy pozitív karakter, bár egy kicsit jobban is kibonthatta volna a jellemét a szerző, például a motivációit. A családapa szerepe pedig ráerősít erre a képre, viszont nem tetszik, hogy mindenkinek elhisz mindent. A többiek közül nem tudok magamnak új kedvencet avatni, sajnos alig ismerem őket. Emilyt az emlékek alapján nem kedveltem meg; Robint a megnyilvánulásai miatt igen. Az elkövető motivációit viszont a szerző jól kigondolta, számomra az ő részei voltak a legérdekesebbek és leghátborzongatóbbak, így elég érdekes kérdés előtt állok, vajon mi lett volna a jobb? Ha kimarad vagy a jelenlegi szerkesztés? Lehetséges, hogy a regény végi betoldás a jobb módszer...

Egy thriller esetében elég fontos szempont a történet vége és itt is az, tehát csak spoilerrel és utalgatás szintjén írok róla, tehát SPOILER (Jelöld ki, hogy olvasni tudd!) ez túlságosan ifjúságira sikerült. SPOILER VÉGE

Szerintem felnőtteknek lehet nem fog tetszeni ez a könyv, nekem igen, mert azért hozta a thriller jegyeit, de tényleg csak ifjúsági keretek között. Számomra jó kikapcsolódás volt, érdekfeszítő történettel. A legnagyobb baj az, hogy a karakterek nem olyan kidolgozottak és hogy sajnos kiszámítható a történet.

Ajánlom a fiatal olvasóknak, akik szeretnének megismerkedni a thriller világával.

Az Emily, hol vagy? a Vivandra Könyvek gondozásában, 2014-ben jelenik meg. Igazából a külföldi borító nekem jobban tetszik, bár a magyaron még gondolkodom, hogy mit ábrázol. Az egy szoba akar lenni ott a háttérben?

Köszönöm, hogy elolvastad!


Lesd meg őket is!

0 megjegyzés