A gyönyör sötét oldala


Szerző: Laura Reese
Sorozatcím: -
Cím: A gyönyör sötét oldala
Eredeti cím: Topping from Below
Eredeti megjelenés: 1995
Műfaj: pszicho-thriller, krimi
Fordító: Török Krisztina
Oldalszám: 448 oldal
Kiadó: Magnólia Kiadó
Megjelenés: 2013
Ár: 2.980 Ft

      


Fülszöveg:

Izgalmas erotikus regény két nővérről, akik veszedelmes útra kelnek a sötétség mélyébe egy vonzó, ám határokat és szabályokat nem ismerő férfival. Visszatérni csak az egyiküknek sikerül.

„A gonosz nem feketében jár, és nem áraszt rosszindulatú kipárolgást vagy fényeket, épp olyan, mint a szomszéd. Michael is ott tanít még a Kaliforniai Egyetem davisi tanszékén. Gyakran látom fiatal és idősebb nők társaságában, ahogy beszélget velük, ők meg nevetgélnek, összemosolyognak. Ártalmatlannak tűnik, senki nem is feltételezné, hogy ölni képes. Mégis, amióta a húgom naplóját elolvastam, látom, hogy rossz ember, akinek se lelke, se erkölcsei. Megölte Frannyt, szánt szándékkal, előre eltervezve pusztította el őt, és cseppnyi lelkifurdalást sem érez. A húgomat megkötözték és megkínozták, a Yolo megyei halottkém mégse tudta meghatározni a halál okát. A mai napig rejtély.”

Laura Reese mára már klasszikussá vált regénye a kritikusok és az olvasók szerint egyszerre hihetetlen izgalmakat rejtő, A bárányok hallgatnak fordulataival vetekedő pszichothriller és az O történetét sok helyütt maga mögé utasító erotikus regény, amelyet csak erős idegzetű felnőtt olvasóinknak ajánlunk.



,,Szeretek uralkodni, és pont. Ez hozzám tartozik, az énem egyik sajátossága, ahogy az ő énjének, és nem mellesleg a tiédnek is, része az alávetettség igénye."
A Szürke szabályos szeretem és utálom áradatot váltott ki az olvasóiból, hát akkor A gyönyör sötét oldalának mit kell? Csak undort, mert a szex egy durvább változatáról szól a regény? Nagyon kíváncsi lennék rá, mennyire tudná befogadni a szélesebb közönség ezt a kötetet...

A történet Noráról és az igazi és durva BDSM-ről szól, arról, hogyan kéne kinéznie a Szürkének... szóval a nő elhatározza, hogy megkeresi húga gyilkosát, de ezt úgy akarja megtenni, hogy végigjárja azt az utat, amit Franny is és így próbálja meg lebuktatni a gyilkost.

Fejléckép forrása
Direkt ilyen semmitmondó, ez nem pornóoldal...
A történet kezdete nagyon erős szerintem. Egyrészt naturalisztikus a leírás, bár nem teljesen mutat be mindent és egyből a vádaskodás közepébe csap, nevezetesen abba, hogy Nora meggyanúsítja M-et, hogy meggyilkolta a húgát.
,,Az ő története ez, és Michael M-é, egy zenetanáré, aki azóta is Davis városában él és az egyetemen tanít, és aki, feltételezésem szerint, meggyilkolta őt."
Ezért Nora úgy tervezi rábizonyítani M-re a gyilkosságot, hogy Franny útját újrajárja. Úgy gondolja ő több és jobb és ezért nem fog belegabalyodni M-be és annak hálójába, ám ebben az egyben nagyon téved.

Igazából azért nehéz most írnom erről a könyvről, mert fáradt vagyok és nehezen jönnek vissza az emlékek, másrészt pedig tényleg régebben olvastam és azért bele-bele kell pillantgatnom a jegyzeteimbe, hogy visszahozzam az akkor olvasottak hangulatát.

Szerintem az is érdekes kérdés lehet, hogy miért kezd bele egy olvasó ebbe a regénybe, amire a válasz az én esetemben a határfeszegetés volt. Annyi rosszat hallottam róla, hogy muszáj volt megnéznem, mennyire bírom a keményebb és gusztustalanabb történeteket, hogy vajon rám hogyan hat. Az elején azt hittem, mikor még nem kezdtem bele, hogy ez rossz könyv és nem fogom végigolvasni, hanem mondjuk eljutok a feléig és még örülhetek, hogy ép bőrrel megúsztam... hát... nem így történt. Nagyon gyorsan végigszaladtam rajta. Mert nem számoltam azzal, hogy a sokkal durvább és keményebb leírásokkal büszkélkedő Havas Henrik-féle Pornó könyv már megedzett az ilyenekre és ami ott öklendezés volt, itt semmi hatást nem váltott ki. Na jó a mumifikációról szóló részt utáltam a legjobban, pont az ilyen élve eltemetős félelmek miatt, de a bővebb szexjelenetekről nem fogok írni többet ennél a bekezdésnél. Furcsa, hogy volt gyomrom a regényhez, de így legalább a pszicho-thriller oldalára is figyelhettem, mert a BDSM nem vágott földhöz.
Viszont! Aki nem bírja gyomorral az undorító jeleneteket, bele se szagoljon a könyvbe! A fülszöveg tényleg nem szépít, tényleg csak erős idegzetűeknek való!

A cselekmény egész érdekes, már ha nem a szex kerül előtérbe, itt arra gondolok például, hogy nagyon kíváncsi voltam vajon mi történt Frannyvel és ki a gyilkosa. Bár egy idő után már fárasztónak és egészen hosszúnak hat a sztori, azért tartogat érdekes vonásokat is. Ilyen például az, hogy Nora szemén keresztül láthatjuk M karakterét.

