Rovat | 10 év kihívás book tag és évösszegzés

Forrás: Covi képe a Pixabayen

- 10 év kihívás -

Zakkant olvasnál láttam ezt a book taget és mivel nagyon régen volt ilyen a blogon, ezért gondoltam kitöltöm én is, meg megtetszett, na. >> Link << Nyugodtan tölthetitek, bár az egyik kérdés lassan az aktualitását veszti, de azért jó móka megválaszolni őket. Let's go!

1. Mi volt a kedvenc könyved 2009-ben?
2010-ben regisztráltam a molyra és akkor sajnos visszamenőlegesen kellett felvinni mindent, amire emlékeztem. Ebből azt szeretném kihozni, hogy nem vagyok biztos abban, hogy mikor mit olvastam, írom ezt úgy tíz évvel később. Az oldal szerint akkor kaptam elő a Csontvárost és azt nagyon szerettem, de az Alkonyat meg 2010-es és nem létezik, hogy Cassandra Clare-t hamarabb olvastam, mint Meyert. Viszont arra emlékszem, hogy 2009. decemberében vettem a Csontvárost, de vajon akkor is olvastam el? Passz. Maradjunk a papírforma szerint, az emlékek csalókák lehetnek.
Plusz ott szerepel még a Hetalia első része is, amit egyenesen imádtam. 

A Csontváros azért emlékezetes nekem, mert Clare-től korábban olvastam a HP fanficét és azt annyira imádtam, hogy elhatároztam, megpróbálkozom a tényleges kiadást is megért sorozatával. Amikor pedig megjelent magyarul, rohantam a Libribe és akkor, aznap olyan karácsonyi hangulat vett erőt rajtam, hogy azóta emlékszem arra a napra.

 

2. Mi volt a kedvenc könyved 2019-ben?
A Bronzváros. Azt hiszem a fantasy iránti szeretetem nem változott, maximum az urbanból eljutottam a fantasysabb fantasyig. Vagymi. Egyébként idén több könyv is hatással volt rám, lesz még lentebb egy lista róluk!


3. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2009-ben?
A titokzatos erdőt. Sandemo ott okozott először csalódást nekem és azóta plusz a második rész óta nem olvastam tőle semmit. Egyébként azért nem szerettem, mert unalmas volt.


4. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2019-ben?
Agyvérzés közeli állapotokat Az árulás csókja okozott és amit nagyon rühelltem még, az a Normális emberek c. könyv. A másodikról még nincs értékelés, illetve van, mert megírtam, de még nem jelent itt meg, de januárban szerintem pótlom ezt a hiányosságot. Ezeket kb egy szinten utálom.

 

5. Melyik az a könyv, amit 2009-ben adtak ki és még mindig el szeretnéd olvasni?
* felcsapja a méretes várólistáját * Na jó... az igazat megvallva fogalmam sincs milyen könyvek jelentek meg akkor. Régen volt, úgyhogy ezt most kihagyom. 

6. Melyik az a könyv, amit 2019-ben adtak ki és 2020 előtt el szeretnéd olvasni?
Már semmit.

7. Mi az a zsáner, amiből régen sokat olvastál, de ma már nem annyira?
Klasszikusokat többet olvastam, manapság a szórakoztató irodalom mellett teszem le a szavazatom.

8. Mi az az új zsáner, amit felfedeztél 2009 óta?
Az ismeretterjesztő könyveket talán. Mondjuk ez nehéz kérdés, mert régen is mindenevő voltam, most pedig egy kicsivel húztam bentebb a határvonalat, mint volt.

9. Mi az az olvasós - könyves szokás, amit magad mögött szeretnél hagyni 2019-ben?
Azt, hogy megszerzem a köteteket és sokáig porosodnak a polcon. Jobb lenne mindent egyből olvasni és szeretném csökkenteni az olvasatlanaim számát.

10. Mi az az új olvasós cél, vagy szokás amit szeretnél megvalósítani a következő 10 évben?
A kilences pontot.

- Évösszegzés -

Nem tervezek nagyon sokat ide írni tekintve, hogy rohanok vissza tanulni, mert a vizsgám hamarosan közeleg, úgyhogy megmutatnám, hogy mi volt a Top 3 legjobb és legrosszabb könyvem idén, amit olvastam.

GR szerint az évem
A Moly szerint 100 könyvet olvastam. Nem mindent jelöltem GR-en, de a kihívásom teljesítettem idén.
Top 3 legjobb olvasmányélményem:

   

- Bronzváros: imádtam a dzsinnek világát, emellett nagyon jókor olvastam és inspirált, de azt hogy hogyan, évek múlva megmutatom. >> értékelés << 
- Szép álmokat, feketerigó: amikor belekezdtem, nem gondoltam volna, hogy Top listára választom, de az a helyzet, hogy sajnos kevesen figyeltek fel rá, pedig amilyen húsba vágóan foglalkozik az áldozatok kérdésével, több törődés kellene neki. >> értékelés << 
- Kárhozat: erről nemrég írtam, hogy miért szerettem. Egyrészt a bizonyos érzelemszilánkokat rejtő pillanatai miatt és azzal foglalkozik, ami engem nagyon érdekelt a korábbi részekben: a Kárhozattal és a Névtelenekkel. >> értékelés << 

Top 3 legrosszabb olvasmányélményem:

  

- Az árulás csókja: a mai napig dühroham jön rám, ha erre a könyvre gondolok. Igazából ennek köszönheti a Top kategóriás létét, írni többet nem szeretnék róla, de az >> értékelés <<-em itt található.
- Mások szemével: erre már nem is emlékszem, csak a főhős buta monológjára a menyétekről meg a tanáráról. Már ha jól jut az eszembe... >> értékelés <<
- Normális emberek: erről érkezik a poszt hamarosan, de a történet felesleges mivolta miatt került fel ide. Senki sem tanul, senki sem képes változtatni, csak úgy tengnek, lengnek, szenvednek, ezt pedig nem bírom elviselni és lehetőségük lenne párszor kilépni a helyzetből, de egyikük sem teszi. Magyarázni lehet a dolgokat, de nekem nagyon nem tetszett ez a könyv és ennyi.

Különleges élményt nyújtottak:

Mikor a felső pontokhoz gyűjtöttem a címeket, rájöttem, hogy szükség van erre a kategóriára, mert nem tudok csak három számomra különleges élményt nyújtó könyvet kiválasztani. Annál sokkal több van. Úgyhogy jó ötletnek tűnik ez a plusz kategória ide.

Ők pedig azok a címek, amelyek adtak valami pluszt:

  

- Királyok veszte: inspirációs hatása ennek a könyvek is volt. Önmagában egy elég epic alkotás, amit nagyon tudtam szeretni. >> értékelés <<
- Hogyan ne érezd magad sz*rul: erről nem írtam, de még szeretnék, sőt újraolvasni is, mert azt hiszem ez hatott rám a leginkább önfejlesztés témakörben és nagyon sok odáig nem tudatosult dolgomat a helyére rakta. Azt hiszem ez az év leghasznosabb kötete.
- Ezer éjszaka: itt csalok, mert nem ebben az évben olvastam először, de újráztam az értékelés miatt, azért, hogy friss élményeket tudjak leírni. Számomra ez a kötet a bizalmat jelenti a YA könyvek felé, hogy nem minden csak a kockahasakról, meg az egyéb agyonjáratott jellemzőkről szól. Imádtam. >> értékelés <<

És már csak ennyit szeretnék idén:

Nagyon boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Lesd meg őket is!

2 megjegyzés

  1. Sok sikert a vizsgához! :))
    Jó volt olvasni a válaszaidat, kb hasonló tendenciákat láttam eddig mindegyikünknél :)
    A Bronzvároshoz meghoztad a kedvem, szeretném az év elején én is sorra keríteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :D

      Köszi, már nagyon szenvedek a diasorral, alig várom, hogy vége legyen!

      Úúúú nagyon örülök neki és remélem tetszeni fog! Várom az értékelésed róla. ^^

      Törlés