Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők


Sorozat: -

,,2012-ben a Disney Princess volt a legnagyobb forgalmú médiafranchise egész Észak-Amerikában: világszinten 4,6 milliárd dolláros (több mint egybillió forintnak megfelelő) bevételt produkálva túlszárnyalta a Star Wars és a Szezám utca sikerét."

Amikor megláttam ezt a könyvet már tudtam, hogy biztosan megszerzem magamnak ,,hiszen alap", gondoltam én. Éppen akkor tetőzött a királyi családokról szóló történetek iránti hatalmas lelkesedésem és egyszerűen mindent akartam és akarok is, amiben a hercegnő harcos és/vagy okos egyszóval nem elkényeztetett és nem kapok hisztit. Ezek után már nem is csoda, hogy a kívánságlistámra került ez a kötet, amely fülszövegében mindent ígér, csak boldog életét nem, és nem mellesleg királyi sarjakról szól.




   
,,A történelem tele van véresen végződő történetekkel, ismeretlen mozgatórugójú cselekedetekkel, megmagyarázhatatlan döntésekkel és olyan lépésekkel, amelyeket nem érthetünk meg teljesen. Ezért olyan könnyű a történelmet kinek-kinek a saját céljaira fordítania..."
Forrás


Nem igazán fogok tudni annyit írni erről a könyvről, mint amennyit általában szoktam egy regényről... valószínűleg pont azért, mert a Botrányos hercegnők nem ebbe a kategóriába tartozik. Linda Rodriguez MacRobbie több hercegnő vagy rangban ehhez a titulushoz közeli személy életét mutatja be esszéken, életrajzokon keresztül, így inkább a műre a ,,történelem" és az ,,életrajz" kategóriákat aggatnám rá teljes biztonsággal. A szerző különféle egységekre osztotta ezeket a történeteket - harcosok, trónbitorlók, cselszövők, túlélők, életművészek, ledérkedők, tébolyultak - és így, csoportokban mutatja be a hercegnők életrajzait.

Egész komoly irodalomjegyzéket hozott össze a kötet írója a mindenség végén viszont ennek ellenére úgy érzem, hogy több volt a pletyka aránya a kötetben mint vártam. Félreértés ne essék ez nem számít hibának, hiszen a kötetben találkoztam az időben iszonyúan korai és tőlünk elég távoli személyekről szóló írásokkal, tehát nem várhatom el, hogy minden annak megfelelően legyen leírva, ahogyan megtörtént. Na meg ebben az is közrejátszik, hogy MacRobbie mindenféle sztorit leírt amit hallott vagy látott, hiszen elődeinkről tényleg csak szóbeszédek maradtak fent, meg elég kevés írásos dokumentáció. Egyébként ez a kötet elég alapos kutatómunka, szóval nekem most semmi problémám nem akadt, csak tájékoztató jelleggel dumálok itt össze és vissza. Na meg pletykával jobban élveztem volna a töri órákat is.
Kellett ez a sok sztori ebbe a kötetbe, viszont az annyira nem tetszett, amikor MacRobbie állandó rendszerességgel megvédte az éppen szereplőként tevékenykedő nőt. A szerző nem maradt meg tehát a tárgyilagosság áldásosságánál, hanem igenis úgy érezte, hogy neki azonnali hatállyal és erélyesen ki kell állnia azon hercegnő mellett, akit az adott korban éppen kritikával illettek.
,,Ping-jang segítségével apja elfoglalta a császári trónt, és megalapította a Tang-dinasztiát, amelynek uralkodási idejét a kínai császárság aranykoraként szokták emlegetni. Mondtam már, hogy Ping-jang ekkor még húszesztendős sem volt?"
Ez a fenti mondat úgy hason vágott! Innentől kezdve egy szavam nem lesz a YA hősnők, hősfiúk fiatal kora miatt! Ilyenkor kell az ifjúsági kategóriát komolyan venni!

Na de félre a komolytalanságokkal és a fenti két soros kiáltozással, hiszen nem ez a lényeg, hanem ez a könyv egy energiabomba és igazából én ezért szeretem az életrajzokat. Sokkal motiválóbbak, mint a regények tudnak lenni, tudniillik megvan az a bájuk és tulajdonságuk, hogy egykor élő és lélegző, küzdő és küzdeni vágyó emberekről szóltak, akik pont olyanok voltak, mint én vagy bárki más a jelenkorban. Jó persze, a környezet más, de mégis: sokkal nehezebb helyzetből olyan eredményeket tudtak elérni, amelyek fennmaradtak és inspirációul szolgálnak a ma élő nemzedékeknek. Ezért is szerettem Nyáry Krisztián Igazi hősök c. művét és ezért szeretem most a Botrányos hercegnőket is, mert ez a kötet bizony girl-power a javából bár nem olyan mértékű lélekrobbanással jár, mint Krisztián könyve, ezt érdemes figyelembe venni. Ezek a nők erősek voltak, túlléptek a szabályokon - ugye ez a múltban szinte lehetetlen volt - és megvívták a maguk harcait akár fegyverrel, akár ármánnyal, de győztek, még ha a kortársaik azt hitték, elbuktak. Hiszen elérték a halhatatlanságot és ennél többre ember nem képes ezen a földön.

Úgyhogy szerettem ezt a könyvet olvasni... 