A szerző egész ügyesen rejtegeti az apróbb pillantásokat és az egyik résznél valószínűleg már lelkiismeretfurdalása volt, hogy na ,,hadd mutassam meg az olvasóimnak az apró dolgokat is, ne mondják később, hogy információkat hallgattam el". Ami a tapasztaltabb vagy figyelmesebb olvasóknál nem jön be, mert azonnal rájönnek mi a helyzet, ahogy például nálam is történt. Viszont a történet végén lévő megoldás nagyon furcsának hat, a hattyúk halála előadás nem jön be. A gyilkost nem tudom felmenteni, de igazából az sem érdekel, hogy mi a büntetése, egyszerűen tényleg nem foglalkoztat.

A szereplők rendelkeznek azért jópár idegesítő vonással, így például Nora, akinek túlságosan nagyra nőtt önbizalmától és naivitásától már előhúztam egy párszor a péklapátot. Benne az irritált, hogy olyan könnyen bedőlt és hagyta magát minden meggyőződése és szava ellenére. Na így lehet behálózni egy butuska fruskát...

Számomra az is furcsa volt Norában, hogy annak ellenére, hogy azt állítja M-ről megölte Frannyt vígan megbízik benne a legtöbb esetben és ez nekem nem feltétlen tetszik. Vagy akkor legalább hagyja abba a ,,Te vagy a gyilkos!" mantrát és hódoljon be, de ne menjen a kettő párhuzamosan. Itt valószínűleg a szerző egy olyat vonást szeretett volna festeni, hogy az ösztön a szavak felett van vagy mit tudom én, de nekem akkor sem tetszik. Főleg, hogy olyan hülyeséget talál ki, hogy csak néztem rajta és igen, a fenti mondatomhoz kapcsolódik... egyszerűbb SPOILER lefeküdni valakivel SPOILER VÉGE, mint várni ugyebár...

M nagyon kegyetlen a BDSM és a mások megtörése illetve megváltoztatása játékban és egyúttal ő lesz az aki mégis a könyv középpontjába kerül, azzal, ahogyan befolyásol másokat és mozgatja a szálakat. Ő kifejezetten irritált és olyan képet alakított bennem, mint amit Yagami Light, aki istennek képzelte magát...
,,Minden nővel más és más a határ, és én pontosan érzem ezeket a határokat."
Franny volt az, akit sajnáltam a regényben. Övé a másik szál és a sérültsége sokkal szerethetőbbé tette, mint Norát és szánandóbbá is. Hiszen az elfogadás iránti vágya nagyon erős volt, erősebb az undoránál is. Így kettejük közül Nora volt az, aki élvezetből vetette magát bele ebbe az egészbe, még ha mást is állít mert nem hiszek neki és ezért sem szimpatikus.
,,Azt jelenti, hogy hivatalosan is a barátnőm lettél, és birtokosi jogom van a tested felett. Mostantól az enyém vagy, a tulajdonommá váltál."
Az ő illetve nővére esetében is látható az, ahogy M tevékenykedik, tehát az az út, ahogyan behálózza őket és észrevétlenül eléri, hogy engedelmeskedjenek neki. Nora esetében ez sokkal szembetűnőbb, bár ez azért is lehet, mert ő az akinek történetét nem a visszaemlékezésekből illetve lapokból lehet megismerni. M viszont nagyon jó emberismerő, mert egyből meglátja mi az, ami Norának kell és itt ölt testet a jelenkor igazsága: Az információ hatalom.

A történet vége felé a pszicho-thriller jelleg erősödik szerencsére, bár tényleg nem egy nagy durranás ez a szál, itt a lélektanon, a másik elnyomásán, megváltoztatásán volt a hangsúly. A krimi szál tehát nem létezik a hagyományos minőségében. Egyrészt az értékelések miatt össze-vissza találgattam ki lehet a gyilkos, ilyenkor mindig megfogadom, hogy nem olvasok el egyet sem olvasás előtt, még akkor sem ha azok vettek rá arra, hogy vegyem elő a regényt a por alól! Tehát itt csak Nora van meg a tehetetlen és már elnézést balfasznak ábrázolt rendőrség, akik csak úgy vannak és elegük van a lányból, aki folyamatosan zaklatja őket a nyomozás miatt. Túl egyszerű a történet, lényegében két potenciális gyilkos lehet, ha nem hoz be a szerző egy váratlan harmadikat is... és ez így kevés. Nem ezt szoktam meg, na.

A kötet erőssége a pszichológia. Ezért teljesen megérte olvasni és nemcsak azért, hogy lássam a különféle jellemek összefeszüléséből milyen egyenleg kerekedik, hanem a különféle sorsok és az emberek miatt. Nagyon érdekes volt M a lányokra, fiúkra kiható személyiségével, azzal a folyamattal, ahogyan másokat a saját akarata szerint mozgatott, ahogyan rávette őket a szex egy sötét formájára.
,,És én mindig, makacsul visszatérek hozzá. Mert a tudását akarom. És éhezem erre a fajta szexre, a jegyeire, amiket csakis ő hagyhat a bőrömön."
Összességében egy átlagos pszicho-thrillerről van szó, néha egyszerű elemekkel (például a krimi szállal), idegesítő karakterekkel és undorítóbb vagy éppen durvább elemekkel, ezért nem való mindenkinek ez a regény. Viszont a lélektan jó és a kötet legizgalmasabb része volt!

A Magnólia kiadó jelentette meg a könyvet 2013-ban, puha kötésben, 2.980 pénzért lelhető fel boltokban, a borítója meg szerintem szép.

Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés