Extra #2 - Leviatán ébredése

A hazánkban is igen jól teljesítő Leviatán ébredésével a Térség világa hamarosan a TV-képernyőkön landol.

Nem is kispályás módon: a Battlestar Galacticát is jegyző SyFy Channel nem, hogy egy pilot-részt, hanem zsigerből tíz epizódot berendelt, és már azt is tudni, kik írják majd a forgatókönyvet: az Oscar-díjjal kitüntetett Mark Fergus és Hawk Ostby, akik olyan mozik forgatókönyvéért feleltek, mint az Az ember gyermeke illetve az első Vasember.

James S. A. Corey az orbitbooks.net-en elmesélte, hogy is alakult úgy, hogy a Leviatán ébredéséből TV-sorozatot rendeltek:

"Na, szóval ez történt.

Pár évvel ezelőtt kijöttek a Térség-könyvek és elég jól mentek is, ami király. Az ügynökünkön keresztül lett egy hollywoodi ügynökünk, egy Brian Lipson nevű fazon, akinek a dolga az volt, hogy a filmes és TV-s jogokkal kapcsolatban kereshessék.

Jól éreztük magunkat, jó kiadónk volt, egy könyvsorozatunk, amire jó visszajelzések érkeztek, meg terveink, hogy a következő pár könyv milyen legyen. Ezen kívül minden más, a TV-s ember, a jogok, mindez ugyanazon a szinten volt, mint a fogmosás meg az adóbevallás. Megcsinálod, mert megcsinálod, de nem számítasz belőle semmi különösre.

Aztán volt egy parti Los Angelesben, ahol Jason Brown és Ben Cook elbeszélgettek. Jason sci-fi vonalon keresett valami jó anyagot, Ben pedig ajánlott neki egy könyvet, amit elolvasott és igazán tetszett neki, a Leviatán ébredését. Nem várt csavar: Jason beszélt pár emberrel, akiket Ty (Franck, Corey egyik énje) ismert a Trónok harca stábból arról, hogy adaptálni szeretné a Leviatán ébredését, ők meg írtak Tynak és mondták neki, hogy 'hé, hallottál arról a Jason pasasról, aki meg akarja venni a könyvedet?'. Na, ez elég furcsa élmény volt.

Akkor a TV-s emberünk, Brian felhívott minket és jelezte, hogy érdeklődnek a könyv iránt, és hogy ő alapból kimondottan olyanokkal akar tárgyalni szerződésről, akiknek már megvannak a forgatókönyvírói. Beszéltünk telefonon néhány esetleges partnerrel, és az egyikük Jason Brown volt. Ő Sean Daniel producerrel dolgozik együtt, aki be tudta hozni Mark Fergust és Hawk Ostbyt, akik az első Vasembert és Az ember gyermekét is írták. Nem ők ketten voltak az egyedüli jó írók, de ők ketten írták a Vasembert és Az ember gyermekét... sikerült nyugodtnak mutatkoznunk, okosan bólogattunk és mondtuk, hogy aha, egész jók, csináljuk velük. Aztán letettük a telefont, és megőrültünk: mennyire menő, hogy ilyen emberek rajonganak a könyvünkért!

Aztán elmentünk Los Angelesbe, ahol pont ott volt Mark és Hawk, így Ben Cookkal és Jason Brownnal kiegészülve beültünk ebédelni és átbeszéltük a könyveket, meg hogy mi a szándékunk velük, milyen témák merültek fel bennük és mit látunk még, mi lesz az utolsó könyv vége és milyen titkokat rejtettünk el az első könyvekben, meg hogy mik a főszereplők még el nem mesélt háttérsztorijai.

Addigra már kilógtunk az ebédidőből, úgyhogy vacsorává alakult a találkozó. Mark és Hawk, akiknek élete meg családja is van, egy idő után hazament, de Jasont és Bent még órákig fenntartottuk, végigmentünk az italkínálaton és arról beszéltünk, milyen jó lenne TV-showt készíteni. Haha, úgyse lesz belőle soha semmi, viccelődjünk róla. Azt hiszem, végül minket viccelt meg az élet.

Mark és Hawk elképesztő munkát végzett. Fogták a könyveket és a beszélgetéseink alapján kidolgoztak egy vázlatot, amit el lehetett vinni produkciós irodákba. Amikor eljött az idő, mi is ott voltunk, hogy válaszolhassunk a háttéranyaggal kapcsolatos kérdésekre. Múlt nyáron pedig részt vettünk egy találkozón egy sor céggel, akiket Sean Daniel és Jason Brown hajtott fel. Hat vagy hét ilyen találkozó zajlott le négy nap alatt. Az egyikük az Alconnal volt. Próbáltunk csendben maradni, ha kérdeztek, válaszolni, és semmiképpen sem folyamatosan azt üvöltözni, hogy 'Basszus, komolyan TV-showt akartok csinálni a könyvünkből?!'. Ugyanis az ilyen kitöréseket udvariatlannak tartják az emberek.

Képzeld el a következőt: egy szobában ülsz azokkal a srácokkal, akik a Vasembert írták, miközben arra próbálsz választ találni, hogy Sharon Hall (akinek a legutóbbi nagy projektje a Breaking Bad volt) és Ben Roberts (a Walking Dead egyik producere) akar-e veled üzletet kötni. Ennyire durva volt.

És hát kiderült, hogy igen, akarnak. Megvették tőlünk a jogot, Mark és Hawk pedig nekiállt a szkriptnek. Ők eljöttek Albuquerque-be velünk lógni pár napot és átbeszéltük, hogy hogyan is működik a gyorsulási gravitáció, mik a hajók közötti különbségek és hogy mi a szerepe a Leviatán ébredése elején az idő váltakozásának (ugye, amikor Julie meghallja a lövöldözés zaját, már jó pár fejezetet elolvastál időrend szerint). Szépen lassan kialakítottak egy olyan nézőpontot a Leviatán ébredéséhez, ami tökéletesen hű a könyvhöz és mégis az ő sajátjuk. Nincs annál jobb, mint amikor azt érzed, hogy valami, amit te alkottál, megihlet másokat arra, hogy egy másik médiumra alkossanak úgy, hogy közben mindent elmondanak, amit te is akartál, és anélkül működik, hogy az egészet beépítenék. Szerintem ilyen érzés lehet táncolni, ha valaki nem olyan szar benne, mint én.

Akkor volt egy hosszabb szünet, nagyon komoly emberek nagyon komoly kérdéseket tettek föl, mi meg próbáltunk nem megőrülni. Tudtuk, hogy lesz egy pár találkozó egy csomó nagy névvel (akiket itt nem említek meg) arról, hogy ki veszi majd meg a műsort.

És aztán múlt pénteken megjött a válasz. A SyFy a tápláléklánc tetejéig küzdötte magát, és megrendelt a műsorból egy egész, teljes évadot. Indulunk.

Hát, ennyi."

A Térség-könyvek Magyarországon is nagyon népszerűek: egyből a megjelenése után a Leviatán ébredése egy hónapon át vezette az Alexandra sci-fi sikerlistáját, külföldön pedig a goodreads.com-on minden idők legnépszerűbb űroperájának számít. A sorozat második része, a Kalibán háborúja 2014 május végén-június elején jelenik meg a Fumax kiadó gondozásában.

Forrás

Lesd meg őket is!

0 megjegyzés