Árvay Gréta: Elmerülve


Sorozat: -

,,Mindenki valami undorítót csinál amikor egyedül hagyják."
Nos az lehet, de nem hiszem, hogy jó döntés volt ezt a mondatot megtenni a borító fő szövegének, mert ledegradálja a könyvet. Az Elmerülvében semmi olyan nincs, ami alapján azt mondhatnám, hogy a szereplők a Mystique-be járást valami fertelmes dologként élnék meg jó most a környezet véleményét nem veszem figyelembe és bennem sem volt semmi ellenérzés a szereplőkkel szemben, mert nekem meg aztán mindegy hol töltik szabadidejüket, nem zavar amíg nekik jól esik és nem azt kell olvasnom, hogy mennyire rossz a helyzetük mert a klubba járnak, tehát nem kellenek ide az álproblémák... szerencsére a szerző megkímélt ettől és egy elég részletes könyvet kaptam kézhez.
,,Csak egyszer jutott eszembe Mystique, éppen a csúcs előtt, talán ettől volt olyan észveszejtő. Vajon mi történne, ha levenné az álarcát? És ha levennénk mindannyian? Valóban olyan őszinte az a hely, vagy csak a hazugság cizelláltabb formája, ami igazságnak adja ki magát? Azért megyek oda, hogy megtaláljam magam, vagy hogy elveszítsem?"


   




Igazából teljesen mást vártam az Elmerülvétől, mint amit végül kaptam és engem a regény eleje lenyűgözött. Na nem úgy, hogy szájtátva olvastam az erotikus jeleneteket, hanem inkább csak pozitívan csalódtam Árvay Gréta történetvezetési stílusában meg abban, ahogy a szereplőit kezelte. Bár azért akadt pár döccenő, hiszen elsőre túl sok nevet és életutat kapunk kézhez, azokat pedig jó lenne megjegyezni... ez sajnos nekem nem igazán sikerült, így felírtam a szereplőket meg azt hogy kb mit kell róluk tudni és utána már könnyebb lett az élet... na jó ha az nem is, de a regényt ezerszer egyszerűbb és szórakoztatóbb volt olvasni.

Egyébként nem létezik olyan, hogy cselekmény pont a daraboltság miatt, plusz azért sem, mert bár a szereplők kilyukadnak valahol és indultak valahonnan, de nincs egységes történet. A regényt a hátán a karakterek múltja, háttere na meg a jelenbeli kapcsolataik viszik el. Ezeken a szereplőkön keresztül más és más problémákat mutat be a szerző, mert van itt mindenféle embertípus: olyan, aki élvezi a szexet és egy újabb kalandot lát a klub misztikus világában. Esetleg olyan, aki feldobná a házas életét egy kis izgalommal, na meg olyan aki mélyponton van az exe miatt és még lehetne sorolni. A közös pont a Mystique, amely inkább katalizátorként működik, mert elindít valamit az oda tévedőkben és nekem ez az a vonás, amely nagyon tetszett a regényben. Az első lépés a változás felé az, ha a szereplő elveti a tagadást, tisztába kerül a vágyaival és esetenként - ebben a könyvben elég sokszor - elé mer menni, hát persze, hogy ez után már nincs messze az életbeli változás! Bár ezen kívül a Mystique még más szerepet is betölt a szereplők életében, de a lényeg az, hogy ez nemcsak egy egyszerű környezet, ahova mindenki dugni jár - elnézést a kifejezésért, itt nem maradhat ez ki - hanem lehet akár egy menekülési útvonal vagy kikapcsolódás is a fenti jelentés mellett.

