Értékelés | Mi mindannyian csillagporból és történetekből vagyunk



Szerző: Erin Morgenstern
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Cím: Csillagtalan Tenger
Eredeti cím: The Starless Sea
Eredeti megjelenés: 2019
Kategória: urban fantasy, mágikus realizmus
Fordító: Bosnyák Edit
Oldalszám: 544 oldal
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2020
Ár: 5.980 Ft



Fülszöveg:
A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger. 

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt. 

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is. 

Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.


Az alábbi projekthéten veszek részt az értékeléssel:



Ez az értékelés a Prológus Csillagtalan Tenger projekt keretén belül lát napvilágot, ahol a címadó regénnyel és a hozzá társuló érdekes extrákkal foglalkozunk. 



Sokat hallottam már Erin Morgensternről és a művéről, a Nanowrimo esemény alatt készült Éjszakai cirkuszról, amit meg is szereztem anno, de még nem olvastam. Mikor meghallottam, hogy jön a Csillagtalan Tenger, először a címe keltette fel a figyelmem, majd amikor megtudtam, hogy videójátékos vonatkozása is van az egésznek, még lelkesebb lettem és örömmel mondtam igent a projektbeli részvételre. Most pedig itt vagyok az olvasás után és megpróbálom összefoglalni a véleményem és az általam látott lényeget.

Forrás
Zachary Ezra Rawlins egy átlagos egyetemista, aki szeret olvasni, annyira, hogy legszívesebben csak az olvasásból záróvizsgázna. Szakdolgozatát a videójátékokról írja és egy jósnő fia, aki, amikor kinyithatott volna egy ajtót, ami nem egy hasonlat, nem tette. Ám napjainkban a könyvtárban böngészés közben talál egy könyvet (Édes bánatok) a regények között, pedig a cselekményének zöme igaz és a ritkaságok között lenne a helye és nem a hétköznapi gyűjteményben. A köteten három szimbólumot fedez fel: egy méhet, egy kardot és egy kulcsot. A mű rabul ejti és miközben olvassa a történeteit, észreveszi, hogy az egyik mintha egyenesen róla szólna. Ezután elkezd nyomozni a szimbólumok után és amíg ezt teszi, történet követ történetet és a szereplőnk egy olyan eseménysorozatba kerül bele, ahol nem tudja eldönteni elsőre, hogy ki mellé érdemes állni és ahol csak egy vágya van: eljutni a Csillagtalan Tengerhez.
„Valahol mélyen, a föld alatt, ahol nincs nap, sem hold, a Csillagtalan Tenger partján, alagutak és szobák labirintusa rejtőzik, amelyek tele vannak történetekkel.”
A könyvben szerepet kap a Tarot kártya.
Forrás
Az elmúlt időszakban egy különleges könyvet olvastam a kifejezés legszorosabb értelmében, mert tény, hogy még egy ilyen szürreális és pindurit kényelmetlen világú történetet ritkán vehet kezébe az olvasó. Kicsit olyan, mint a Végtelen történetet és az Alice Csodaországbant összegyúrták volna, leöntötték volna mézzel, ráhintettek volna egy kis csillagport és voilá! Kész a Csillagtalan Tenger története. Ami, teszem hozzá, nem egy rossz élmény!

Ahogy elkezdtem olvasni meglepő módon beszippantott az egész világ és ebben a stresszes időszakban ez egy nagyon jó tulajdonsága ennek a kötetnek. Szóval ahogy felütöttem az első oldalakat, a történetekkel találtam szembe magam, amiket egyszerűen imádtam. A különleges és egymástól jócskán eltérő világok miatt alig vártam, hogy kiderüljön milyen módon kapcsolódnak ezek egymáshoz. Például szó esik egy kalózról, na meg egy rejtélyes és fájdalmas, egyúttal méz és füstízű beavatásról. Most így utólag látom, hogy olyan a szerkezetük, mint a busz topológia a hálózatoknál, de erről nem írok többet maximum csak annyit, hogy számomra ezek a kötet legjobb részei. Ekkor indul Zachary szála is.

A regény elején a Végtelen történet kapui és annak a szövevényes elmesélése jutott eszembe. Ott ugye az átjárók hasonlóan működnek annak, akinek van szeme a látásra és minden történet egy újabbat szül és azt mutatja meg mennyire nem lehet egymástól elválasztani a sorsokat, életutakat és valahol szintén ezt vártam itt, de nem tejesen ezt kaptam. Egy idő után ez az ismerős érzet egy teljesen másba fordult át és már nemcsak a sorsok összefonódásáról kezdett szólni a kötet, hanem inkább arról, hogy a tábortűznél elsuttogott mesék valósak és bármi megtörténhet, még a legelképzelhetetlenebb dolgok is. Akár az is, hogy a Hold beleszeret egy fogadósba, vagy akár az, hogy a föld alatt létezik egy hely, ahol különféle történeteket gyűjtenek össze és ahol szolgálattevők adják a beszéd képességét azért, hogy jobban szolgálhassák mások hangját.
„Meghozta a döntést, habár nem ismerhette az összes következményét.”
Forrás
Lehet, hogy kiábrándító leszek, de a másik szerintem fontos vonása a regénynek az, hogy nem egyszerű olvasni. Más szintje volt a Királyok vesztének, ahol a sok névbe és leszármazottak kérdéskörébe bonyolódik bele az olvasó, de itt a nehézséget az a rengeteg történet adja, amit ha valaki nem szeret, mármint ha sok van egy helyen, akkor akár elronthatja az olvasási élményt. Rengeteg sztori elevenedik meg a lapokon és bár ez nekem ideális állapot és ad egyfajta furcsa hangulatot és nagyon szerettem őket, de sajnos nem tudtam mindenre odafigyelni, ezért érzésem szerint egy második olvasás szükséges ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön ténylegesen is. Fontosak a mellékinformációk, a történetek és a bennük lévő érdekességek.

