Várólistára került (2015: márciusi címek)

Amíg találok valami értelmesebb és kicsit kreatívabb címet, addig sajnos ilyen fapados névvel kell fusson a rovat, amely az eddigi összes várólistás cikksorozatomat váltja, így havonta egyszer fogok jelentkezni, de sokkal több darabbal! Igaz, fut még egy rovatom Középpontban... címmel, de hát az formálisabb, mert minden hírt amit találok/ kapok/ begyűjtök megosztom, a mostani pedig inkább személyesebb kötődésű, mert ami az adott hónapban, jelen esetben márciusban szembejött velem és elég érdekesnek találtam ahhoz, hogy felkerüljön a jövőbeli terveimhez bizony szerepelni fog itt. Már ha nem felejtem el, mert ilyen is akad, ha pedig valamelyik könyvvel ez történik a képek montázsolása közben, akkor az a következőben biztos feltűnik. Mea culpa, ebben az esetben.

Egyébként arról regélek majd, hogy miért keltették fel az érdeklődésem az alábbi művek:

A molyos várólistám nem számít, mostmár elárulhatom a titkot: azért olyan nagy a vl darabszáma ott, mert anno könyveket csak úgy lehetett polcra rakni ha ráraktad kívánságlistára vagy váróra és én meg a rendszer változása után úgy hagytam mindent. Egyébként a polcaim számát már lecsökkentettem mert zavartak, sajnos a vl csökkentésébe még nem tudtam belefogni, mert megrettentem milyen sok kötetet raktam fel anno. Így a mérvadó a blogomon vezetett lista és valószínűleg ennek majd külön oldalt fogok nyitni, bár a fent található 2015-ös lap ennek a bétaverziója.

Kezdem azzal, ami lehet, hogy nem sok embert fog érdekelni, ezek pedig az angol nyelvű könyvek, amelyek megfogtak. Kicsit csaltam, mert több regényt dobtam a könyvjelzősávomba, tehát itt egy hosszabb listának kéne állnia, de nincs értelme mindent berakni ide. Ezért szelektáltam és csak azok a kötetek kerültek be, amelyek eljutottak az érdekességük azon fokáig, hogy molyról/GR-ről leszedtem a borítójukat és lementettem őket egy mappába. A többiekre az jellemző, hogy fogalmam sincs, olvasom-e őket a későbbiek során.

Megjelenési infók:

Claudia Gabel - Cheryl Klam: Elusion - 2014. március 18. (külföld), itthon 2014-ben úgyszint megjelent
Claudia Gabel - Cheryl Klam: Etherworld - 2015. március 31. - megjelent
Alethea Kontis: Enchanted - 2012. május 8. - megjelent
Alethea Kontis: Hero - 2013. október 1. - megjelent
Jen Campbell: More Weird Things Customers Say in Bookshop - 2013. április 18. - megjelent
Kelly Oram: V is for Virgin - 2012. december 11. - megjelent
Jodi Meadow: The Orphan Queen - 2015. március 10. - megjelent
Victoria Schwab: A Darker Shade of Magic - 2015. február 14. - megjelent
Kristen Simmons: The Glass Arrow - 2015. február 10. - megjelent

Tavaly jött ki itthon a Maxim Könyvkiadó jóvoltából a Káprázat, én pedig nem kisebb célt tűztem ki magam elé, minthogy elolvasom angolul (Elusion). Ez egy régebbi vl. elem, de mivel a második része mostanában jelent meg külföldön (Etherworld) pontosan idén március 31-én, ezért azt is felraktam. Imádom a kötetbeli virtuális világokat (ez is az egyik gyengém a varázslóiskolák mellett) és kíváncsi vagyok rá, na meg a YA műfajjal viszonylag jóban maradtam úgy néz ki, bár ez inkább attól függ van-e benne szerelmi sokszög... szóval remélem a Káprázatban nem ez a lényeg!

Az Elusion-Etherworld mellett tetszetős borítóval rendelkezik az Enchanted, illetve a Hero, amely most a magas lángon égő Fable 3 mániám miatt is szörnyen szörnyen de még annál is inkább kívánt olvasnivaló. Az elsőben egyébként van herceg és meseszerű én meg imádom az ilyesmit, a másodikat már csak azért is szeretném, mert sorozatfolytatás, de nagy szerepe van benne - a Fable miatt - a címbeli Hős szónak.

Párszor utaltam már arra, hogy szeretem a herceges sztorikat és emellett bizony a fantasybeli királynők, hercegnők sem maradhatnak ki a sorból, bár igazából fogalmam sincs honnan van ez a mániám. Általában az ilyen típussal óvatosan bánok, vagyis mindent feldobok vl-ra és halogatom az olvasást mert mi lesz ha elfogynak, csak szomorúan pislogok majd a monitorra... mindenesetre az idei megjelenés bőven ellát majd és bár most kimaradt a listából a Queen of the Tearling, de az Orphan Queen nem. Bár pont most láttam róla egy negatív kritikát, de nem baj, kíváncsi vagyok mindenre. A Glass Arrow viszont a marketingszöveggel fogott meg, vagyis azzal, hogy a fülszöveg alkotói A szolgálólány meséje illetve a Vérvörös út keverékének tartják ezt a kötetet. Az utóbbi nagyon tetszett, az előbbi meg régóta porosodik a polcomon.

Az Amazon miatt szintén nőtt a listám, mert Kelly Oram angol könyve ingyenes volt pár napig, én pedig lecsaptam rá. A More Weird... első ,,részét" már olvastam, nekem igazán tetszett és kíváncsi vagyok még más eladók kalandjaira a furcsa kérdéssel/kéréssel előálló vásárlókról. A szekció utolsó könyve Victoria Schwabé, akitől már ismerem az Archívumot, de mellette kíváncsi vagyok a mágia sötétebb oldalára is.

A következő képre is jutott az angol könyvekből, de itt már a Scolar illetve a Gabo és Ciceró kiadó is képviselteti magát:


Megjelenési infók:

Teri Terry: Mind Games - 2015. március 5. - megjelent
Rhiannon Thomas: A Wicked Thing - 2015. február 24. - megjelent
Janne Teller: Minden - 2015 - megjelent
Per Petterson: Megtagadom - 2015 - megjelent
Scott Westerfeld: Túlvilágok - 2015 - megjelenésre várva
Garth Nix: Sabriel - 2015 - megjelent
Robert Holdstock: Lavondyss - 2015 - megjelent

A kevert kategória két angol olvasmánya a Mind Games illetve egy Csipkerózsika retelling, A Wicked Thing, azt meg nagyon bírom szeretni. A MG érdekesnek tűnik, amikor először találkoztam a fülszöveget, megragadott, bár ehhez úgy látom elég a virtual world (virtuális világ) kifejezés. Rajtuk kívül érdekel még a Minden, amelyet már elkezdtem be is fejeztem. A Scolartól érdekel még a Megtagadom, nagyon kíváncsi vagyok, az előrejelző értékelések jók voltak, meg igazából várom, hogy a szépirodalmi kötetek lenyűgözzenek, most nagy igényem van rájuk is.

A Gabo és Ciceró kiadótól érdekel még többek között (azért mert nemrég írtak egy bejegyzést a Könyvfesztes megjelenésekről amitől rendesen bezsongtam, de mivel ez áprilisban történt, így a következő hónapban ejtek szót róluk, addig is >> itt a link <<) a Sabriel, amit hamarosan olvasni fogok, na meg a Túlvilágok, amit angolul néztem ki, de a kiadó kiadás terén jóval gyorsabb az én csigatempójú olvasásomhoz képest, így hát ez van. Lassú vagyok.
A Sabriel érdekel, mert mindig is kíváncsi voltam a tömegeket megmozgató fantasy művekre, beleolvastam, az angolba is, összehasonlítottam a kettőt és tetszik a magyar verzió. Amúgy a fülszöveg engem a Chrestomanci-krónikákra emlékeztet a macska, mágia, határvonalak kulcsszavak miatt bár a Jones műben inkább párhuzamos világok léteznek, de mindegy is a lényeg, hogy az gyerekkorom és talán a mostani énem egyik kedvenc gyerekkönyve, anno engem ez a regény inspirált, de hogy mire, azt később árulom el. ;) Ha a Varázslatos életre, vagy a Christopher Chantra gondolok melegséget érzek itt belül, és bár nem fogom egymáshoz hasonlítani a kettőt, csak remélem, hogy a Sabriel is ilyen szerepet tölt majd be. Néha csak varázslatos történetekre van szükségünk! A Sabriellel ellentétben nem tudok a Túlvilágokhoz ennyire sokat és ilyen személyes dolgokat írni, bár most ahogy újra elolvastam a fülszövegét a Történetárus jutott eszembe, meg az, hogy írókról szóló könyvet nem is igazán olvastam még.

A harmadik szekcióban igyekeztem az Athenaeum, a Kossuth, az Ulpius-Ház na meg a Maxim Kiadó e hónapban váróra került könyveit összeszedni. Akad benne két külföldi cím is, remélem ezek hamarosan érkeznek hazánkba, bár azt hallottam nem hivatalos forrásból, hogy a Csontszüret második része idén jelenik meg itthon, de a Szilánkos-tenger következő részéről nincs infóm.

Megjelenési lista:

Émile Ajar: Előttem az élet - 2011 - megjelent
Joe Abercrombie: Half the World - várható megjelenés: nem tudok semmit róla
Árvay Gréta: Elmerülve - 2015 - megjelent
Val McDermid: A Klastrom titka - 2015 - megjelent
Samantha Shannon: The Mime Order - várható megjelenés: 2015
Bíró Szabolcs: Liliom és vér - 2015 - megjelent
Alice Hoffman: The Museum of Extraordinary Things / Gyönyörű Titkok Múzeuma - 2015-ös Könyvfesztivál - megjelenésre várva
Hartay Csaba: Nem boci! - 2015 - megjelent
Hatala Csenge: Hírzárlat - 2015. május 15. - megjelenésre várva

Az Előttem az élet a Salamon király szorong miatt került fel a várólistámra, nagyon tetszett a szerző stílusa és remélem legalább olyan élmény lesz mint a Park kiadó által kiadott regény. Igazából ennyi a története a várólistámra kerülésének: szeretnék még a szerzővel ismerkedni, de csak óvatosan, mert hamar elfogynának a könyvei. Érdekel még nagyon A Klastrom titka, ami a Harper Collins kiadó egyik projektjének második ,,része", tudniillik elhatározták, hogy kortárs szerzőkkel karöltve modern környezetbe helyezik Austen klasszikusait. Így alakult ki az Austen Projekt terve és érkezett hazánkba a második fő mű (az első az Értelem és érzelem volt), amit a Kossuth Kiadó ültet át a nyelvünkre. Én pedig lelkesen vadászom az összes Austen átdolgozást, szóval ez tökéletes olvasmány lesz az elkövetkező héten és éppen tegnap fejeztem be, az értékelésem hamarosan érkezik.

Az új Alice Hoffman pedig nagy vágyam, elkezdtem angolul, de alig haladtam vele, mert még mindig a The Duff a fő angol olvasnivalóm. Ezután már csak Athenaeumos regényeket tettem rá a képre, kezdve a Half the World cíművel, ami Az uralkodó második része és nagyon érdekel mi lesz Yarvival, így nem kérdés, hogy akarom-e olvasni. Ilyen még a Csontszüret folytatása, amit szintén várok, bár az első részről nem írtam és azt újra szeretném olvasni, de attól függetlenül kíváncsi vagyok mi lesz a sorsa a főszereplőnek. Elvileg már megjelent a Nem boci! könyv, amely engem a facebook lapjával vett meg a sok hülye poén miatt, amelyre még vevő is vagyok, szóval kíváncsian várom a kötetet, mert szeretem a humoros stílust. Ezzel szemben Hatala Csenge Hírzárlat című regénye a balassagyarmati túszejtés történettel egy teljesen más műfajt képvisel és sosem álltak tőlem távol a dokumentumregények, így nem kérdés, hogy érdekel-e. Bíró Szabolcs új regénye is felkerült a várólistámra, mert szeretem a jól megírt (!) történelmi műveket és már régóta meg szeretnék ismerkedni a szerző stílusával. Utoljára hagytam Árvay Gréta könyvét, amelyre kíváncsi vagyok. Egyrészt érdekel engem ez a swingerklubos világ, meg nagyon is nyomon követem a szépen kifejezve erotikus vonal köteteit, ez pedig bőven belefér a kategóriába, bár azt nem tudom, hogy mennyire fog ez átlendülni valami másba a keményebb részletekkel vagy akár az is lehet, hogy a klub csak háttérzaj a szereplők problémáihoz és nem fog hozzáadni semmit sem.



Megjelenési infók:

Minecraft Könyvek - 2014 - megjelent
J. J. Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai - 2015 - megjelent
Stefan Spjut: Stallo - 2015 - megjelent 
Jane Hawking: Utazás a végtelenbe - 2015 - megjelent
Kae Westa: A démon és a papnő - 2014 - megjelent

