Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten


Sorozat: Ambrózy báró esetei 1.
Sorozat (kiadói): Vörös Pöttyös

,,Ám jobb, ha felkészül rá: olyan dolgokat tudtam meg és tárok ön elé, melyek, ez kétségtelen, fenekestül fel fogják forgatni az életét!"
Hűha, elég érdekes itt ülni a gépem előtt és betegen fogalmazni az értékelésem, vagyis azt, hogy mennyire tetszett nekem a Leányrablás Budapesten. Úgy néz ki nyerő szériám van, az elmúlt pár nap olvasásélményeire nincs panaszom - hát még hogy most fogom elkezdeni a Calderont is, amelynek már az ajánlása is tetszik! De ne szaladjunk ennyire előre, a lényeg:
1. mostanában jó könyveket fogtam ki,
2. ebbe a trendbe illeszkedik a Leányrablás, mert egy igencsak szórakoztató inkább női krimi.

Budapesten járunk és a város lázban éb a millenniumi ünnepségek miatt. Így tesz Hangay Emma kisasszony is, a Marosvásárhelyről jött lány, aki zsémbes és kapzsi nagynénjénél vendégeskedik, és el kell őt, na meg nem különb unokatestvérét viselnie, hogy maradéktalanul kiélvezhesse a kiállítások érdekességeit, ám a második napon elrabolják. Négy évvel később otthon maradt családja - apja és húga, Mili - táviratot kapnak tőle, amely miatt feltámad bennük a remény: mégsem halt meg az idősebb lány! Ezért Mili elindul, hogy nyomára bukkanjon nővérének a sürgönyben hagyott információk alapján.
,,Habár eddigi életem során nemigen akadt alkalmam arra, hogy főnemesek, bárók, grófok és hercegek társaságában múlassam az időt, azért mégiscsak úgy gondoltam, hogy az efféle családoknál sem mindennapi szokás a házukat ily gyorsan és gyakorlottan ostromlott erőddé nyilvánítani és a személyzetet felfegyverezni."
Innen
Mivel inkább olyan elemeket találtam ebben a regényben, amelyek tetszettek, ezért alig ejtek szót a negatívumokról, meg ezek aprócska dolgok. Egyelőre nem tudom megítélni, hogy igazam van-e vagy nincs ha a fontosságukról kell döntenem, de egy biztos: a második rész döntő jelentőségű lesz rájuk nézve.

Először viszont írnék a kötet legerősebb vonásáról, ez pedig nem más, mint a krimi. Korábban is megemlítettem, de megteszem újra: szerintem a Leányrablás jellegét tekintve inkább női krimi ha már csak azt nézem is, hogy Ambrózy báró egy Mr Darcy típusú jellem, hiszen megvannak a maga titkai, intelligenciája, jósága (már csak Isti példájából kiindulva is) szerénysége és a pökhendisége, amelyet köpenyként, természetes módon visel magán, így minden adott, hogy igazi közkedvelt személyiséggé váljon. Bár az is igaz, hogy ez a kissé lenéző magatartása nem feltétlen szimpatikus, de jó szokásomként látok a páncélja mögött mást is nemcsak ezt, így először is kíváncsi várom, hogy igazam van-e, másrészt érdekel, hogy mi rejtőzik a tüskés modor mögött.

Innen
A krimi lágyabb fajtájába sorolnám emellett a jelenetek viszonylagos szolidsága miatt, avagy olvastam már durvább, inkább thrillerbe forduló nyomozástörténetet. Jó persze, előkerül egy-két hulla tényleg, emellett van benne nyomozás, de sosem olyan mértékben, hogy az elborzasszon, vagy hogy undorodjam, hanem a leírásokat figyelve a Leányrablás inkább a női olvasóknak íródott.
Emellett a cselekményből sincs hiány, mert a szerző igencsak feszes tempót diktál és egy percig nem hagyja az olvasóit szusszanni. Kitérés lényegében alig van, Böszörményi Gyula nem magyaráz, hiszen csak az került bele a kötetbe ami a fontos, a többit pedig találja ki az olvasó a megadott jelenetek alapján.

Egyébként a szerző esélyt sem hagy nekünk arra, hogy akár egy percre is letegyük a regényt, erről az izgalmak, na meg a fejezetvégi függővégek gondoskodnak. Olvasás közben végig éreztem, hogy Böszörményi Gyula egy tapasztalt szerző, mert már ismeri a figyelem megtartásának eszközeit, hiszen mesterien bánik a nézőpontokkal, mert például pontosan ugyanannyira élveztem Mili szemszögét, mint Emmáét vagy Ambrózyét (bár ebből kevesebb van), tehát a szerző jól és élvezetesen vezeti a figyelmünket az egyik jelenetről a másikra. Emellett az állandó előreutalgatásokkal az idegeimet borzolgatta, de ezek egyszer sem váltak idegesítővé vagy irritálóvá. A szórakoztatáshoz pedig a korhű környezet is asszisztál a fentiek mellett, a stílussal együtt könnyű volt beleképzelnem magam abba a korba. Viszont Böszörményi Gyula nem igazán mutatja be a kézzelfogható várost illetve az akkori társadalmat, ami nekem egy kicsit hiányzott. Bár akad egy-két elmegyógyintézetben vagy vándorcirkuszban játszódó rész, amely izgalmasra sikeredett, de ebből sem akad sok sajnos.

Ugyanannyira hiányoltam a bővebb infókat a szereplőkről - például a fentebb is bemutatott Ambrózy gróf múltját, vagy éppen Miliről szándékoztam volna megtudni minél többet - de ez bőven olyan elem, amely a második részben még előkerülhet. A lány egyébként nagy kedvencem volt, akit a legelső beszólásánál kedveltem meg, hiszen elég ötletesen tud visszaszúrni a kellemetlen alakoknak! Okos és dacos - méltó ellenfele Ambróczynak. A közös jeleneteiknél sokszor gondoltam arra, hogy így viselkedett volna Darcy Lizzie-vel, ha egy nyomozás kellős közepében kellett volna helytállniuk. Emellett becsültem Milit a testvéri szeretetéért. Agáta mama volt a harmadik kedvencem, őt is csak szeretni lehet a tulajdonságai és viselkedése miatt!
,,Inkább úgy mondanám, hogy szerény képességeimmel hozzásegítettem nagyszerű rendőrségünket a megoldáshoz."
Érdekes volt, hogy folyamatosan a Büszkeség és balítélet regénynél kötöttem ki a Leányrablást olvasva újra és újra, pedig a kettő nagyon messze áll egymástól, de Böszörményi Gyula úgy kezel egyes elemeket, hogy nekem óhatatlanul is eszembe jutott a méltán híres előd - például ilyen a gúny a kor általános női képénél a felesleges ájuldozással és hisztériával. Bár Austen kisasszonynak van még egy levélregénye, amelyben az egyik mű ezt a témát járja körül bővebben is (Szerelem és barátság), ez szintén eszembe jutott párszor.
,,Higgyen nekem, kisasszony, a maga helyében a legtöbb fiatal hölgy már rég hisztériás rohamot kapott volna, s végül el is ájul, csak hogy ama tévképzetet erősítse, miszerint a nők gyengék és ostobák."
Biztos vagyok benne, hogy a rejtély nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik, plusz a regény végi kínzó jelenet üvölt a folytatásért. Kb annyira őrjítő, mint az egész kötet a folyamatosan elhintett függővégek miatt. Nagyon várós a második rész!
Ezen kívül tetszett még a sok infó, amelyet a lábjegyzetben oszt meg olvasóival a szerző, mert ez is csak Böszörményi Gyula alaposságáról tanúskodik. Azt hiszem többről nem érdemes írni, zárásként megmutatom a kedvenc idézetem:
,,Egyszer és mindenkorra jegyezze meg, fiam, hogy az Ambrózykat sehonnan nem lehet csak úgy kidobni."
(Egyébként érdekelne, hogy mi történt azzal a török bemondóval, akit a szerző megemlített még a történet legelején... --> szívrohamban halt meg de nem is fontos szereplő, csak azt hittem neki is köze volt a rabláshoz és egy elfelejtett / kihagyott jelenetben lelőtték... ilyen amikor működik a fantáziám)


10 / 10 pont
Pro: erős női karakterek - izgalmas cselekmény - ,,harc" a két nem között
Kontra: szinte semmi

Ajánlom minden krimirajongónak és azon olvasóknak, akik hisznek még a magyar írókban! Akik meg nem, azoknak meg azért, hogy higgyenek!


A kötet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelent meg 2014-ben az Ambrózy báró esetei sorozat első részeként. A borító és a kiadás szép! Alig várom a második részt, de sajnos még nem tudok róla semmit.

A szerző egyéb, már megjelent művei:

Elnézést kérek a fapados kiadásért, de sok van. Ide kattintva nézhetők meg.

A szerzőtől tervezem olvasni legközelebb:



Ajánlatom:

    


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró.
Szerző: Böszörményi Gyula
Sorozatcím: Ambrózy báró esetei
Sorozatcím (kiadói): Vörös Pöttyös
Cím: Leányrablás Budapesten
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Műfaj: krimi, kaland, történelmi fikció
Fordító: -
Oldalszám: 336 oldal
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2014
Ár: 2.999 Ft (puha)


    




Jelölések:

2015 - az év legszórakoztatóbb könyve
2015 - legjobb oltás (Mili a vonaton)

Beleolvasó:


Lesd meg őket is!

3 megjegyzés

  1. Én is nagyon-nagyon imádtam és alig várom a folytatást!!! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, örülök, hogy neked is ennyire tetszett!! *_*

    VálaszTörlés