Nagyon szerettem azt, hogy a könyv foglalkozik a játékokkal és úgy, ahogy nekem tetszik, bár sajnálom, hogy kevés szó esik róluk és a történetek dinamikájáról, de amit a szerző beleírt, az nagyon megfogott! Jó volt a lapokon látni azt, amiről mi órákat tudunk beszélgetni a barátaimmal.

A regény nagyon elvarázsolt az elején a történeteivel, a vége felé egy kicsit viszont már sok volt Zacharyból és ebből a szürreális valóságból. Ott már látszódik, hogy kevés történet kerül elő és a korábban fantasztikusan elbűvölő mese egy kicsit lapos lett, illetve számomra a szerelmi szál sem működött a hirtelensége miatt. Ha ez hosszabb lenne, sokkal, de sokkal jobban szeretném ezt a művet és még egy dolog: néha nem tudtam követni a szereplők gondolatmenetét, mert fogalmam sincs hogyan és miként jönnek rá bizonyos dolgokra. Pedig szerettem volna velük haladni.
„Úgy véli, hogy az olvasás ahhoz hasonlít, mint amikor az ember olyan játékot játszik, amelyben egy nála jobb játékos már meghozta helyette a döntéseket.”
A karakterek közül mindenki olyan idegen maradt a számomra, senkivel sem sikerült azonosulni, amiben a környezet erősen közrejátszik, meg itt is a fentebbi eset lép színre, vagyis valószínűleg a második olvasás hozza majd el a kívánt hatást. Zachary egyébként nagyon is magának való (jellemzői itt találhatóak) és egy érdekes kérdés kerül elő esetében: mikor kezdődik egy hős története és mi van akkor, ha nem teszi meg a lépéseket az elején és lemarad a kezdésről? Nagyon tetszik a téma, bár a következmények egy kicsit bujtatottak, erősebb tónust simán kaphattak volna, de így is nagyon bírtam ezt a fajta témát. Akad még itt olyan vonás, ami megfogott a könyvben, például az, hogy a történet folyása nem egyértelmű a főhős számára, mert néha fogalma sincs miért van ott ahol és merre kéne mennie. Vagy az, hogy a tárgyaknak sokszor lelket társít és az ilyenekkel tudok azonosulni, én is ilyen őrült vagyok néha. Tetszik még a videójátékos vonala, ahogy sok eseményt azon a tipikus játékos szemüvegen keresztül néz (mutatok egy példát:) vagy ahogy éppen egy kis fricskát ad.

„Ha én dönthetem el, hogyan alakul a történet, akkor mágus akarok lenni, de egy klassz fegyvert mindenképpen szeretnék.” -> erre a Magicka játékot ajánlom
A történetek sokfélesége miatt ugye nagyon furcsa egyveleget kapunk, de a hangulatot azért a szerző erősen adja. Minden regény nyomot hagy bennünk ez pedig füst és mézízűt és erre a kötetre ez hatványozottan igaz, bár az a hangulat meghatározhatatlan. Nem szoktam ilyen határozatlan lenni, de ez a mű most eléggé összezavart. Egy biztos, megfelelő idő kell az olvasására és maximális figyelem, mert ez a könyv egy szürreális álom, ahol minden egy metafora. A mélyebb értelmezésébe direkt nem mentem bele még olvasás közben sem, pedig lehetne, pl. kezdve ott, hogy a hármas számnak nagy jelentősége van a történetben. Egy biztos: nehéz megfogni a könyv lényegét, mert hol is lehetne kezdeni? Minden történet igaz és egymásba fonódik? Minden egyfelé tart és mindennek ha van kezdete, akkor vége is? Minden egy pont körül örvénylik, ez pedig a Csillagtalan Tenger. A regény pedig arról szól, hogy fontos, hogy megtaláljuk a saját utunk, akármennyire vonzó lehet a mellékvágány és arról, hogy merjünk kilépni az előítéletes elvárások alól, na meg szól még a változás szükségességéről, ami nem feltétlen jelent mindig rosszat.

 
Forrás és Forrás

Tehát összességében a szerző élvezi azt a fajta játékot, amit az olvasóval művel. A regény maga furcsa és egy kicsit zavaros és nem szabad feladni a közepén. Lassan kell olvasni, mindent megrágni és odafigyelni, akkor lesz hatásos az élmény. Ajánlom, ha szereted a történetek a történetben jellegű könyveket és ha érdekelnek na meg lekötnek a mesék.

Ítéletem:
Tetszett

5 / 4 pont

Hívószavak, amiket imádok és a könyv tartalmazza őket / jellemző rá:
játék
❥ mágia
❥ furcsa helyszín
❥ könyvtár

Kedvenc szereplő:
-

Ajánlott évszak az olvasásra:
❥ tavaszi, mert kell egy figyelemelterelő könyv erre az évszakra, ez tökéletes rá

Ha tetszett a bejegyzés, itt tudod megrendelni a regényt:
(A Kiadó oldaláról, -25% kedvezménnyel, 4.485 Ft)

A mű az Agave Könyvek jóvoltából lát napvilágot 2020-ban.

Köszönöm, hogy elolvastad!



Lesd meg őket is!

0 megjegyzés