A negyedik képen megmutatom mennyire is vagyok kocka, mert előtérbe kerülnek a Minecraft könyvek, bár a Minecraft Wiki hosszú tanulmányozása után nem tudom mennyivel adnak majd többet a kötetek, viszont belenéztem az egyikbe és volt olyan infó amiről nem tudtam, szóval bizakodó vagyok bár engem inkább az érdekelne, hogy hogyan lehet kijátszani a program apró hibáit, vagy kiskapuit. Egyébként jó a játék, csak egy idő után unalmassá válik, plusz gyémántot ritkán találok és szinte csak építkezni szeretek, meg néha megijeszt egy-két zombi meg *sípszó * creeper, igen a sípszó együtt jár a névvel - bányászat közben. Viszont sosem tudom végigtolni, mert megunom.
Ha pedig a Bookline Könyvek kiadványairól szólt az előző bekezdés, folytatnám a Libri köteteivel a Stallóval illetve az Utazás a végtelenbe cíművel. A Stallo fülszövege engem A láthatatlan őrző című kötetre emlékeztet, plusz trollokról van szó és róluk nem igazán olvastam még a HP sorozaton kívül, na meg svéd thriller. Ennyi elég is nekem. Az Utazás a végtelenbe Stephen Hawking miatt érdekel, nagy koponya, nagy tudós és tisztelem a küzdelméért, így nem is kérdés, hogy érdekel minden, ami vele kapcsolatos.

A démon és a papnő illetve a Sherlock Holmes fellángolások, vannak ilyen megérzéseim, hogy nekem ezt olvasnom kell és ők ilyenek. Általában az előérzeteim beválnak, így remélem itt is így lesz.

Megjelenési infók:

George R. R. Martin (szerk.): Zsiványok - 2015. április 23. - megjelenésre várva
Anthony Ryan: A várúr - 2015 - megjelent
Josh Malerman: Madarak a dobozban - 2015. április 23. - megjelenésre várva
Franck Thilliez: GATACA - 2015. április 22. - megjelenésre várva
Rene Denfeld: Az elvarázsoltak - 2015. április 23. - megjelenésre várva
Jessie Burton: A babaház úrnője - 2015 - már megjelent

Utoljára, de nem utolsósorban jön a Fumax-tömb, némi Libri-, és Gabo kiadós színezettel, de töredelmesen bevallom, az utóbbi két regény lemaradt az előző képekről, így legközelebb jobban fogok figyelni. Tehát akkor kezdem velük: a GATACA könyvnek már a címe is érdekes, de ez az evolúciós thriller téma a fülszövegben nagyon bejön, kíváncsi lettem! A babaház úrnője a szabadságvágy miatt került várólistámra, érdekel, hogyan fogta meg a szerző ezt a témát.

Fumax-tömb: A pár darab újdonság közül Az elvarázsoltakra írnám azt, hogy bizonyos esetben fogom olvasni, mert a haláltémát a könyvekben igyekszem messzire elkerülni, de a hülye katasztrófaturista énem az, aki folyamatosan menne elé és vágyik a nem is olyan tiltott de nyugtalanító tudásra, amely az irodalmat nem csak arra használná fel, hogy elmeneküljön a fantasybe, hanem hogy arcon csapja a valóság, hogy megismerje a világot és elgondolkodjon. Addig a pillanatig óvatosan kerülgettem ezt a regényt, míg valahol meg nem láttam a halálsor szót, onnantól kezdve pedig elmenekültem a könyv elöl, úgy voltam vele, hogy ez nekem túl erős, mert Stephen King óta elég a halálsorból. De utána szépen lassan visszamerészkedtem ahhoz a gondolathoz, hogy mi van ha ez egy nagy hiba? Mindenkinek van története és engem minden sztori érdekel, hát miért ezzel a könyvvel tegyek kivételt?

A kiadó másik regénye a Zsiványok, amely az impozáns szerzőgárda miatt került váróra, közülük Abercrombie miatt főleg, de Gaiman művére is nagyon kíváncsi vagyok. Az utolsó regény a Madarak a dobozban, igazából annak csak annyi az oka, hogy Fumax is, meg thriller is, kíváncsi vagyok a kiadó új sorozatára. A fülszöveg alapján borzongatós lesz, már alig várom!

Ennyi lenne, az áprilisi lista május elején érkezik majd a Könyvfesztes újdonságokkal, amelyek engem is érdekelnek. (Lassan fogom a régebbi várólista tagokat is megmutogatni, de egyelőre sok az újdonság, van miről írni.)

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Valaki tud esetleg valamit az Etherworld-ről, hogy le lesz-e fordítva? Mivel már 5 éve, hogy megjelent, sajnos nem látom nagy valószínűségét, mégis reménykedem abban, hogy valaki megnyugtat a ténnyel, hogy a folytatás is elérhetővé válik magyar nyelven.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos nem tudok semmit róla. :< Talán a kiadót a megkérdezed, akkor többet fogsz tudni, bár szerintem ne számolj sok jóra.

      Törlés