Még ha itt-ott problémákat fedeztem fel. Az egyik ilyen az, hogy nehéz vele haladni, hiszen az írónő az életeket részletesen mutatja be, ez pedig lehet, hogy nem sok embernek fog tetszeni és a túl sok infó mellett a szöveg néha unalmassá válik. Nehezíti ezt a problémát, hogy a fordítás - szerkesztés párosa furcsa néhol, mert sokszor éreztem azt itt-ott, hogy az egymás mellett álló mondatok nem igazán passzolnak, vagy esetleg nem illenek bele a szövegkörnyezetbe. Ezektől a jellemzőktől függetlenül tényleg csak jókat tudok írni a kötetről, nem találtam benne más bajt.

Nagyon tetszett nekem a szerző gondolatvilága na meg hogy a regényt próbálja az ismeretterjesztő kategóriában tartani például ezzel a mondattal:
,,...bizonyos kultúrákban úgy tartották, hogy a vérfertőzéssel az istenek viselkedését utánozzák."
Bár akad még ilyen leírás a boszorkányságról is. Nagyon tetszenek ezek a kis kikacsintások és magyarázatok és úgy emlékszem elég sok helyen szerepelnek, tehát bennem azt az érzetet erősítették meg, hogy MacRobbie alaposan utánajárt a dolgoknak és próbálta a kort egy kicsit magyarázni. A kutatómunka alaposságát még a fentebb említett irodalomjegyzéken kívül, a történetek színessége is mutatja. A szerző nem maradt Európában, nem az unalomig ismert és ismételt sztorikat elevenítette fel, hanem elhozott nekünk például afrikai és kínai mondákat is na meg ha az időkezelésre gondolok, muszáj leírnom: elég széles a korpaletta, hiszen van itt minden az ókortól kezdve napjainkig.

Bár számomra a legtöbb történet minimum érdekes volt, csak kevesen tudtak úgy igazán megfogni. Talán azért, mert itt most nem az energiát kerestem a könyvben, hanem egy bizonyos hercegnőtípusról szerettem volna olvasni... és szerencsére meg is találtam a fiúnak nevelt Krisztinát. Bár mást vártam, de az élete nagyon is elgondolkodtatott és ezt a történetet biztosan újra fogom olvasni. Szintén nagyon megfogott Gloria von Thurn und Taxis élete, akinél inkább a változás nyűgözött le, viszont felbosszantott Maha Al-Sudairi, aki
,,...több, mint ötmilliárd forint értékű tartozást halmozott fel különböző párizsi üzletekben - csak a fehérnemű számla húszmillió forint körüli összeget tett ki."
És nem fizette ki őket.

Ezeken kívül érdekes még szerintem a Borgiák, vagyis a múltbeli maffiacsalád története, amely olyan kalandos, hogy egy Trónok harca epizódot - vagy többet - is simán kitehetne. A legtermékenyebb magot ez a rövid kivonat ültette el bennem, hiszen még többet szeretnék tudni erről a híres famíliáról és ugyanolyan megszállottan fogom vadászni a róluk szóló könyveket, mint ahogy teszem VIII. Henrik esetében is. A sokadik - de ebben az értékelésben az utolsó - érdekes személy pedig az Anasztázia-hasonmás, bár ő nem azt érte el, hogy róla akarjak tudni minél többet, hanem azt, hogy az egykori Romanovokról tájékozódjam még jobban.

Közben majdnem elfelejtettem a legfontosabbat leírni: ezek a sztorik nem könnyű, habos-babos Disney mesék, hanem kegyetlen és sokszor rosszindulattal övezett életutak, amelyek inkább lehangolóak, mint felemelőek. Azokban a korokban nem volt kifizetődő ambiciózus nőnek lenni... viszont a dolog szépsége abban áll, hogy akik ebben a kötetben szerepelnek erősek voltak, még ha sokszor nem is azt kapták, amit megérdemeltek volna. Meg persze akad ,,a cél szentesíti az eszközt" típusú életút is bőven, de a lényeg: a rossz sorsban kitartottak az elveik, az útjaik mellett vagy ha változásra volt szükség hajlékonyan eleget tettek annak és általában remekül helytálltak.


10 / 9 pont

Amiben a Botrányos hercegnők erős:

- inspiráció
- részletgazdagság
- érdekes tények

Amiben nem az:

- a szerző erősen részrehajló
- a szerkesztés nem mindig tetszik

Ha tetszett a bejegyzés itt lehet megrendelni a kötetet:


- Tehát a Botrányos hercegnők egy tökéletes kiegészítő a történelemkönyvekhez, 
illetve regényalapnak sem utolsó egyik-másik része.
- Inkább azon olvasók fogják ezt szeretni, akik szeretik az életrajzokat.

A kötet a General Press Kiadó jóvoltából látott napvilágot 2014-ben kemény kötésben.

Köszönöm, hogy elolvastad!




Fülszöveg:

Gyermekként számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…" fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget. A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő" megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el.
Szerző: Linda Rodriguez MacRobbie
Sorozatcím: -
Cím: Botrányos hercegnők
Eredeti cím: Princesses Behaving Badly:
Real Stories from History Without the Fairy-Tale Endings
Eredeti megjelenés: 2013
Műfaj: történelmi, életrajz, ismeretterjesztő
Fordító: Tihor Szilvia
Oldalszám: 320 oldal
Kiadó: General Press
Megjelenés: 2014
Ár: 3.000 Ft


   





Lesd meg őket is!

0 megjegyzés