Számomra a legérdekesebb felfedezés az volt, hogy ezek az emberek hétköznapiak teljes átlagos problémákkal és mégis lekötöttek engem a történeteik pedig nem szoktak. Egyszerűen kíváncsi voltam, hogy mi történik velük, esetenként még drukkoltam is, hogy álljon egyik vagy másik személy a talpára végre, na meg az sem egy hátrány, hogy érdekelt, hogyan viselkednek az egyes típusok ebben a zavarba ejtő környezetben és mihez tudnak kezdeni egymással. Egyébként a karakterek közül a leginkább Lilla na meg Zsolt érdekelt, az ő gondolataik voltak számomra a legizgalmasabbak, Gábor pedig nagyon idegesített.
,,Azért vagyunk, hogy azok lehessetek, amik soha nem mertetek volna lenni."
A regény egyik régi borítóterve.
Ettől függetlenül szerintem nagyon sok szereplőt mozgat a szerző, kevesebbel szerintem jobban átjött volna nekem ez az egész, mert több lehetett volna abból, mint amit én szeretek - pl érdekel a karakterek lelke, az állapotaik aprólékos leírása, mert nem mindig értettem meg a karakterek cselekedeteit és néhol hiányoztak a gondolatok. Bár azért így is részletes képet lehet kapni ahhoz képest hogy több nézőpontos a kötet, meg ahhoz képest, hogy elég sokszor szedik le a szereplők a ruháikat magukról / egymásról egy kis közös testmozgás reményében. Ha pedig a szex a téma, akkor le kell írjam, hogy az erotikus leírásokkal nincs probléma, teljesen korrekt az egész, nem jött rám egyszer sem a kínosság érzése, hogy ,,hát itt nem ezt a szót kellett volna írni", úgyhogy teljesen elégedett vagyok ezzel az oldallal is.

Egy idő után ugye a szereplők egymásra találnak és amikortól már összeforrnak rendesen a szálak, ez kb a kötet közepétől érvényes, elkezdtem unni a művet. Ám ami a rosszabb és nagyobb gond mind a regény végén jön elő és innentől él a SPOILER szekció, tehát SPOILER (kijelöléssel olvasható): nekem túl sok az, hogy mindenkinek a szála elvarródik így vagy úgy és mégha ezek nem is romantikus pillanatok, akkor is azt érzem, hogy túl sziruposak. Elhiszem, hogy igazi történetek ezek, nem is tagadom, de a kb száz esetből kiválogatott pár darab lezárt sztori egy helyen túl töménnyé válik. SPOILER VÉGE
A vége miatt egyszerűen nem tudom hova tenni a regényt, mert szégyen vagy nem én úgy álltam hozzá, hogy többnyire pornót fogok kapni, de nem ez történt és mivel az előzetes elvárásom na meg a tényleges élmény ütközik bennem, fogalmam sincs, hogy mit csináljak ezzel a könyvvel azon kívül, hogy a polcra rakom. Ettől függetlenül nem egy rossz kötet az Elmerülve, és igen... zavarba tudott hozni egyszer-kétszer.


10 / 7 - 8 pont
(nem tudok dönteni)

Amiben az Elmerülve erős:

- érdekes történetek
- részletes
- jók a leírások

Amiben nem az:

- egy idő után untam és lényegében emiatt vontam le annyi pontot
- túl sok a szereplő

Jelölések, amelyekkel a könyv indul az év végi nagy blogos Párbajon:

- 2015 legjobb erotikus regénye

Ha tetszett a bejegyzés, itt lehet megrendelni a regényt:


Az Elmerülve az Athenaeum Kiadó jóvoltából látott napvilágot 2015-ben.


Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

A titokzatos Árvay Gréta erotikus regénye egy szimultán történetfüzér. Budapesti figurákat látunk bolyongani a városi dzsungelben, embereket, akik nagyon különböző társadalmi helyzetből érkeznek, nagyon különböző életélményeket cipelnek magukkal, és nagyon különböző problémákkal küzdenek, de egyvalami közös bennük. Problémáik megoldását (vagy egyszerűen csak vágyaik beteljesülését) egy swingerklubban, a Mystique-ben találják meg. Egymásban elmerülve oldódnak fel feszültségeik. Otthontalanságuk otthona a ház – ahol egymásnak esnek. A háttérben zátonyra futott párkapcsolatok, kiégett sikeremberek, törtető libák és érzékeny művészek hol könnyeden derűs, hol nagyon is drámai sorstörténete.
Árvay Gréta ELMERÜLVE című regénye egy örvénylő, buja bacchanália.
Szerző: Árvay Gréta
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Elmerülve
Eredeti cím: -
Eredeti megjelenés: -
Műfaj: erotikus, felnőtt
Fordító: -
Oldalszám: 260 oldal
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2015
Ár: 2.990 Ft


   




Jelölések:

2015 legjobb erotikus regénye

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés